Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск? (Видео)

Исус изгони търговците от храма, дошло е време да се прогони политиката от вярата

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

От утре всичко в България ще бъде под знака на посещението на папа Франциск.

Със сигурност сте чували, че това е първият глава на римокатолическата църква, който не е европеец от цели 1200 години. Няма как да не сте попадали на голяма част от захаросаните документални филми, чиято цел е да представят папата като човек от народа. И за да подсили това усещане, Хорхе Марио Берголио, както е рожденото име на главата на католическата църква, избира името Франциск. Светецът обрекъл се на бедност. Членовете на ордена на францисканците са се издържали от просия в миналото.

Сега се сетете за Дядо Добри, който завърши живота си протегнал ръка за милостиня на входа на катедралата "Александър Невски”. След това даряваше всичките си пари на църквата. Интересна би била срещата между Дядо Добри и папа Франциск. Българинът, който живееше в схлупена къщурка в Байлово и проповядващ като онези, първите християни. Когато вярата не се е измервала в големината на златните кръстове или богатствата на храмовете. И другият, който проповядва бедност и съпричастност, но оглавява най-богатата християнска църква в света със собствена банка и приходи от десетки милиарди.

От десетилетия изборът на папа е политически знак. Първият папа, който пристигна в България беше Йоан Павел Втори. Поляк, който застана начело на Западното Християнство, точно когато комунизмът изживяваше своите последни мигове. Полякът, който прикова на кръста атеистите кълнящи се в петолъчката. Полякът, който беше толкова неудобен, че трябваше да бъде замесено името на България в опита за покушение срещу него. Политика в църквата. Разбирайте го, като римейк на търговците в храма.

Какво ще постигне с посещението си  папа Франциск в България? Ще отклони вниманието от огромните скандали свързани с педофилията, която се вихри в католическата църква. Ще се опита да хвърли мост към православните църкви, сред които също се води скрита война за надмощие, при която политиката също е влязла в храма.

Може би трябва да припомним за огромното напрежение, което се предизвика между Вселенската патриаршия водена от Вартоломей и руската православна църква по повод признаването на украинската църква за автокефална. България има интереси в това отношение, защото все още виси въпроса за македонската архиепископия.

Няма да изненадам никого ако кажа, че от моите уста никога няма да излязат думите, че в Македония или Северна Македония или както там се казва в момента, живеят македонци. Които говорят на македонски език. А когато там няма нито македонци, нито македонски език единственото, което е нормално да съществува е българска църква. Която да бъде църква-майка на македонската архиепископия.

След България, папа Франциск ще отиде в Северна Македония. А в края на месеца ще приеме традиционно делегациите от двете държави на празника на Българската писменост и славянската култура 24 май. Да подчертая, на българската писменост, а не славянската. Защото е крайно време да бъдем горди с това, че българин е създал азбуката, на която пишат десетки милиони души. Свети Климент Охридски, родом от днешна Северна България, ученик на Кирил и Методий покровителите на Европа.

През последните години българите не правим голямо изключение с липсата си на достатъчно вяра. И докато католиците се тресат от педофилски скандали, нашата църква все още не е изчистила петното от онези грешници, които криеха грозните си души под монашеските раса в Троянския манастир. Затова е време освен ние, миряните, и нашите пастири да проявят онова християнско чувство на покаяние, на любов към ближния и да се сетят, че кръстът, на който е разпнат Божият син не е от злато, а от дърво. Да открият отново вярата.

Вижте още интервюта, анализи и коментари от "Офанзива с Любо Огнянов"

А иначе – папата трябва да бъде посрещнат с достойнство от нашата църква. Като домакини, които са създали цивилизация и книжовни школи тогава, когато на Запад монарсите са били неграмотни. Като наследници на тези, които са приели учениците на Кирил Философ изгонени от католиците във Великоморавия. А и може би да припомним, че заветът на първите християни се пази в православните. А не при идолопоклониците.

Христос Воскресе!

Амаду Гон Кулибали
21:52 | 08 Юли 2020 г.

Почина премиерът на Кот д‘Ивоар Амаду Гон Кулибали

21:52 | 08 Юли 2020 г.
Премиерът на Кот д'Ивоар Амаду Гон Кулибали почина на 61-годишна възраст. Както Ройтерс съобщи, това заяви президентът Аласейн Уатара...
Янко Янков
21:36 | 08 Юли 2020 г.

Янко Янков: Стига с този популизъм - президентът з...

21:36 | 08 Юли 2020 г.
Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е назначена по закона за НСО, а президентът е ръководител на службата. Той трябва да е абсолютно ...
Басейн
21:33 | 08 Юли 2020 г.

Как коронакризата може да увеличи рисковете от уда...

21:33 | 08 Юли 2020 г.
Едва ли сте предполагали, че коронакризата би могла да доведе до повече удавяния, нали? Поне ние не сме го допускали, докато не прочетохм...
Владимир Путин и Си Дзинпин
21:05 | 08 Юли 2020 г.

Путин и Дзинпин ще засилят партньорството си в ене...

21:05 | 08 Юли 2020 г.
Владимир Путин и Си Дзинпин проведоха телефонен разговор днес, на който решиха, че руснаци и китайци трябва да задълбочат междусъседските...
Доц. Рачо Стойчев и д-р Мария Христова
21:00 | 08 Юли 2020 г.

Как пандемиите са променили хода на историята по с...

21:00 | 08 Юли 2020 г.
Пандемиите неведнъж са се превръщали в двигателя на промяната за човечеството, защото в името на нашето оцеляване сме се видели принудени...
Детска градина
20:46 | 08 Юли 2020 г.

Затвориха забавачка в Добрич заради служител с COV...

20:46 | 08 Юли 2020 г.
Детска градина №17 в Добрич е затворена заради положителна проба за коронавирус на човек от персонала. Утре ще бъдат направени PCR те...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо