Искрен Веселинов: Целта е всеки да знае, че има ли престъпление, ще има и наказание (ВИДЕО)

Депутатът от ВМРО обясни какво предвиждат промените в Наказателния кодекс във "Всичко коз"

Искрен Веселинов
Източник: Канал 3

Разширяват се пределите на неизбежна самоотбрана. Това реши парламентът на първо четене, като в бъдеще хората биха могли да се защитят, ако са жертви на взломяване в дома им, или е застрашен живота им. Темата коментира в предаването "Всичко коз" по Канал 3 депутатът от ВМРО Искрен Веселинов, който е и един от вносителите на гласуваните промени в Наказателния кодекс.

"Целта на промените е справедливост. Да върнем една естествена рамка на човешкото поведение. Когато някой е застрашен в собствения си дом или самия той, да може да отвърне на нападателя и да се защити.

Това е естественото положение на нещата – нападнатият да може да се защитава. От тази рамка обаче е избягано преди 50 години, когато е създаден Наказателния кодекс", коментира Веселинов, като изтъкна, че друга цел и "да се повиши нивото на страх у нападателите".

"Това е естественото за нас. Даже е доста скромно разширението в сравнение с други държави. Примерно при нас няма да се доказва, ако бъде застрашен живота, сексуалността при нападение на две или повече лица. А има държави, в които само да прехвърлиш оградата и може да стреляш", каза Веселинов.

Той поясни, че обичайната теза против това разширяване на пределите на неизбежната самоотбрана е, че е това може да се използва за замаскиране на убийства. Но по думите в действителност това се използва с обратен знак и нападателите се опитват да се оневинят по този начин. Депутатът изтъкна, че дори и да има случай на убийство, тежка телесна повреда при самоотбрана, то ще има разследване и то ще прецени дали самоотбраната е била истинска.

Вижте още интервюта и коментари!

"На нападение, което заплашва, живота, здравето, сексуалната неприкосновеност. Т.е. изнасилване или тежка телесна повреда или убийство – това са случаите, в които може да се защитаваш неограничено", уточни Искрен Веселинов.

"Идеята е и да има превантивен ефект – да знае престъпникът, че при влизане с взлом, може да загуби живота си дори", добави депутатът от Патриотите.

Към промените в Наказателния кодекс мина и намаляването на минималната сума на престъпление, за която ще се търси наказателна отговорност, а не както бе в момента в размер на две минимални заплати.

"Промените са насочени към всички, не към само един етнос. Това, че хората от този етнос са тези, които вършат предимно тази престъпност, е факт. Няма какво да се крием зад някаква фалшива политкоректност.

Но няма Наказателен кодекс, който да е насочен към само един етнос", категоричен е Весилинов.

"Целта е всеки да знае, че има ли престъпление, ще има и наказание", допълни депутатът от ВМРО.

 

Етикети: Всичко коз
Диего Армандо Марадона
22:10 | 29 Ноември 2020 г.

Лекарят на Марадона отрече да е отговорен за смърт...

22:10 | 29 Ноември 2020 г.
Лекарят на Диего Марадона Леополдо Луке заяви, че не се смята за виновен за смъртта на спортиста, предаде БГНЕС.   "Нап...
COVID-19
22:00 | 29 Ноември 2020 г.

Какви са методите за превенция на коронавируса?

22:00 | 29 Ноември 2020 г.
Доктор Елена Малишева обясни пред Първи канал на руската телевизия как да се минимизират рисковете от коронавирусна инфекция.   ...
разкопки
21:52 | 29 Ноември 2020 г.

Археологическа находка-уникат откриха в Силистра

21:52 | 29 Ноември 2020 г.
Пещ за строителна керамика от първата половина на VI век, която няма аналог в България, е открита в Силистра при строителни работи, съобщ...
21:46 | 29 Ноември 2020 г.

Жители на русенско село събраха над 40 тона отпадъ...

21:46 | 29 Ноември 2020 г.
Жителите на русенското село Николово събраха повече от 40 тона отпадъци при екоакцията "Да изчистим дробовете на региона". Това...
21:32 | 29 Ноември 2020 г.

Франция спечели конкурса "Детска Евровизия" 2020 (...

21:32 | 29 Ноември 2020 г.
Представителката на Франция Валентина Тронел с песента J'imagine ("Представям си"), стана победител в международния конкурс...
21:23 | 29 Ноември 2020 г.

93-годишна жена изплете 100 кукли за 100 момиченца...

21:23 | 29 Ноември 2020 г.
На 4 август в столицата на Ливан - Бейрут избухна адски взрив. Експлозията  разтърси жилищните райони на ливанската столица и жилища...

гледай на живо

30.11.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 01:00
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа