Искрен Веселинов: Целта е всеки да знае, че има ли престъпление, ще има и наказание (ВИДЕО)

Депутатът от ВМРО обясни какво предвиждат промените в Наказателния кодекс във "Всичко коз"

Искрен Веселинов
Източник: Канал 3

Разширяват се пределите на неизбежна самоотбрана. Това реши парламентът на първо четене, като в бъдеще хората биха могли да се защитят, ако са жертви на взломяване в дома им, или е застрашен живота им. Темата коментира в предаването "Всичко коз" по Канал 3 депутатът от ВМРО Искрен Веселинов, който е и един от вносителите на гласуваните промени в Наказателния кодекс.

"Целта на промените е справедливост. Да върнем една естествена рамка на човешкото поведение. Когато някой е застрашен в собствения си дом или самия той, да може да отвърне на нападателя и да се защити.

Това е естественото положение на нещата – нападнатият да може да се защитава. От тази рамка обаче е избягано преди 50 години, когато е създаден Наказателния кодекс", коментира Веселинов, като изтъкна, че друга цел и "да се повиши нивото на страх у нападателите".

"Това е естественото за нас. Даже е доста скромно разширението в сравнение с други държави. Примерно при нас няма да се доказва, ако бъде застрашен живота, сексуалността при нападение на две или повече лица. А има държави, в които само да прехвърлиш оградата и може да стреляш", каза Веселинов.

Той поясни, че обичайната теза против това разширяване на пределите на неизбежната самоотбрана е, че е това може да се използва за замаскиране на убийства. Но по думите в действителност това се използва с обратен знак и нападателите се опитват да се оневинят по този начин. Депутатът изтъкна, че дори и да има случай на убийство, тежка телесна повреда при самоотбрана, то ще има разследване и то ще прецени дали самоотбраната е била истинска.

Вижте още интервюта и коментари!

"На нападение, което заплашва, живота, здравето, сексуалната неприкосновеност. Т.е. изнасилване или тежка телесна повреда или убийство – това са случаите, в които може да се защитаваш неограничено", уточни Искрен Веселинов.

"Идеята е и да има превантивен ефект – да знае престъпникът, че при влизане с взлом, може да загуби живота си дори", добави депутатът от Патриотите.

Към промените в Наказателния кодекс мина и намаляването на минималната сума на престъпление, за която ще се търси наказателна отговорност, а не както бе в момента в размер на две минимални заплати.

"Промените са насочени към всички, не към само един етнос. Това, че хората от този етнос са тези, които вършат предимно тази престъпност, е факт. Няма какво да се крием зад някаква фалшива политкоректност.

Но няма Наказателен кодекс, който да е насочен към само един етнос", категоричен е Весилинов.

"Целта е всеки да знае, че има ли престъпление, ще има и наказание", допълни депутатът от ВМРО.

 

Етикети: Всичко коз
УВОЛНИХА СТРАШНИЯ НАЧАЛНИК ОТ АЕЦ КОЗЛОДУЙ, заплашвал полицай (ВИДЕО)
22:07 | 03 Юли 2020 г.

Служител на АЕЦ „Козлодуй” е с положителна проба з...

22:07 | 03 Юли 2020 г.
Служител на АЕЦ „Козлодуй” е с положителна проба за Covid-19. Той се чувства добре и няма симптоми на заболяването. Поставен е под карантина...
Владислав Стоянов
22:06 | 03 Юли 2020 г.

Владо Стоянов разказа пред Канал 3 за най-специалн...

22:06 | 03 Юли 2020 г.
Вратарят на Лудогорец Владислав Стоянов разкри в специално интервю за Канал 3, че най- специалната титла с разградчани е спечелената през...
21:10 | 03 Юли 2020 г.

Ще се сбъдне ли предсказанието на Дънов, че в бъде...

21:10 | 03 Юли 2020 г.
"Дънов е казал, че в бъдеще ще идвате на Рилските езера да изиграете упражненията си с хеликоптер". Това съобщи в предаването н...
20:43 | 03 Юли 2020 г.

Пожар в пилотската кабина приземи аварийно самолет...

20:43 | 03 Юли 2020 г.
Самолет на ирландската нискобюджетна компания „Ryanair”, изпълняваща полет от Берлин за Атина, кацна аварийно на летището в С...
Великобритания, флаг, знаме
20:31 | 03 Юли 2020 г.

Официално: Българите, пристигащи във Великобритани...

20:31 | 03 Юли 2020 г.
Великобритания обяви списък на държави, чийто граждани ще влизат на острова свободно без карантина. България не е част от него. Това озна...
20:12 | 03 Юли 2020 г.

Моторист блъсна жена на пешеходна пътека в Благоев...

20:12 | 03 Юли 2020 г.
42-годишен моторист блъсна жена на пешеходна пътека в Благоевград. И двамата са транспортирани за преглед в МБАЛ-Благоевград, предава БГН...

гледай на живо

04.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:10
  Парчета от реалността
 • 07:25
  Имате думата
 • 08:00
  "Социална мрежа" - избрано