Любо Огнянов: Новите Кириак Стефчовци

Когато не уважаваш собствената си история, няма как да имаш бъдеще

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

Тази седмица 9 май отново стана повод за истинска война в социалните мрежи. И след като си тръгна папата, а нито един чиновник не е изгърмял с евтин апартамент през последните дни, това стана повод за поредното противопоставяне на наши и ваши.

Със сигурност си спомняте, че допреди 20 години думата патриотизъм беше мръсна дума. Имаше премиер, който дори погребваше българския национализъм, без да осъзнава, че по този начин, призовава сами да отрежем клона на родовата си памет. Защото да помниш какъв си, означава, че имаш бъдеще.

Още коментари ще намерите тук

Сега нещата се промениха. На националните ни празници хиляди хора изкачват Шипка, покланят се пред героите дали живота си за свободата на България. Тази седмица се проведе и парадът на шести май, който се почита и като Ден на храбростта. Ден, в който си спомняме за подвига на стотиците хиляди български войници загинали във войните за национално обединение. Може би всеки знае, че за разлика от българските войници, които никога не са губили знаме в битка, българските политици не са печелили почти нищо на масата на преговорите.

Не мога да разбера обаче този нихилизъм, който завладява всички на девети май, когато в Москва се отбелязва Деня на победата. Започват веднага сравнения - ама вижте колко войници маршируват на Червения площад, ама вижте каква техника имат, пък нашите, даже нямат един хеликоптер, който да открие парада. Пък и самолети нямаме. Само си представям какви подигравки щяха да настанат, ако пороят който се изля следобяд в София, беше попречил на изтребителите да прелетят над жълтите павета.

Но! Каква изненада. Когато облаците и мрачното време попречиха на руската авиация да се включи в парада на Деня на победата нямаше никакви реакции. Често съм си задавал въпроса защо една част от българите толкова се прехласват по чужди държави. Още от времето на Кирияк Стефчов, който е носил фес и е искал да говори на гръцки. Защото така е било удобно пък и модерно.

Преди 20 години беше много модерно да казваш, че национализмът е погребан, а бъдещето е в европейския брюкселски хомо сапиенс. Странно как, но напоследък избуяха един друг вид "патриотично” настроени хора. Те предпочитат да развяват руското, а не българското знаме. Когато ги заговориш на руски, обаче, се оказва, че езикът на Достоевски и Пушкин е твърде далеч за простоватата им природа.

Защото тяхната русофилия стига дотам да навлекат анцуг с надпис Россия или тениска с лика на Путин. Без грам да разбират руската душа. Без грам да познават руската култура. Като онзи Кириак Стефчов, който е носил фес и е говорил на гръцки. Защото е било модерно.

Та за такива хора да кажа няколко факта. На конференцията в Ялта, британският премиер Уинстън Чърчил категорично е искал България да бъде в съветската зона на следвоенна Европа. И знаете ли защо? Защото не е преживял поражението на великата британска армия на балканския фронт по време на Първата световна война.

На Дойран българската армия отблъсква обединените английски и френски войски. Дават 2000 жертви срещу близо 30 000  войници на Антантата. През 1936 година на парад на ветераните в Лондон, когато българският военен корпус преминава, воден от генерал Владимир Вазов, фелдмаршал Джордж Милн, командир на обединените сили на Антантата, нарежда знамената да бъдат свалени с думите ”Това е победителят от Дойран”. Ние губим войната, но печелим сърцата на враговете си. С храбростта на войниците си.

Точно на тези хора са наследници военните, които маршируват на 6 май. Да, България не е велика сила. Никога няма да има толкова самолети, колкото Русия, толкова танкове, колкото Съединените щати или толкова кораби, колкото Великобритания.

Но малка България има велики победи срещу Великите сили и те трябва да бъдат уважавани. Не като се развяват руски или европейски знамена. А когато се научим да вдигаме най-високо българското знаме. Може пък тогава новите Кириак Стефчовци да се научат каква е разликата между Отечество и територия. И защо когато не уважаваме себе си, не ни уважават другите. 

Иззета информация от обиските срещу приближени на Васил Божков 1
11:37 | 04 Юли 2020 г.

При акцията срещу приближени на Божков са намерени...

11:37 | 04 Юли 2020 г.
В хода на проведените на 03.07.2020 г. действия по разследване под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура във връзка с дос...
Бойко Борисов
11:28 | 04 Юли 2020 г.

Борисов присъства на връчването на бойното знаме н...

11:28 | 04 Юли 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов е на обиколка в Пловдив, научихме от профила в социалните мрежи на министър-председателя. В момента премиерът...
Парайзе плац
11:10 | 04 Юли 2020 г.

Хубертус Хайл: Позор е, че в Германия хора от Бълг...

11:10 | 04 Юли 2020 г.
„Позор е, че в това богато общество хора от България и Румъния стават жертва на експлоатация", заяви германският министър на т...
Румен Радев и Доналд Тръмп
11:06 | 04 Юли 2020 г.

Румен Радев поздрави Доналд Тръмп по случай Деня н...

11:06 | 04 Юли 2020 г.
„Стратегическото партньорство между България и САЩ е солидна основа за все по-активната динамика в двустранните отношения. Този въз...
Димитър Манолов
10:21 | 04 Юли 2020 г.

Димитър Манолов: Повече хора започват работа, отко...

10:21 | 04 Юли 2020 г.
Нивото на безработица започна да спада след бурните няколко месеца, в които мнозина останаха без препитание, благодарение на коронакризат...
Уилям Гладстон
10:03 | 04 Юли 2020 г.

Велислава Дърева: Ако в англичаните съборят паметн...

10:03 | 04 Юли 2020 г.
Надигащото се движение за расово равноправие премина границите на благоразумното с апелите си за събаряне на паметници на някои от най-ви...

гледай на живо

04.07.2020
 • в момента
  "Спорт в обектива" - избрано
 • 12:00
  Новини
 • 12:15
  Парчета от реалността
 • 12:30
  Другото лице