Любо Огнянов: Новите Кириак Стефчовци

Когато не уважаваш собствената си история, няма как да имаш бъдеще

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

Тази седмица 9 май отново стана повод за истинска война в социалните мрежи. И след като си тръгна папата, а нито един чиновник не е изгърмял с евтин апартамент през последните дни, това стана повод за поредното противопоставяне на наши и ваши.

Със сигурност си спомняте, че допреди 20 години думата патриотизъм беше мръсна дума. Имаше премиер, който дори погребваше българския национализъм, без да осъзнава, че по този начин, призовава сами да отрежем клона на родовата си памет. Защото да помниш какъв си, означава, че имаш бъдеще.

Още коментари ще намерите тук

Сега нещата се промениха. На националните ни празници хиляди хора изкачват Шипка, покланят се пред героите дали живота си за свободата на България. Тази седмица се проведе и парадът на шести май, който се почита и като Ден на храбростта. Ден, в който си спомняме за подвига на стотиците хиляди български войници загинали във войните за национално обединение. Може би всеки знае, че за разлика от българските войници, които никога не са губили знаме в битка, българските политици не са печелили почти нищо на масата на преговорите.

Не мога да разбера обаче този нихилизъм, който завладява всички на девети май, когато в Москва се отбелязва Деня на победата. Започват веднага сравнения - ама вижте колко войници маршируват на Червения площад, ама вижте каква техника имат, пък нашите, даже нямат един хеликоптер, който да открие парада. Пък и самолети нямаме. Само си представям какви подигравки щяха да настанат, ако пороят който се изля следобяд в София, беше попречил на изтребителите да прелетят над жълтите павета.

Но! Каква изненада. Когато облаците и мрачното време попречиха на руската авиация да се включи в парада на Деня на победата нямаше никакви реакции. Често съм си задавал въпроса защо една част от българите толкова се прехласват по чужди държави. Още от времето на Кирияк Стефчов, който е носил фес и е искал да говори на гръцки. Защото така е било удобно пък и модерно.

Преди 20 години беше много модерно да казваш, че национализмът е погребан, а бъдещето е в европейския брюкселски хомо сапиенс. Странно как, но напоследък избуяха един друг вид "патриотично” настроени хора. Те предпочитат да развяват руското, а не българското знаме. Когато ги заговориш на руски, обаче, се оказва, че езикът на Достоевски и Пушкин е твърде далеч за простоватата им природа.

Защото тяхната русофилия стига дотам да навлекат анцуг с надпис Россия или тениска с лика на Путин. Без грам да разбират руската душа. Без грам да познават руската култура. Като онзи Кириак Стефчов, който е носил фес и е говорил на гръцки. Защото е било модерно.

Та за такива хора да кажа няколко факта. На конференцията в Ялта, британският премиер Уинстън Чърчил категорично е искал България да бъде в съветската зона на следвоенна Европа. И знаете ли защо? Защото не е преживял поражението на великата британска армия на балканския фронт по време на Първата световна война.

На Дойран българската армия отблъсква обединените английски и френски войски. Дават 2000 жертви срещу близо 30 000  войници на Антантата. През 1936 година на парад на ветераните в Лондон, когато българският военен корпус преминава, воден от генерал Владимир Вазов, фелдмаршал Джордж Милн, командир на обединените сили на Антантата, нарежда знамената да бъдат свалени с думите ”Това е победителят от Дойран”. Ние губим войната, но печелим сърцата на враговете си. С храбростта на войниците си.

Точно на тези хора са наследници военните, които маршируват на 6 май. Да, България не е велика сила. Никога няма да има толкова самолети, колкото Русия, толкова танкове, колкото Съединените щати или толкова кораби, колкото Великобритания.

Но малка България има велики победи срещу Великите сили и те трябва да бъдат уважавани. Не като се развяват руски или европейски знамена. А когато се научим да вдигаме най-високо българското знаме. Може пък тогава новите Кириак Стефчовци да се научат каква е разликата между Отечество и територия. И защо когато не уважаваме себе си, не ни уважават другите. 

аба, възрастна жена, столетник, ръце, стара жена
21:54 | 26 Ноември 2020 г.

Тийнеджърка би баба и взе парите и в "Дружба"

21:54 | 26 Ноември 2020 г.
86-годишна жена е нападната и пребита пред банкомат в столичния квартал „Дружба”. Откраднали й 590 лева, които възрастната же...
Еккатерина Захариева
21:36 | 26 Ноември 2020 г.

ЕС подкрепи финансово страните от Южното съседство

21:36 | 26 Ноември 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в министерска среща на Европейския съюз и страните от Южното съсе...
Денят на живо с Надалина Анева
20:40 | 26 Ноември 2020 г.

Борис Ячев: Това е единственият бюджет, който може...

20:40 | 26 Ноември 2020 г.
"Дебатът за бюджета беше спокоен, защото това е единственият бюджет, който може да се приеме по време на криза", това каза в пр...
Хакер
20:10 | 26 Ноември 2020 г.

СЕМ ще контролира сайтове с видеосъдържание

20:10 | 26 Ноември 2020 г.
Изменения в медийния закон! Сайтовете с видеосъдържание минават под контрола на Съвета за електронни медии.   Текстовете бя...
болница, легла
19:47 | 26 Ноември 2020 г.

Първата COVID болница у нас е пред фалит

19:47 | 26 Ноември 2020 г.
Общинското здравно заведение “Свети Мина“ в Пловдив няма да бъде болница само за лечение на коронавирус. Със заповед на Регио...
Зеленчуковия пазар в “Младост“ спазва всички мерки за безопасност по време на епидемията 18
19:33 | 26 Ноември 2020 г.

Наплив от пазаруващи в търговските центрове в Софи...

19:33 | 26 Ноември 2020 г.
Магазините в моловете остават отворени почти до полунощ в опит да привлекат последни клиенти за „Черния петък” и преди да зат...

гледай на живо

27.11.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа
 • 08:30
  Другото лице