Любо Огнянов: Фермер прегази до смърт циганин крадец. За кого съжалявате?

Време е престъпниците да чувстват неизбежността на наказанието

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

Един кипърски бивш полицай влезе в новините на България след като прегази циганин, който се опитва да му краде кравите. При това жертвата е бивш затворник, рецидивист, лежал години наред зад решетките за кражби. Съден е цели 14 пъти. Една от присъдите му е за кражбата на 8 коня от същия този кипърски фермер, който е избрал България, за да развива бизнеса си.

В малките населени места е така. Чували ли сте досега за циганин фермер, който е станал жертва на кражба от българи, които са влезли в стопанството му да отмъкнат или животни или покъщнина. Аз лично не съм срещал подобна новина.

Сещам се обаче за един виц. В полицията звъни възрастен човек. Казва на полицая – трима цигани в момента крадат в двора ми. Ще пратите ли патрулка? От другата страна полицаят отговаря – е, откъде разбрахте, че крадат, може да са влезли да си наберат ябълки. Пък и нямаме патрулки, всички са по адреси. Дядото затваря телефона, след две минути звъни отново и казва: "Няма нужда да пращате патрулка, имам пушка, застрелях и тримата”. След пет минути пристигат три патрулки и хващат циганите на местопрестъплението. Полицаите питат дядото: "Защо каза, че си ги застрелял?” А дядото хитро отговорил – "А вие защо казахте, че нямате патрулка?”

Това засега е само виц. Само си представете колко пъти кипърският фермер се е обаждал в полицията, за да подаде сигнал за това, че някой се опитва да го ограби. В колко от случаите полицаите са идвали? Със сигурност са хванали циганина, когато е откраднал конете преди години.

Още коментари ще намерите тук

Какво обаче трябва да направи следващият, който види, че в имота му са влезли хора, които очевидно имат намерение да го ограбят? Ако има оръжие е ясно. Ако няма, обаче, ролята е на държавата. Тя е задължена да осигурява реда и спокойствието на всички. А ако не успява, тогава да делегира правата на хора, които могат да се справят и сами.

В някои от щатите има едно правило за третото престъпление. При първите две извършени престъпления, нарушителят може да получи ниска присъда. При третото обаче влиза в затвора до живот.

Безспорно, кипърският фермер е нарушил закона. Ако прокуратурата докаже умисъл в действията му, той може да лежи в затвора дълги години. И така от жертва на кражби, да се превърне в престъпник.

Неговата жертва – крадецът циганин със сигурност не се е поправил докато е бил зад решетките. Аз лично съм твърде скептичен, че като си с трети клас, роден си в катун, имаш между 12 и 17 братя и сестри, и цял живот календарът ти е имал две годишни времена - "във затвора” и "малко преди да вляза отново в затвора”, можеш да се превърнеш в примерен гражданин.

Дори да беше заловен при тази последна негова фатална кражба и осъден, той след като изтърпи присъдата си отново най-вероятно щеше излезе и отново да краде. Очевидно от същия фермер.

Въпросът е трябват ли ни такива хора в обществото? Кой е по-ценен за нас – кипърският фермер, бивш полицай, който е инвестирал пари в България, плаща данъците си тук и осигурява работа на хора, или един крадец, неграмотен, преживяващ само от престъпления.

И дали не е време да реформираме така системата си, че да предизвикаме страх от неизбежност на наказанието. И ако трябва, тези хора да знаят, че при следваща присъда никога повече няма да излязат на свобода.

Защото в малките населени места на някои хора търпението им свърши. Сега е кипърец. Утре може да бъде друг. А когато убийството стане единствената защита от набезите на крадци, държавата може да признае капитулацията си.

 

14:26 | 26 Ноември 2020 г.

СЕМ ще отговаря за видео материалите в интернет

14:26 | 26 Ноември 2020 г.
Съветът за електронни медии ще отговаря за видео материалите в интернет платформите с българска юрисдикция. Това приеха на първо четене д...
Габриела Петрова
14:25 | 26 Ноември 2020 г.

Локомотив се грижи за екологията на ЖК "Тракия" в ...

14:25 | 26 Ноември 2020 г.
Отборите на ПФК Локомотив, ЖФК Локомотив, ПСК Локомотив, юношите до 19 години и европейската вицешампионка в тройния скок Габриела Петров...
Уолт Дисни
14:20 | 26 Ноември 2020 г.

"Дисни" ще уволни 32 000 работници през 2021 г.

14:20 | 26 Ноември 2020 г.
Дисни съобщи, че ще съкрати 32 000 работни места през 2021 г., главно от американското подразделение на тематичните паркове. Това е увели...
доброволци
14:14 | 26 Ноември 2020 г.

Още две болници търсят доброволци, студенти по мед...

14:14 | 26 Ноември 2020 г.
Кампанията на Българския лекарски съюз за координиране набирането на доброволци, студенти по медицина, които да подпомогнат дейността на ...
Красимир Каракачанов
14:12 | 26 Ноември 2020 г.

Красимир Каракачанов: Историята е обща. Българска ...

14:12 | 26 Ноември 2020 г.
"На българина акълът винаги му идва на другия ден, така и с колегата Заев. Историята е обща, но трябва да уточним каква. Тя е обща, ...
КАТ проверява автомобили с газанализатор-11
14:03 | 26 Ноември 2020 г.

Институциите със съвместни проверки на тежкотоварн...

14:03 | 26 Ноември 2020 г.
Продължават съвместните проверки на отдел "Пътна полиция"- СДВР, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и С...

гледай на живо

26.11.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини
 • 15:20
  Светски новини
 • 15:30
  Социална мрежа