Ал. Трингов за матурата: До 6 ч. няма да има човек в страната, който да знае верните отговори по БЕЛ (ВИДЕО)

Във всички изпитни зали в над 600 училища има видеонаблюдение, каза експертът във "Всичко коз"

Източник: Канал 3

100% ще се падне един от 15-те автори на Държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по БЕЛ. Категорично заявявам, че изтичане на информация няма как да има и няма да има - от тази вечер до утре в 5:30 ч., когато ваш колега журналист ще натисне бутон, за да генерира избора. Уверявам ви, че в този момент до 6 ч. утре сутринта няма да има човек в страната, който да знае верните отговори. Това гарантира във "Всичко коз" по Канал 3 Александър Трингов, експерт в дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в МОН преди предстоящия утре от 8:00 ч. зрелостен изпит по БЕЛ.
 
"Има 11 милиона комбинации за всички задачи в банката. След като електронно ще бъде генерирана комбинацията от тестови задачи, то няма как те да бъдат предварително ясни. По-скоро отправям апел към всички 12-класници, абитуриенти, които утре ще се явят на ДЗИ - да не се поддават на спекулации от всички страни и да лъжат и самите себе си", призова експертът.
 
 
Той изрази пълно доверие на системата, която, по думите му, се готви за изпитите от месеци наред. "От утре започва 23-та сесия на ДЗИ, те бяха въведени през май 2008 . Трябва да имаме доверие към всички управления, директорите, експерти, началници, които създават условия учениците да са спокойни на утрешния и на изпита на 23 май (на втория ДЗИ). 
 
Във всички изпитни зали в над 600 училища в страната, има видеонаблюдение. Съветът им към учениците е да проверят дори и тази вечер в кое училище са разпределени, особено в големите населени места, за да планират много добре времето си и да бъдат преди 7:30 ч. на място - това е часът за заемане на мястото", препоръча Александър Трингов.
 
Той припомни отново условията, както и оценяването на работите на зрелостниците. "Всяка година има и анулирани писмени работи, било заради преписване или ползване на електроннo устройство - таблет, мобилен телефон. Или анулирани работи, в които оценителите откриват знаци, които нарушават анонимността - имало е и случаи с написани имената, името на дядо му, на майка му.
 
Всяка една писмена работа по традиция се проверява от двама оценителя, тази година за пръв път ще се оценяват електронно, така се проверяват и изпитните работи от ДЗИ. То се отнася единствено за задачите с отворен отговор. Тези с избираем отговор, в които учениците трябва да избират един от четири възможни отговора, ще се проверяват чрез скенер. 
 
А тези с отворен отговор ще се проверяват от оценители и където има разминаване - и от друг човек, който да прецени кой от двамата оценители би трябвало да увеличи или намали броя на точките, ако има разлика, която буди съмнения, че един от двамата не е приложил правилно критериите. Когато се проверяват писмените работи в електронна среда, това позволява повече възможности за следене работата на оценителите", посочи той технологията на оценяването.
 
За предстоящите през юни изпити за седмокласниците Александър Трингов успокои: "Промени, що касае формат, модел - няма, категорично. Учебното съдържание, посочено там, броя на задачите, вида им - няма да има никаква промяна, никаква изненада", гарантира експертът.
 
Александър Трингов изрази и личната си преценка, че на изпитите по български език и литература през последните няколко години - за 7 и за 12 клас, "се наблюдава една устойчивост на резултати в рамките на добър - и за 7, и за 12 клас".
 
Всичко за започващите утре матури - във видеото с интервюто на Александър Трингов във "Всичко коз":

Етикети: матури , Всичко коз
Екатерина Захариева
20:13 | 09 Юли 2020 г.

Захариева в Прага: Важно е да не допускаме отново ...

20:13 | 09 Юли 2020 г.
,,В Европейския съюз трябва да имаме общи и координирани правила за ограничаване на коронавируса, но да не допускаме отново затваряне на ...
КЕВР
19:27 | 09 Юли 2020 г.

Парламентът рестартира процедурата за избор на нов...

19:27 | 09 Юли 2020 г.
Депутатите гласуват наново процедурни правила за избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), пред...
Кокошка
18:37 | 09 Юли 2020 г.

БАБХ констатира огнище на заболяването Нюкясълска ...

18:37 | 09 Юли 2020 г.
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на заболяването Нюкясълска болест по птиците в два животновъдни обек...
Прокуратура
18:28 | 09 Юли 2020 г.

ВАП сезира МРРБ, МОСВ, МТ и ДНСК да провери строеж...

18:28 | 09 Юли 2020 г.
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), министъра на околната ср...
Евгени Будинов
18:25 | 09 Юли 2020 г.

Евгени Будинов: Ние сме пример за хората и трябва ...

18:25 | 09 Юли 2020 г.
Народният представител от групата на ГЕРБ - Евгени Будинов, потвърди, че ще продължи да носи маска, както е разпоредено от здравния минис...
Александър Сиди
18:19 | 09 Юли 2020 г.

Александър Сиди: Не би трябвало да затягаме меркит...

18:19 | 09 Юли 2020 г.
Народният представител от групата на ВМРО - Александър Сиди, одобри решението на здравния министър Кирил Ананиев, за да върне част от огр...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини