Любо Огнянов: Цветанов си тръгна, в ГЕРБ е време за смяна на поколенията

Времената са различни, хората вече са различни, посланията трябва да се променят

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

Четири дни след последната изборна победа на ГЕРБ, Цветан Цветанов подаде оставка след разговор с лидера на партията Бойко Борисов. Вторият човек си тръгва от ръководството на партията, чиито основи като организация, положи преди повече от 13 години. През 2006 г Цветанов дори стана лидер на партията, тъй като Бойко Борисов беше кмет на София.

Години наред едва ли не всички бяха свикнали да гледат на Борисов и Цветанов като на един човек, въпреки че разликите между двамата са огромни. Талантът на Цветанов, признат дори от неговите най-големи противници, беше организационен. С изключителна педантичност той градеше структура след структура.

Още коментари ще намерите тук

Истинският водач, заради който ГЕРБ печелеше обаче избори след избори беше Бойко Борисов. Организационният талант на Цветанов допълваше през годините харизмата на лидера на ГЕРБ. Изгрял на политическия небосклон като главен секретар на МВР с черен кожен шлифер и тежък поглед, Борисов израсна до премиер, който е печелил почти всички избори от 10 години. Ветеран, който може да се сравнява с Меркел по дълголетие на управлението в Европа.

Скандалът с апартаментите, който се завъртя около Цветанов обаче можеше да свали цялото правителство. Политолозите твърдят, че 10 години във властта изхабяват. Част от политиците решават, че властта е даденост. Че тя им принадлежи. Малко по малко се откъсват от действителността. Това е убийствено за една партия, която иска да печели изборите.

ГЕРБ победи на последните избори на финалната права. Когато на терена отново излезе Бойко Борисов. Преди две години, на президентските избори, на преден план беше Цветан Цветанов. Тогава Борисов не показваше какви проекти се строят, не обикаляше страната, за да проверява кръстовища, магистрали, газопроводи. Лишената от харизма Цецка Цачева загуби катастрофално от новака в политиката Румен Радев.

Тогава се почувства за първи път умората от лицата, които смятаха, че само марката ГЕРБ е достатъчна, за да се печелят гласове. Че структурите печелят избори.

Времената обаче са различни. Хората вече са различни. Посланията трябва да се променят. Така, както се променя и властта. След бурята свързана с имотите, Цветанов каза, че никой не може да го накаже. Това можеше да предизвика обратен ефект. Оказа се, че решението той да направи крачка назад е точно в целта и ГЕРБ спечели евроизборите.

Сега, решението да напусне ръководството дава шанс за смяна на поколенията в ГЕРБ. Борисов предупреди, че трябва да светне червената лампа на тези, които са се самозабравили. Някои не го чуха. И лампата за някои светна в синьо.

Да, ГЕРБ спечели евроизборите, но загуби част от собствената си периферия. Мнозинството дадоха прошката, поискана от Борисов. Прошка, която беше дори облекчена, заради неадекватната кампания на устремилите се към властта социалисти. С безумно агресивна кампания основана на скандали, наказаните се оказаха те.

Ако ГЕРБ обаче искат да спечелят отново, ще трябва да прочистят партията и по места. От хора, които са решили, че властта е даденост. Хора, които не трябва да забравят, че синята лампа може да светне. И да не разчитат винаги, че Борисов ще печели избор след избор, за да върши тяхната работа. 

Полиция
15:53 | 06 Юли 2020 г.

Бивш наемател изпочупи жилището на хазяйката си в ...

15:53 | 06 Юли 2020 г.
На 03 юли в Първо РУ е получен сигнал от 33-годишна перничанка за счупени стъкла на 4 прозореца и пералня в къщата й на ул. „Златни...
артефакти
15:38 | 06 Юли 2020 г.

Над 4300 артефакта са иззети от офисите на Васил Б...

15:38 | 06 Юли 2020 г.
В изпълнение на ангажиментите да уведомява българската общественост Специализирана прокуратура информира, че продължават действията по ра...
15:27 | 06 Юли 2020 г.

Задържаха 20 незаконно пребиваващи чужди граждани ...

15:27 | 06 Юли 2020 г.
20 незаконно пребиваващи чужди граждани са задържани на територията на област София на 3 юли. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. &n...
15:25 | 06 Юли 2020 г.

Обсъдени бяха нови мерки за подпомагане на автомоб...

15:25 | 06 Юли 2020 г.
Обсъдени бяха нови мерки за подпомагане на автомобилните превози на товари. Това стана днес по време на среща, организирана по инициатива...
15:24 | 06 Юли 2020 г.

Балетът "Лебедово езеро" бе поставен на брега на е...

15:24 | 06 Юли 2020 г.
За първи път в България "Лебедово езеро" бе поставено на брега на истинско езеро като част от летния фестивал на Софийската опе...
Лондон
15:20 | 06 Юли 2020 г.

Лондон свива ДДС за туризма и ресторантьорството

15:20 | 06 Юли 2020 г.
Британският финансов министър Риши Сунак планира временно да увеличи данъците върху собствеността и да намали ДДС в сектора на ресторанть...

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 16:30
  Кухнята на Звездев
 • 17:00
  Новини
 • 17:20
  Патарински LIVE