С икономика в застой: Как за една нощ социолози вдигнаха рейтинга на Путин от 30,5% до 72%

Реалните доходи падат от 5 г., значителна част от населението на Русия живее ден за ден, от заплата до заплата

Мария Каукийо, в. "Ел Паис" (Мадрид)

И когато Путин се събуди, всичко вече се бе подобрило. Миналата седмица президентът на Русия се срина до най-ниската степен на доверие от страна на гражданите. След като няколко месеца процентите падаха стремглаво, в анкета на руския държавен център за проучване на общественото мнение ВЦИОМ (Всероссийский центр изучения общественного мнения) едва 30,5% от руснаците обявиха, че вярват в Путин. В четвъртък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, видимо раздразнен, изиска "уточняване“ от социолозите, тъй като, по думите му, проучването не било "последователно“.

ВЦИОМ си взе бележка. Само 24 часа по-късно центърът публикува нова анкета, според която 72,3% от руснаците се доверяват на Путин. Само за една нощ руският лидер, който изпитваше недоволството на гражданите от икономическото положение в страната, скочи с почти 43 процентни пункта. Вместо да претопли анкетата, държавният център за проучвания директно реши да промени рецептата: използва напълно различен въпрос. И се получи.

Още коментари ще намерите тук

В продължение на 13 години Всерусийският център за проучване на общественото мнение питаше гражданите да изброят политиците, на които се доверяват. Без да ги подсеща с имена. След критиката от Кремъл, който не можеше да си обясни защо доверието в Путин спада, докато одобрението към него се поддържаше сравнително високо (много по-високо в сравнение със западните стандарти), анкетьорите промениха системата и зададоха нов въпрос, без избор на отговорите: "Доверявате ли се на президента Путин? Да или не“.

Новият въпрос бе "с голяма вероятност“ реакция на обърнатото внимание от страна на Кремъл, анализира Денис Волков, зам.-директор на "Център Левада", независим институт за проучване на общественото мнение с висока репутация. Експертът отбелязва, че няма нищо лошо да се зададе нов въпрос, но предупрерждава, че резултатите от двете анкети не са и не могат да бъдат сравнявани. "Това не е най-резкият спад на доверието в президента, имаше и по-остри сривове преди, но предполагам, че за Кремъл става трудно да се изправи пред вероятността да осъмне със заглавия "само 30,5% от руснаците с доверие към Путин“, коментира Волков по телефона.

Директорът на ВЦИОМ Валери Фьодоров се оправда, че предишната формула с отворен въпрос без насоки, била "изключително неопределена“. И увери, че няма да я отменят, но че новият въпрос е подходящо допълнение. Кремъл бе доволен от новите данни. Макар говорителят Песков да уточни, че ако възникнат нови съмнения, той "със сигурност“ ще ги повдигне.

До полемиката от миналата седмица доверието в руския президент се срива от доста време насам. Нивото на одобрение към него, макар също да спадна, се държи стабилно на 65,8%. Цифри, които са много сходни с тези, които предлага в своите проучвания и "Център Левада“, обявен за "чужда агентура“, поради което и дейността му е силно ограничена. Каква е разликата между ниво на одобрение и на ниво на доверие? "Одобрението в този случай е по-общо, то е като да си умерено съгласен с управлението, докато доверието се доближава по-скоро до намерение да гласуваш“, уточнява Волков. Така че, ако има избори утре, Кремъл би могъл да се притесни.

Само че никой друг политик не може да засенчи, поне в проучванията, руския президент, който ще управлява до 2024 г. След 66-годишния Путин с най-високо ниво на доверие са неговите министри - на отбраната Сергей Шойгу (15,1%) и на външните работи Сергей Лавров (12%).

Владимир Жириновски от Демократичната либерална партия се радва на 9,5% доверие, Алексей Навални, лидерът на извънпарламентарната опозиция има само 1,4%. С допълнителния въпрос, зададен от ВЦИОМ, Путин е единственият политик, който е с над 50% доверие.

Тревогата на гражданите от икономическата ситуация се отразява и на правителството, което се вижда в анкетите, посочва анализаторката Мария Снеговая. В края на май 2018 г., след като триумфира на изборите през март, доверието в Путин бе 46,8%. Оттогава то постоянно пада. "Има загуба на доверие във властта, която се подклажда от падането на реалните доходи през последните 5 години, ситуация, каквато Русия не е изживявала от 90-те години насам“, уверява Снеговая.

Ефектът на западните санкции срещу Русия след анексирането на Крим през 2014 г., инфлацията и скокът на данъците също дават своето отражение.

Към това се прибавя и сериозното недоволство от вдигането на пенсионната възраст (от 60 на 65 г. за мъжете; от 55 на 60 г. за жените) и от законите, които ограничават гражданските права, като въведените глоби за "обида“ на властта.

Т. нар. "ефект Крим“ вече не работи. След като анексира украинския полуостров през 2014 г. с референдум, считан за незаконен от международната общност, Путин достигна исторически връх от 70% доверие. Сега той се върна към цифрите отпреди анексирането, отбелязва Алексей Колесников от московския "Център Карнеги“. "Консенсусът около Крим не е изчезнал, но той вече е изстуден, замразен, не е горяща емоционална лава“, изтъква политическият анализатор. "Кремъл вече не може да мобилизира хората, използвайки войнствените анти-западни настроения. Сега цялото внимание е насочено към социалните теми“, добавя Колесников.

Руският президент, осъзнал това, обяви през февруари цяла серия от мерки за икономическа и социална подкрепа за гражданите, но малко от тях бяха реализирани.

И броят на протестите, макар все още малобройни и плахи, се увеличава. Като манифестациите в Архангелск и други населени места срещу незаконните сметища, или мащабната мобилизация, която успя през май да парализира – поне засега, строежа на гигантска църква в зелена зона в Екатеринбург.

Икономиката е в застой. 48,2% от руските домакинства нямат финансова възможност да закупуват стоки за дълготрайна употреба, като хладилник или мобилен телефон, според руския национален институт за статистика РОССТАТ. Парите са им достатъчни само за покупка на основни стоки, като храна и дрехи.

Една значителна част от населението на Русия живее ден за ден, от заплата до заплата, с все повече заеми. Според индекса на ВЦИОМ през март 2014 г. 74% от руснаците твърдяха, че са "доволни“ от живота си. Днес те са само 50%.

 

Жан Кастекс
07:59 | 06 Юли 2020 г.

Новият френски премиер ще представи днес кабинета

07:59 | 06 Юли 2020 г.
От новия министър-председател на Франция Жан Кастекс днес се очаква да представи едно ново правителство, чиято задача е да помогне на ико...
07:47 | 06 Юли 2020 г.

Обсъждат готовия проект за гората на Црънча, която...

07:47 | 06 Юли 2020 г.
Обсъждат готовият проект за гората на Црънча, която става парк след дарение на депутата Делян Пеевски. Срещата е между главният архитект ...
Словакия
07:37 | 06 Юли 2020 г.

Отрицателен PCR тест и 5 дни карантина за българит...

07:37 | 06 Юли 2020 г.
Словакия въвежда по-строги изисквания за влизане на българи на територията си от днес. Властите в Братислава извадиха страната ни от спис...
катастрофа
07:28 | 06 Юли 2020 г.

17 са ранени, а един загина след като автобус се б...

07:28 | 06 Юли 2020 г.
17 души са ранени, а един е загинал при пътнотранспортното произшествие.   Автобусът е катастрофирал близо до град Гебзе в С...
Апелативният спецсъд пуска под домашен арест Иванчева и Петрова
07:20 | 06 Юли 2020 г.

Днес съдът решава какви ще са присъдите на Десисла...

07:20 | 06 Юли 2020 г.
Днес съдът ще реши каква ще е съдбата на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.   На предишното заседание на 3 юли прокуратура...
07:15 | 06 Юли 2020 г.

Започват разкопките на Хераклея Синтика край Рупит...

07:15 | 06 Юли 2020 г.
Днес започват дългоочакваните разкопки в Хераклея Синтика. Екипът на доц. д-р Людмил Вагалински възобновява работата си на обекта край с....

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс
 • 09:45
  Телемаркет