Любо Огнянов: Македонски приватизатори на българска история (ВИДЕО)

Скопие трябва да спре да краде българските герои

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

В началото на тази седмица македонският министър на външните работи Никола Димитров застана зад поредната провокация към българската история, предлагайки паметта на българския революционер Гоце Делчев да бъде отбелязана съвместно от двете държави на 7 октомври. Това е датата, на която българската комунистическа власт под давлението на Сталин предава костите на Гоце Делчев на Македония.

Още коментари ще намерите тук

Акт на предателство към националната кауза и потъпкване на историческото обединение между България, Беломорска Тракия и Македония просъществувало едва две години. Национален идеал, роден след петвековното турско робство всички българи да живеят в една държава.

Това, което робството не е успяло да направи за пет века, обаче, болшевишките репресии, придружени от крайния великосръбски шовинизъм успяват. Хората, които живеят в днешна Северна Македония изоставиха етническия си произход, замествайки го с митологията на измисления македонизъм, търсещ корените на несъществуващата им нация в античността.

Така се получи, че дядовците наричат себе си българи, синовете им се наричат сърби, а внуците се определят като македонци. С договора от Преспа Гърция успя да запази античната си история от странното посегателство, родено в коминтерновските кабинети.

Така за македонистите в Скопие остана последният рубеж на митологизираната история, родена в епруветка. Българското средновековие и Възраждането. За тези от вас, които са ходили в Скопие, знаят, че бутафорният център на македонската столица е осеян с имитации на антични сгради, а по мостовете са наредени десетки фигури на българи, сърби и гърци, които днешните северномакедонци са приватизирали за себе си.

След като с неохота се стигна до признанието, че Самуил е български цар, като че ли последният спасителен пояс остана Гоце Делчев. За поред път провокация в стил "ако мине”. Е, не мина.

По-големият проблем обаче е начинът, по който това се прие в България. С изненада осъзнах, че много хора тук в България наричат обединението на България и Македония през Втората световна война агресия. Някои даже я наричат анексия.

А един бивш сътрудник на Държавна сигурност стигна дотам да каже, че всъщност комунистите след 1944 година били изправени пред дилема дали да запазят историята или територията и те, видите ли, избрали да се простят с историята, но да запазят целостта на страната. Сигурно е модерно често да пребоядисваш убежденията си, но историческата истина е една. Ами да, казват либералстващите пребоядисани конформисти, всеки има право да се самоопределя.

Чудно как на Балканите обаче само ние сме толкова либерални. В Косово например никой не си и помисля да измисли косовска нация. Там косоварите наричат себе си албанци. Албанците в Македония също са албанци.

Един интересен факт – солунският кмет Янис Бутарис беше пребит от гръцки националисти, след като каза, че в Македония се говори български език, а македонци не съществуват. За хората, които и днес смятат интернационализма за свое верую да припомня, че дори след Междусъюзническата война, която губим от обединените сили на Сърбия, Гърция и Румъния, страната ни има излаз на Бяло море в Беломорска Тракия.

Тогава никой в Атина не си е и помислил да нарече това гръцка територия, защото е била населена с българи. Тази Северна Гърция, която някои либералстващи конформисти обясняват как е била окупирана от българските узурпатори. Между другото след Междусъюзническата война в България влиза и Струмица, родното място на днешния северномакедонски премиер Зоран Заев.

България никога няма да има достойно бъдеще, ако погребе славното си минало. Днес имаме лостове, с които да принудим македонистите, родени в сръбска епруветка на коминтерновски научни кабинети, да се отрекат от измислиците си. А тези лостове се наричат Европейски съюз и НАТО.

От нас зависи дали ще бъдем горди наследници на десетките хиляди българи, които са оставили костите си за онзи идеал всички българи в една държава. А към тези либералстващи конформисти, клели се първо пред комунистическите служби, а после и в демокрацията, мога да кажа – проявете поне малко достойнство. Времето ви свърши. По-добре да остарявате като катедрали, а не като цървули.

 

 

Църквата “Света София“ в Истанбул
11:25 | 02 Юли 2020 г.

Съдът отложи решението за превръщането на "Света С...

11:25 | 02 Юли 2020 г.
Турският съд отложи решението дали „Света София“ в Истанбул може да бъде превърната в джамия. Държавният съвет - най-висо...
патрулка
11:22 | 02 Юли 2020 г.

Задържаха петима в Плевенско за производство на на...

11:22 | 02 Юли 2020 г.
Петима души са задържани в Плевенско и са привлечени като обвиняеми за производство на наркотици, съобщи днес Областната дирекция на МВР ...
Цветан Василев
11:15 | 02 Юли 2020 г.

Адвокатите на Цветан Василев искат смяна на съдебн...

11:15 | 02 Юли 2020 г.
Защитата на Цветан Василев и самият банкер-беглец в своя декларация, поиска отвод на съдебния състав по делото КТБ. Като причина за това ...
11:15 | 02 Юли 2020 г.

Превърнаха беседка на детска площадка в “питейно з...

11:15 | 02 Юли 2020 г.
Жители на варненския кв. „Чайка“ искат демонтиране на беседка на детска площадка, превърнала се в място за алкохолни сбирки, ...
Депутатите и задължителните маски
-4
11:11 | 02 Юли 2020 г.

РЗИ глобява с по 300 лв. 24-ма депутати без маски

11:11 | 02 Юли 2020 г.
Служители на столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ) влязоха в парламента, за да съставят актове на народните представители, наруши...
Народното събрание в Лондон
11:03 | 02 Юли 2020 г.

Великобритания обмисля край на карантината за бълг...

11:03 | 02 Юли 2020 г.
Великобритания се готви да свали задължителната карантина за пристигащите от 75 държави, сред които е и България, пише Daily Telegraph. ...

гледай на живо

02.07.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини
 • 12:15
  Парламентът на живо