Ще има ли правосъдие за убийството на Кашоги и за сваления малайзийски самолет?

Саудитска Арабия не е стратегически съюзник на САЩ, обяви висш американски дипломат

Източник: EPA/БГНЕС

Коментар на Джонатан Маркъс, Би Би Си

Живеем ли в свят, управляван от международното право, или в такъв, управляван от интересите на отделна държава?

Ако хората се убиват в резултат на действия на държавата или на действия, предприети от лица, свързани с тази държава, до какво трябва да се прибягва?

И има ли значение дали тази държава е стратегически съюзник - или потенциален враг?

Докладите от воденото от Холандия разследване на свалянето на малайзийски самолет (MH17) над Украйна, и това на специалния докладчик, назначен от Съвета на ООН по правата на човека, за разследване на незаконната смърт на саудитския журналист Джамал Кашоги, повдига всички тези въпроси и повече.

Това са два много различни документа.

Единият - докладът за смъртта на саудитския журналист в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул - е документ, поръчан от орган на ООН, Съвета по правата на човека, и е опит на специално назначен следовател да се опита да стъпи на фактите. Това - макар и изключително неудобно и наистина критично към саудитските власти - не е обвинение в правен смисъл.

Още коментари ще намерите тук

Другият документ, свързан със свалянето на полет MH17 над Източна Украйна през юли 2014 г. довел до смъртта на 298 души, има статут на юридическо разследване.

Той се стреми да разработи достатъчно силен случай, който да бъде поставен пред съда.

Идентифицирани са четирима заподозрени и са посочени трима руски граждани и украинец. Техният процес ще започне в холандски съд през март на следващата година, където ще бъдат обвинени в убийство. Смята се, че те са отговорни за транспортирането на руската ракетна система земя-въздух БУК, отговорна за свалянето на самолета.

В известен смисъл публикуването на двата доклада отчасти потвърждава това, което вече знаем.

Обвинението е, че висши членове на саудитския управляващ елит, които стигат до самия принц Мохамед бин Салман, са замислили и след това са извършили заговор да се подмами Кашоги в саудитското консулство и да го убият там брутално.

В Украйна сепаратистките групи, чиито сили за сигурност са тясно свързани с тези на Русия, са обвинени, че са използвали доставени от Русия средства за противовъздушна отбрана, за да свалят самолета.

Но това, което правят тези нови документи, е да се гарантира, че нито едно противоречие няма да изчезне - и това ще има последствия, не на последно място, които допълнително усложняват отношенията между Запада и Москва, от една страна, и Рияд, от друга.

И двата епизода вече са предизвикали известни действия.

САЩ и много от техните съюзници приложиха икономически санкции срещу Русия заради инцидента с MH17. Също така са наложени санкции срещу известен брой лица в Саудитска Арабия, за които се смята, че са замесени в заговора срещу Кашоги.

Дилемите в случая със Саудитска Арабия са най-непосредствени. В крайна сметка Саудитска Арабия е ключов съюзник на Запада.

Съживяването на сагата Кашоги идва в момент на нарастващо напрежение с Иран в Персийския залив, а също и когато ролята на военните от Саудитска Арабия в конфликта в Йемен отново е подложена на внимателен анализ.

Вече има конфликт между американския Конгрес и администрацията относно бъдещите продажби на оръжие на кралството и британските продажби на оръжия също са в процес на съдебен контрол.

Саудитска Арабия настоява, че убийците на Kашоги не са изпълнявали заповедите на престолонаследника. Великобритания, например, досега отхвърля всякакви преки санкции срещу него.

Но най-важното е дебатът във Вашингтон. Убийството предизвика фундаментален дебат за отношенията между двете страни, който далеч не е решен.

Самият президент Тръмп се радва на отношенията между САЩ и Саудитска Арабия, не на последно място поради важността им за американската оръжейна индустрия. Но поне един опитен дипломат има съвсем различна гледна точка; отражение на нарастващия тон на емоциите на Капитолийския хълм.

Бившият служител на Държавния департамент и преговарящ за Близкия изток Аарон Дейвид Милър наскоро отбеляза, че според него Саудитска Арабия изобщо не е стратегически съюзник на САЩ. В изобличаваща оценка той каза, че "в най-добрия случай те са ненадежден партньор, който епизодично споделя интересите на САЩ и нито една от неговите ценности".

Ясно е, че Русия не е приятел на Запада и е поела курс на оспорване на западните интереси, където е възможно. Тя е обвинена в намеса в националните избори в няколко страни; опит за убийство на един от нейните бивши разузнавателни агенти във Великобритания, което доведе до смъртта на жена.

Тя също отдавна отхвърля обвиненията, отправени срещу нея и проруските й украински съюзници.

Съдебен процес вероятно само ще влоши нещата за Кремъл, като съживи епизода във всяка болезнена подробност. И ако обвиненията се докажат, това може да доведе до призиви за значителни по-нататъшни действия срещу Москва.

Никой от лицата, които ги очакват обвинения в холандските съдилища, вероятно никога няма да се яви на съдебния процес. Още по-малко вероятно е саудитският принц да бъде изправен пред независимо съдебно разследване. 

/бгнес

ГКПП „Кулата“
14:06 | 05 Юли 2020 г.

Вече всички туристи към Гърция ще преминават само ...

14:06 | 05 Юли 2020 г.
Всички граждани, пътуващи с туристическа цел към Република Гърция, мога да преминат само през ГКПП Кулата, съобщиха от Външно министерств...
Пистолет
13:52 | 05 Юли 2020 г.

12 ранени след стрелба в нощен клуб в САЩ

13:52 | 05 Юли 2020 г.
Най-малко 12 души са били откарани в болницата след стрелба в клуб в Грийнвил, Южна Каролина, съобщи CNN, позовавайки се на информация от...
Марихуана
13:48 | 05 Юли 2020 г.

В Кюстендилско откриха три ниви със засаден коноп

13:48 | 05 Юли 2020 г.
Под ръководството на Районна прокуратура - Кюстендил се води разследване по образувано досъдебно производство за извършени престъпления п...
13:40 | 05 Юли 2020 г.

Полицаи излязоха на протест навръх професионалния ...

13:40 | 05 Юли 2020 г.
Стотици полицаи излязоха на протест навръх професионалния си празник – 5 юли, предаде репортер на БГНЕС. Служителите на реда се...
Джулия Бочева
13:30 | 05 Юли 2020 г.

Джулия Бочева: Играе ми се в някоя тежка драматичн...

13:30 | 05 Юли 2020 г.
Джулия Бочев не възнамерява цял живо да прекара в амплоато на пееща актриса, а се надява, че ще продължи да развива професионалните си ум...
Румен Радев
13:29 | 05 Юли 2020 г.

Държавният глава: Да служиш на обществото не е сам...

13:29 | 05 Юли 2020 г.
Държавният глава Румен Радев поздрави служителите на Министерството на вътрешните работи по случай техния професионален празник -  5...

гледай на живо

05.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 14:15
  Изкуство по време на пандемия
 • 14:45
  Телемаркет
 • 15:00
  Новини