Експерт: Не са убийци домашните кучета от Владо Тричков, те са жертви (ВИДЕО)

Въпросът е колко ние ще вложим от живота си с тях, каза във "Всичко коз" Димитър Трифонов

Източник: Канал 3

Домашните кучета не са убийци, те са жертви. Видях кучетата от Владо Тричков - не са гладни, в доста добра кондиция са. Те не са го направили от глад, на тях просто не им е поставена задача, не им е създадено пълноценно ежедневие. Така експертът и треньор на кучета Димитър Трифонов описа във "Всичко коз" петте кучета кане корсо от Владо Тричков, след чието нападение почина местен жител.
 
 
"Заедно са 5 кучета без мисия, оставени да живеят сами: идва собственикът, храни ги и пали колата. Въпросът е колко ще вложим ние като наше отношение за живота си с едно куче", наблегна на отговорността на стопаните Димитър Трифонов. "Така те са сами срещу всичко. Моята практика показва, че ако не спиш при тях, тогава не си от глутницата - без помещения, без постоянното доминиране, те започват да си осигуряват безопасност сами", разясни той как кучетата виждат живота.
 
"Едно е да притежаваш едно куче, друго - пет кучета", върна се на трагедията във Владо Тричков преводачът Мажд Алгафари, който дойде във "Всичко коз" с любимия си Рекс. "Не ти да живееш в София, а кучетата - на село. Те са като деца - представи си да оставиш децата си сами! Грижата за едно куче изисква много пари, но и любовта към това куче - не само да го изведеш, да го изпишкаш и това е. Като малко всяко куче е уникално - няма по-красиво нещо. С годините то вече заприличва на истинското куче. На мен обучението на Рекс за 2 месеца ми струваше точно 1000 лева - храна, обучението, всичко", посочи той.
 
Мажд Алгафари се надява управляващите да приемат закон, който да сложи ред. "Кой да притежава куче, да има сертификат, като книжката за кола. Искаш да гледаш куче, трябва документ, че имаш тези възможности да го гледаш, не само финансова възможност. Бих отишъл и към нещо още по-крайно - да има и една здравна вноска, която да се внася за кучетата. Услугите са скъпи, защото ги плащат частниците, не държавата", предложи Мажд Алгафари.
 
Според Димитър Трифонов в България не се предявяват изисквания към стопаните на кучета, той посочи как стоят нещата в Германия. "Нямаме подкрепа от изпълнителната власт и обществото. Ако имахме тази подкрепа, кастингът за придобиване на куче ще е съвсем друг, ще си чакаме правилните хора.
 
В Германия, без значение за породата, кучето трябва да мине тест за социализация - ако собственикът е дефектен, няма как да вземе този сертификат с такъв собственик. Ако човекът е нормален психически, кучето му лесно ще мине теста за социализация", разкри Димитър Трифонов. "Тръгва ли кучето да покрива някакви тестове, лъсва поведението на собственика във всичките му аспекти, защото кучето е имитатор - малкият вълк иска да стане алфа вълк, нагажда се към собственика".
 
"За мен да имаш куче е като да имаш кола - както може да бъде много добър приятел на човека, така може и да се обърне срещу него", включи се Алгафари. "За да караш колата добиваш книжка, с кучето трябва да имаш документ, който да удостоверява, че можеш да се грижиш за него. С колата като удариш нещо кой е виновен - колата или собственикът?! Защо едни крави, прасета имат маркери на ушите, описани са, да го направим и за кучетата по някоя европейска програма", изброи той.
 
Преводачът сподели как в продължение на двата месеца обучение е бил отделен от Рекс. "Рекс беше на 7 месеца, когато го пратих на обучение, беше там 2 месеца, без мен. Беше дресиран от водач на кучета към Гранична полиция и наистина изпълнява командите повече от теб!", подхвърли шеговито той към водещата Мая Костадинова.
 
Димитър Трифонов анализира връзката между Мажд Алгафари и Рекс. "Мажд доминира над кучето си по най-хармоничния начин - Мажд над Рекс. Това е типичното поведение на вълка - в глутницата няма безхаберно мотаене, тяхната природа е такава - те нямат съществуване без задача или без обща мисия, безхаберно мотаене като нас. Те очакват волята на водача.
 
Затова е важно в отношенията си с кучетата да сме категорични водачи. Може и с 15, може и с 3 команди, и кучетата ще са щастливи", разясни експертът. Той изрично уточни, че не би се обърнал към Рекс. "Не бих се обърнал към Рекс, защото не е етично спрямо стопанина и спрямо Рекс - кой съм аз в тяхната глутница? Това е все едно да ходиш в парка, да белиш бонбончета и да ги буташ в устата на чуждите деца. За кучето е неприемливо това", добави Димитър Трифонов, докато Рекс не изпускаше нито една дума на собственика си в очакване на команда или задача.
 
По думите му "няма как обучено куче да стане убиец". "То може да стигне до крайна, отчаяна защита на собственика си, но това не е куче-убиец, а защита само. Вижте клошарите с кучетата след тях - нито са дресирани, нито нахранени, но следват водача и не създават проблеми на никого. Те имат работа, имат мисия: обикалят кофите, имат си водач и са щастливи, макар че нито са прехранени, нито са преспали в голям конфорт", даде за пример уличните песове той.
 
Димитър Трифонов предупреди, че нито едно куче не бива да бъде подценявано, дори пинчера. "Пинчерът е доста сърцато куче, не е безобидно куче. А ако са 5 пинчера, ще е доста трудно да се предпазиш, даже малките са още по-темпераментни и по-бързи, и може би по-крайни в мерките да се защитят. Малкото куче по-бързо изпада в глуха защита да хапе, да разкъсва", посочи експертът. 
 
Целият разговор с Мажд Алгафари и Димитър Трифонов във "Всичко коз" - във видеото:

Етикети: Всичко коз
20:49 | 04 Юли 2020 г.

Тежка катастрофа с автобус отне живота на мъж на м...

20:49 | 04 Юли 2020 г.
42-годишен мъж е загинал при катастрофа между лек автомобил и автобус с румънска регистрация на автомагистрала „Хемус“ край п...
Левски Славия
19:49 | 04 Юли 2020 г.

Славия отново шокира Левски на Герена

19:49 | 04 Юли 2020 г.
Славия постигна втора поредна победа срещу Левски на стадион „Георги Аспарухов”, след като надигра „сините” отнов...
18:49 | 04 Юли 2020 г.

Ангелкова: България не е уведомена от Гърция, че щ...

18:49 | 04 Юли 2020 г.
 България не е уведомена от Гърция, че ще затворят граници. Това каза в предаването на Канал 3 "Офанзива с Любо Огнянов&qu...
\
18:36 | 04 Юли 2020 г.

Калоян Паргов : Когато се стигне до личностни конф...

18:36 | 04 Юли 2020 г.
В БСП вътрешно-партийната дискусия не е спирала близо 130 години. Тя се води около идеи, принципи, ценности. Коагто обаче се стигне до ли...
18:35 | 04 Юли 2020 г.

С дарението от Делян Пеевски: Финализираха проекта...

18:35 | 04 Юли 2020 г.
Проектът, с който гората на Црънча ще се превърне в парк благодарение на дарението на Делян Пеевски вече е готов. Още в понеделник главни...
\
18:14 | 04 Юли 2020 г.

Иван Хиновски: Проектът АЕЦ „Белене” не може да се...

18:14 | 04 Юли 2020 г.
"За мен става все по-ясно, че проектът АЕЦ „Белене” не може да се реализира. Това е един много сложен проект, който изис...

гледай на живо

04.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:20
  Парламентът на фокус