Любо Огнянов: Аман от политическо лицемерие (ВИДЕО)

Партиите да изработят механизми, които да гарантират, че няма да се превърнат в клиентелистки

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

Вчера мнозинството отложи разглеждането на промените, с които се намаляват партийните субсидии от 11 лв. на 1 лв. за действителен глас. Дали проектът ще продължи да има същите параметри ще решават ГЕРБ и Обединените патриоти на коалиционен съвет в началото на следващата седмица.

За пореден път обаче се разигра обичайният сценарий – лидерът на НФСБ Валери Симеонов излезе в два поредни дни по две различни телевизии и ядосано, според някои, размаха пръст като заплаши, че може да се преразгледа коалиционното споразумение. И всичко това от висотата на своите 1,15 % получени на европейските избори или цифром и словом 22 421 души. Само кратка бележка – Минчо Христов, бивш депутат и настоящ водещ на предаване в една от кабелните телевизии на същите избори получи 22 992 гласа.

От БСП, в чиято партийна каса има 400 000 лв. по думите на техния подал и оттеглил оставката си председател Корнелия Нинова, заговориха, че промените са атентат срещу българската демокрация. Заради предложението политическите централи да получават дарения от фирми.

И тук е мястото да задам логичния въпрос. Що за лицемерие тресе политиците от всички цветове на дъгата? Кого се опитват да залъжат - себе си или избирателите? Кой ще повярва, че в момента няма подобни дарения? Да, юридически те не са оформени като дарения от фирми. Затова действа старата отработена схема с персоналните дарения.

Така, в цели села, нискограмотни социално слаби граждани, с ясно изразен тъмен тен, рязко се пробуждат с чувството за меценатство. И започват да даряват за кампаниите и на парламентарните и на президентските избори. Законът отдавна не се спазва, а политиците го заместват с лицемерие.

Сега от опозицията – от БСП, от Демократична България и още няколко формации казват, че фирмените дарения ще направят от политическите централи заложници на олигархията и едрия капитал. Че компании ще притежават партиите. Странно, тези хора от обратната страна на луната ли живеят? Забравиха ли за една партия, чийто лидер е един от най-богатите хора в България, забогатял от лекарства и горива. Тази партия не е ли създадена от крупен бизнесмен?

Още нещо. Даренията от фирми бяха разрешени до 2009 година. Когато управляваше именно БСП. Е, тогава демокрацията беше ли застрашена, кои бяха атентаторите? Кои олигарси с отворени портфейли завладяваха партиите? А сега, като не са разрешени, как така един от крупните арендатори и бизнесмени Бенчо Бенчев стана зам.-председател на Общинския съвет в Бургас? Доверието към него беше свалено, след като избухна скандала с ареста на Митьо Очите.

Това обаче са все въпроси, чийто откровени отговори ще разкрият малкия смокинов лист, зад който се крие голямото партийно лицемерие. Аз не знам дали 1 лв. е достатъчен за партийна дейност. Никога не съм членувал в партия, затова се доверявам на хората, които казват, че това е сума, която няма да стигне за нищо.

От друга страна, пък, като данъкоплатец разбирам милионите българи, които не искат с техните данъци да бъдат издържани партийни централи, за които те не гласуват. Затова е нужно да има ясни механизми за дарения. Не да се прикриват зад дълги списъци на социално-слаби дарители, които не могат да си напишат името, камо ли да разбират на кого са дали 400 лв.

Партиите трябва да изработят вътрешни механизми, които да гарантират, че едно дарение няма да ги обвърже с клиентелистки интереси. Че дарения на фирми, които работят предимно по обществени поръчки, няма да бъдат възприемани като легализирана корупция. Че няма да се перат мръсни пари през партийни централи.

А и да не забравяме – вие кой смятате че е по-силен: бизнесменът или политикът? А ако това не помага нека да се приеме Закон за лобизма. Тогава всеки, който лобира за определена фирма, ще привлича пред всички определен брой депутати, които да защитават неговите интереси. И когато гласуваме, ще знаем зад кой кандидат, какви интереси стоят. Тогава всичко ще бъде наяве.

Сега  изглежда всички се радваме на лицемерието като влизаме в ролята на щрауси, закопали дълбоко глава в пясъка. А не трябва да забравяме, че като главата ни е заровена там, открити остават други части. А там срамът е доста по-голям. 

 

 

10:05 | 08 Юли 2020 г.

Двама души пострадаха след катастрофа на пешеходна...

10:05 | 08 Юли 2020 г.
Двама души са пострадали след катастрофа на пешеходна пътека в Шумен. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Шумен.   На 08...
Гостите на \
10:02 | 08 Юли 2020 г.

Проф. Михаил Константинов: България води на Европа...

10:02 | 08 Юли 2020 г.
"По процент на преминали през вируса България е колкото Европа и колкото света, но по умрели ги водим между 5:1 и 10:1, а отделни дъ...
ВАП
09:49 | 08 Юли 2020 г.

ВАП сезира ДНСК и ДАМТН да предприемат мерки за бе...

09:49 | 08 Юли 2020 г.
В изпълнение на правомощията по чл. 127 т. 5 от Конституцията на Република България да следи за спазването на законността, още през 2019 ...
09:32 | 08 Юли 2020 г.

Футболна врата падна върху дете на плаж във Варна

09:32 | 08 Юли 2020 г.
Футболна врата е паднала върху дете на Южния плаж във Варна. За инцидента разказа в социалната мрежа очевидка, съобщава "Монитор&quo...
09:22 | 08 Юли 2020 г.

Рекорд! 188 новозаразени с коронавирус у нас, още ...

09:22 | 08 Юли 2020 г.
188 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. 3467 са PCR тестовете, направени през изминалите 24 часа. Това со...
09:22 | 08 Юли 2020 г.

Върнаха на работа учителка, уволнена заради тормоз...

09:22 | 08 Юли 2020 г.
Учителка в детска градина, която е била уволнена след скандал и обвинения, че е биела децата с пръчка, е възстановена на работа след спеч...

гледай на живо

08.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 10:15
  Парламентът на живо
 • 11:00
  Новини
 • 11:15
  Парламентът на живо