Инвеститори обвиниха природозащитници в болшевизъм

Инвеститори обвиниха природозащитници в болшевизъм

В бурни страсти, спорове и емоционални коментари премина  тема “Актуални проблеми на устройството и опазването на българското крайбрежие“ на която присъстваха министрите на регионалното развитие и околната среда, Лиляна Павлова и Ивелина Василева. 

Горещ спор избухна между природозащитници и инвеститори. Тодор Георгиев от Национална асоциация Българско черноморие, обвини природозащитните организации в залата, в болшевизъм, след като стана ясно, че 71,5% от плажовете, в които се намират дюните се частна собственост. Съпредседателят на Зелените Борислав Сандов, заяви че те защитават обществения интерес и попита двете министърки колко от дюните вече са застроени с цел да бъде заличено тяхното съществуване и дали ще се стигне до разваляне на сделки и доплащане за заменките на гори.  

Страстите се разпалиха до такава степен, че се наложи се наложи председателите на двете парламентарни комисии Найден Зеленогорски и Станислав Иванов въведат ред в изказванията.

В подкрепа на инвеститорите се включи и председателят на Българската хотелска и ресторантьорска организация, които обясни, че от седем години в България има криза за инвеститори, а малкото, които са останали в страната са на път да си отидат. Той даде за пример Албания, където ръстът на инвестициите е над 50%. За да стимулират инвеститорите там им давали терени, за който те плащали едва след 30 години. Когато той канел някой инвеститор да вложи пари в родната икономика той му отвръщал, че “в България природозащитниците не давали и пирон да се забие. От туристическия бранш призоваха да се намери баланса природа и бизнес, така че да са доволни едновременно и инвеститорите и туристите.

Стоян Лазаров от Българската туристическа камара пък изрази притеснението си, от това, че от началото на следващата година концесиите на плажове ще премината към Министерство на туризма. Според него новото министерство не е готово за тази сложна материя и призова да не се взимат прибързани решения, защото няма как туристическото ведомство да одобрява кадастралните карти на плажовете.

Тома Белев от “Зелени Балкани“ пък поиска в новия Закон за устройство на черноморското крайбрежие да бъдат заложени наказания за строителството върху дюни, защото в момента такива липсвали. 

 

kanal3

kanal3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *