Президентът назначава Бетина Жотева в СЕМ

Президентът назначава Бетина Жотева в СЕМ

Президентът Росен Плевнелиев обяви своята номинация за член на Съвета за електронни медии. Държавният глава ще назначи на длъжността Бетина Жотева, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Това означава, че Жотева напуска поста си на говорител на Външно министерство. До момента бившата телевизионна говорителка беше гласът на Даниел Митов. Тя можеше да е такава още три години, ако правителството и този министър изкарат мандата си до край. В СЕМ мандатът е от 5 години.   

Бетина Жотева притежава дългогодишен опит в областта на медиите и връзките с обществеността, съобщават още от президентството. Професионалното си развитие започва през 1990 г. в Българска национална телевизия като водещ новини и редактор на Международните новини. В периода 2000-2005 г. е кореспондент на в. „Труд” и директор на бюрото на вестника в Брюксел. От 2005 г. до 2007 г. е консултант и анализатор към НАТО, а от 2007 г. до 2010 г. заема длъжността Първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в Постоянното представителство на Република България в Европейския съюз, Министерство на външните работи.

През 2014 г. е част от политическия кабинет на вицепремиера по икономическа политика и министър на регионалното развитие в служебния кабинет на Република България и отговаря за медийната политика, връзките с обществеността и междуправителствените връзки в икономическия сектор. Била е директор на Дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ на Министерството на финансите и директор на същата дирекция в Министерството на икономиката и енергетиката в служебното правителство през 2013 г. Бетина Жотева притежава бакалавърска степен от Държавен университет-Будапеща, Унгария, и магистърска степен от Софийски университет „Св. Климент Охридски” по философия и философски науки.

Мотивите на държавния глава да номинира Бетина Жотева за член на Съвета за електронни медии са професионалната й квалификация и богат опит, придобит през 25-годишната й практика в областта на медиите и връзките с обществеността.

Друго основание са нейният авторитет, принципната и отговорна гражданска позиция. Професионалните и лични качества на Бетина Жотева са предпоставка, че като член на СЕМ тя ще се ръководи от интересите на обществото, ще защитава свободата и плурализма на словото и информацията и независимостта на доставчиците на медийни услуги, пишат още от „Дондуков“ 2. 

Жотева благодари на президента

Още не изчакала назначението, Жотева благодари сърдечно на президента Росен Плевнелиев, който й уреди пост за следващите пет години. От канцеларията на държавния глава пък публикуваха благорадствения адрес. Ето какво написа Жотева.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Вашата номинация за член на Съвета за електронни медии е изключителна чест и признание за мен. Вярвам, че с 25- годишния си трудов стаж в областта на медиите, масовите комуникации и връзки с обществеността бих могла да бъда полезна в дейността на СЕМ…

Уважаеми г-н президент, 

Приемам номинацията Ви като висока отговорност и ново професионално предизвикателство във важен момент за страната и Европа…

Убедена съм, че  промяната на европейските правила ще доведе до необходимата регулация и на медиите в България, които особено напоследък преживяват турбулентен период. Уверявам Ви, че с професионалната си подготовка бих могла да бъда полезна в писането на европейския медиен дневен ред“, пише Жотева.

Говорител е била и на Жорж Ганчев 

Покрай номинацията на Жотева бяха припомнени и други факти от биографията й в политичесикя пиар. Като този, че беше говорител на Българския бизнес блок на Жорж Ганчев. За това напомня дописка на в. „Капитал“, който по онова време пише. 

„Кризата за политически говорители преди извънредните парламентарни избори принуждава формации от различни части на политическия спектър да се връщат към добре познати от други кампании лица. „Новият“ говорител на БББ е Бетина Жотева. Миналата година новинарката напусна БНТ с надеждата, че може да достигне до положението на президентски говорител. За целта тя се втурна пламенно в кампанията на кандидата на БСП Георги Пирински, но, уви, той не се оказа желаната „ракета носител“. След оттеглянето на Клара Маринова Бетина попадна и в списъка на потенциалните нови говорители на БСП. Но пак безуспешно. След което тя се върна на работа в международния отдел на новините в Ефир 2″.

 

kanal3

kanal3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *