Георги Кадиев осигурил монопол на Божков, Манолова била свръзката между тях

Бившият зам.-министър е основен отговорник, че благодарение на пропуск в закона за хазарта, в продължение на 1 година лотарията на олигарха-беглец е била освободена от данък

Кадиев
Източник: БГНЕС

Кадиев

Бившият соцдепутат и ексзам.министър на финансите Георги Кадиев е един от основните виновници за монополното положение на олигарха Васил Божков в хазартния сектор, пише "Монитор".
 
Това стана ясно от пореден пост във Facebook на бившия съдружник на Божков и бизнесмен Цветомир Найденов. "Георги Кадиев е един от основните виновници за монополното положение на Черепа в хазарта, участва дейно в глупавия ЗХ (бел.р. Закон за хазарта), че Черепа цялата 2014 година работи без да плати 1 лев данък и е косвено виновен за неплащането на тези 700 млн с глупаво високата си такса от 15 %, която я няма никъде по света.... и ми говори за морал. Това е краят!!!", написа Найденов.
 
Поводът за коментара му беше интервю на Кадиев пред bTV телевизията, станала известна като Божков ТВ заради предоставянето на ефира си в полза на олигарха и тясното сътрудничество и задушевно познанство между хазартния бос и главния изпълнителен директор на медията Флориан Скала.
 
 
В ефира на телевизията Кадиев, който бе поканен в студиото на bTV под претекста, че се е саморазпознал в комиксовата димка, пусната в началото на седмицата от Божков, изигра ролята на говорител на подведения под отговорност по 18 обвинения хазартен бос. Докато обясняваше, че не бил напълно в течение на нещата и не трябвало да се вярва на 100% нито на олигарха-беглец, завлякъл хазната със 700 млн. лева, нито на управляващите, Кадиев в крайна сметка заяви, че косвените доказателства показвали, че "истината е по-скоро на страната на Васил Божков“.
 
Кои са тези косвени доказателства така и не стана ясно, защото не ги даде. Не даде и конкретната причина защо застава на страната на Божков, а тя е прозаична – Кадиев е пионка в проектите на хазартния бос отдавна.
 
Какво реално премълча бившият соцдепутат, протеже на ексенергийния министър Румен Овчаров и самозван опозиционер в момента?
 
За начало, че в периода от 2005 г. до 2007 г., докато беше зам.-министър, не направи абсолютно нищо, за да ограничи влиянието на Божков в хазартния сектор, а както твърди и Цветомир Найденов – над Държавната комисия по хазарта.
 
Основен отговорник е и за факта, че благодарение на пропуск в закона за хазарта, в продължение на 1 година лотарията на олигарха-беглец е била освободена от данък. Пропуск, за който самият Кадиев си призна в ефира на bTV. И това са факти, а не косвени доказателства.
 
Всичко това ясно показва, че Кадиев и Божков си имат дългогодишна заигравка, която впрочем лъсна наяве на местните избори през есента на миналата година - при задвижването на проекта бившият обмудсман Мая Манолова да се кандидатира за столичен кмет. Само преди дни, лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че кампанията й е била финансирана именно от хазартния бос Божков. Не е тайна обаче, че зад нея прозираше и сянката на Георги Кадиев.
 
Именно затова, по време на предизборната агитация на Манолова се появиха Facebook слогани срещу нея, че "ако гласуваш за Манолова, получаваш Кадиев". Причината – тесните връзки на шефа на инициативния комитет Никола Вапцаров, който издигна бившия омбудсман, с ексчервения депутат. Вапцаров е сред учредителите на партията на Кадиев "Нормална държава".
 
Тук е моментът да се припомни, че не друг, а именно тази формация издигна и подкрепи и скандалната Десислава Иванчева за поста на кметица на Младост, като след избора й неин заместник стана именно Никола Вапцаров. 
 
Малко след избухването на скандала с натиска, който Иванчева е оказвала над строителен предприемач, човекът на Кадиев предвидливо напусна поста и публично се разграничи от действията ѝ.
 
Така се измъкна от епицентъра на скандала, предизвикан от последвалите арести на Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и предния кмет на Младост Петко Дюлгеров. След Вапцаров, от Иванчева се разграничи и самият Георги Кадиев. Че цялата история е била за хвърляне на прах в очите на зрителите на този фарс обаче лъсна именно на местните избори през есента на миналата година, когато
 
Десислава Иванчева обяви, че подкрепя на втори тур именно кандидатурата на Манолова и призова хората, дали вота си за нея на първия тур, да пуснат бюлетина за бившия омбудсман на балотажа.
 
И ако всички тези обвързаности маркират настоящото битие на Кадиев и обвързаността му с действията и политическите проекти, на които е залагал Васил Божков преди да бъде подведен под отговорност, то не е зле да се припомни откъде тръгна кариерата на бившия червен депутат.
 
За червения ренегат и кретащ партиен лидер на формация с подкрепа, граничеща около нулата на интереса на избирателите, късането на опашката на гущера (емблематична мисъл на прехода, за чието авторство Кадиев претендира), е повече от позната мимикрия. И докато пред камерите и в ефира на телевизии, чиято политика се диктува от интересите на менторите му, бившият соцдепутат се опитва да се изкара борец с корупцията, то истината е получил началния тласък на кариерата си благодарение на протекциите на бившия енергиен министър Румен Овчаров,
 
Кадиев и съпругата му са спечелили през годините милиони от над дузина поръчки за доставка на ток към държавни и общински институции и дружества.
 
Схемите бяха описани в разследване на "Монитор" през август 2016 г., в което разкрихме също как Кадиев използва ролята си на публична фигура, за да прочиства пътя пред съпругата си, а когато семейният бизнес удари на неочакван камък, притиска с лобистки идеи и удря с "разкрития" човека, поставил препятствието.
 
Така през 2016 г. тогавашният шеф на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов се лиши от поста си след атака от Кадиев, стартирана заради решението на Ангелов да дръпне за година напред шалтера на фамилния бизнес на депутата заради неспазване от страна на фирмата му „Енерджи съплай“ на договори с централата. 
 
До драмата пък се стигна, след като само за трите години от 2013 до 2016 г. половинката на Георги Кадиев - Сона, спечели обществени поръчки за над 12 млн. лева, като фирмата ѝ "Енерджи съплай" спечели общо 16 конкурса. 15 - за доставка на ток на държавни институции, общини и общински и държавни дружества и една към фирма с мажоритарна частна собственост, в която обаче държавата все още е миноритарен акционер. 
 
Разследването показа също, че двойката Георги и Соня Кадиеви са на двойна държавна хранилка.
 
Ако в най-тъмните години на прехода бъдещите олигарси заставаха на входа и на изхода на държавните предприятия, сега спокойно може да се каже, че Кадиеви – жена и мъж, са застанали на входа и на изхода на държавата, като й продават със солидна надценка евтиния ток, който купуват от самата нея.
протест
21:08 | 13 Юли 2020 г.

Без напрежение на протеста в София, има само един ...

21:08 | 13 Юли 2020 г.
Няма напрежение на днешния протест, който се провежда за пети пореден ден в центъра на София.   Единствено 33-годишен мъж е ...
18:38 | 13 Юли 2020 г.

Агресор брутално счупи крака на 55-годишен мъж в К...

18:38 | 13 Юли 2020 г.
50-годишен кюстендилец е задържан в полицейския арест в града за нанесена средна телесна повреда на 55-годишен мъж.   Инциде...
18:26 | 13 Юли 2020 г.

Транспортират в "Пирогов" 2-годишното дете, постра...

18:26 | 13 Юли 2020 г.
2-годишното дете, което пострада при тежката катастрофа на автомагистрала "Тракия", се транспортира за продължаващо лечение към...
ръка
17:06 | 13 Юли 2020 г.

Трагедия в Плевен! Ученичка се удави в язовир изве...

17:06 | 13 Юли 2020 г.
17-годишна ученичка от Плевен е открита удавена в язовир. Водоемът е известен сред местните със зловещото име "Мъртвата долина"...
15:06 | 13 Юли 2020 г.

Русенски джигит бръмчи в Шуменско със 143 км/час п...

15:06 | 13 Юли 2020 г.
342 нарушения на скоростта са установили служители на сектор „Пътна полиция“ в Шумен за три дни по време на специализираната ...
Гранични полицаи от Бургас настояват държавата да ги защити от съда в Турция
14:45 | 13 Юли 2020 г.

Гранични полицаи от Бургас настояват държавата да ...

14:45 | 13 Юли 2020 г.
Турският наказателен съд в Къркларели поиска 4-мата български гранични полицаи, обвинени за смъртта на турски бракониер да бъдат обявени ...