Разкриха 7 грабежа от 6 магазина и бензиностанция в Пловдивско

Грабежите са били извършени в периода от 7 октомври 2013 г. до 9 март 2014 г., през нощта, чрез заплаха с пистолет

спецчасти, спецакция, акция, полиция, полицай,
Източник: Канал 3

Седем грабежа от търговски обекти на територията на гр. Пловдив и с. Кадиево, обл. Пловдив, са разкрити от служители на отдел "Криминална полиция" към ОД на МВР – Пловдив и следователи към Окръжния следствен отдел към Окръжна прокуратура  – Пловдив. 
 
Първоначално досъдебното производство е било наблюдавано от Районна прокуратура – Пловдив, като е било повдигнато обвинение за един грабеж на първия извършител – Б.Л., на 29 г.
 
 
Впоследствие след множество оперативно – издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия,  под ръководството на Окръжна прокуратура – Пловдив, са били разкрити всички седем грабежа. Била е установена самоличността и на втория извършител - И.Т., на 30 г., който е участвал в пет от грабежите в съучастие с Б.Л., и извършил два други самостоятелни грабежа.
 
Двамата са направили пълни самопризнания, като преди това са били събрани множество доказателства за деянията им – разпити на трима свидетели, ползвани като шофьори, претърсвания и изземвания, огледи, при които е била открита маската /тип боне/, използвана от извършителите.
 
Грабежите са били извършени в периода от 7 октомври 2013 г. до 9 март 2014 г., през нощта, чрез заплаха с пистолет, като извършителите са отнели наличния оборот от шест денонощни магазина в гр. Пловдив и от бензиностанция в с. Кадиево, обл. Пловдив.
 
Установено е, че единият от извършителите е влизал в помещенията, като на главата е носел специалната маска, заплашвал продавачите с пистолет и вземал оборота – между 150 лв. и 700 лв.
 
До търговските обекти, които в гр. Пловдив се намирали на бул. "България", ул. "Младежка" и др.,  двамата стигали с леки автомобили със специално наети шофьори, които ги чакали в съседна улица. Водачите не са участвали и не са знаели за извършването на престъпленията.  В част от грабежите двамата са използвали мотори без регистрационни табели. 
 
Единият от задържаните е действащ пожарникар, като към момента на извършване на престъпленията не е работил в службата. Двамата са направили пълни самопризнания в качеството си на обвиняеми по чл. 199 ал. 1 т. 2 от Наказателния кодекс.   
 
"Грабежите са разкрити благодарение на съвместните действия на прокуратура и полицията в гр. Пловдив. Имало е координация и изслушване на мненията на оперативните служители, разследващите органи и прокурорите, като вследствие на тази екипност  се е стигнало до положителния резултат", каза днес на брифинг окръжният прокурор на гр. Пловдив Румен Попов. Той допълни, че "всеки,който върши престъпление не бива да бъде спокоен, че то ще се забрави".
 
"Прокуратурата и полицията не спират да работят по престъпления, извършени в минал период срещу неизвестен извършител. Доказателство за това са повече от десет разкрити убийства по т.нар. "студени досиета", част от които вече са приключили с осъдителни присъди", заяви още Румен Попов. Подробности за разкритите грабежи бяха изнесени на брифинг днес, в който участваха и наблюдаващият прокурор Георги Гешев и комисар Георги Ташев, началник на отдел "Криминална полиция" към ОД на МВР – Пловдив.
19:40 | 29 Ноември 2020 г.

Говорят родителите на майката, обвинена за убийств...

19:40 | 29 Ноември 2020 г.
Преди дни едно убиѝство разтърси цяла България. В дома им в Сандански бяха убити две деца – на 3 и на 5 години. Обвинена е тяхната ...
Нелегални мигранти, укрити в камион
15:38 | 29 Ноември 2020 г.

Задържаха незаконни имигранти, укрити в камион на ...

15:38 | 29 Ноември 2020 г.
Гранични полицаи задържаха незаконни имигранти, укрити в камион с румънска регистрация, превозвал новогодишни играчки, съобщават от &bdqu...
15:11 | 29 Ноември 2020 г.

Удар по търговците на плът в Пловдив

15:11 | 29 Ноември 2020 г.
Сводници и проститутки от Северна България бяха задържани в Пловдив след проверка на лек автомобил, пише „Монитор“. Полиц...
пожар
14:52 | 29 Ноември 2020 г.

Пожар изпепели дома на шестчленно семейство в Добр...

14:52 | 29 Ноември 2020 г.
Шестчленно семейство остана без покрив след пожар в добричкото село Малка Смолница. За щастие, няма ранени в огнената стихия, но фамилият...
19:28 | 28 Ноември 2020 г.

Спецакция срещу наркоразпространението край училищ...

19:28 | 28 Ноември 2020 г.
Пет души са задържани при специализирана полицейска операция в Бургас за притежание и разпространение на наркотици в районите около учили...
13:07 | 28 Ноември 2020 г.

23-годишен без книжка се блъсна в дърво и загина к...

13:07 | 28 Ноември 2020 г.
Млад водач без книжка се блъсна в крайпътно дърво и загина на място, съобщиха от пловдивската полиция. Инцидентът е станал тази сутр...