Световната банка: Бедните страни ще бъдат най-силно засегнати от кризата

Особено тези, които вече бяха силно задлъжнели преди кризата

Световната банка
Източник: БГНЕС

Световната банка

Бедните страни ще бъдат „най-силно засегнати, особено тези, които вече бяха силно задлъжнели преди кризата“, каза Дейвид Малпас, шеф на Световната банка.
 
Ръководителите на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) в петък подчертаха необходимостта от предоставяне на облекчение на дълга на по-бедните страни, засегнати от пандемията на коронавирус, и заявиха, че официалните двустранни кредитори ще трябва да играят основна роля.
 
МВФ и Световната банка стартираха спешни програми за предлагане на безвъзмездни средства и заеми на страните-членки, със сериозен акцент върху развиващите се страни и развиващите се пазари, някои от които вече са в затруднение с дълговете. Те също така призоваха официалните двустранни кредитори да предоставят незабавно облекчение на дълга на най-бедните държави в света.
 
"По-бедните страни ще бъдат изложени на най-тежките удари, особено тези, които вече бяха силно задлъжнели преди кризата", заяви президентът на Световната банка Дейвид Малпас пред Международната валутна и финансова комисия, ръководния комитет на МВФ.
 
"Много държави ще се нуждаят от облекчение на дълга. Това е единственият начин те да съсредоточат всякакви нови ресурси за борба с пандемията и нейните икономически и социални последици", каза той.
 
Малпас заяви, че банката провежда спешни операции в 60 държави и съветът й обмисля първите 25 проекта на стойност близо 2 милиарда долара в рамките на бързи действия от 14 милиарда долара за подпомагане на финансирането на незабавни нужди в здравеопазването.
 
Световната банка също работи с 35 държави за пренасочване на съществуващи ресурси за справяне с пандемията, като почти 1 млрд. долара от тези проекти вече са одобрени. Като цяло банката планира да изразходва 160 млрд. долара през следващите 15 месеца, каза Малпас.
 
Малпас заяви, че МВФ и Световната банка ще представят съвместен план за облекчаване на дълга на виртуалните пролетни срещи на институцията през април, но не посочи подробности.
 
Най-бедните страни са изправени пред официални двустранни плащания по обслужване на дълга в размер на 14 милиарда долара през 2020 г., включително плащания на лихви и амортизация, каза Малпас
 
По-малко от 4 милиарда долара от тези 14 милиарда долара се дължат на САЩ и други членове на Парижкия клуб. Китай, основен кредитор, не е член на Парижкия клуб - неформална група от страни-кредитори, работещи за решаване на проблемите с плащанията, с които се сблъскват нациите на длъжниците.
 
Предвид големия дял на дълга, държан от официалните двустранни кредитори, Maлпас заяви, че е изключително важно да се гарантира тяхното "широко и справедливо участие" в справянето с кризата.
 
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева предупреди, че половината от страните с ниски доходи вече са в „бедствие с голям дълг“ и много ще зависи как ще действат официалните кредитори.
 
Тя каза, че вече има дискусии между 20-те най-големи икономики в света, Г20, и в Парижкия клуб. Но тя отбеляза, че ще има роля и за частните кредитори, както беше по време на световната финансова криза през 2008-2009 г.
 
 
„Колкото по-рано го направим, толкова по-добре“, каза Георгиева. „По същия начин, по който фондът по време на световната финансова криза събра както официални кредитори, така и частни кредитори, за да намери добър път през драматична криза, ние трябва да го направим и този път.”
19:11 | 26 Май 2020 г.

На 15 юли става ясно колко пари ни връща "Топлофик...

19:11 | 26 Май 2020 г.
  На 15 юли топлофикациите на природен газ трябва да обявят сумите, които ще възстановят на абонатите заради поевтиняването на с...
16:35 | 26 Май 2020 г.

Над 159 млн. лв. приходи са пропуснали общините за...

16:35 | 26 Май 2020 г.
Загубите на собствени приходи на общините за периода март-април 2020 г. надвишават 159 млн. лв. спрямо същия период на предходната година...
09:16 | 26 Май 2020 г.

Най-рано от август приспадат надплатените пари за ...

09:16 | 26 Май 2020 г.
След като “Булгаргаз” върне сумите, газовите компании и топлофикациите имат месец за пресмятане. Най-рано през август хората,...
Министър Ангелкова потвърди новите цени на чадърите и шезлонгите по Черноморието 3
18:34 | 25 Май 2020 г.

Министър Ангелкова: Само 17 плажа ще са с безплатн...

18:34 | 25 Май 2020 г.
Правим всичко възможно да привлечем туристите и да облекчим бизнеса, който е сред най-пострадалите от световната криза с коронавируса. Из...
10:12 | 25 Май 2020 г.

Кога и дали ще ни върнат парите, ако се откажем от...

10:12 | 25 Май 2020 г.
Остана седмица до началото на летния туристически сезон в Европа и макар повечето дестинации да се готвят за посрещане на своите гости, о...
Зеленчуковия пазар в “Младост“ спазва всички мерки за безопасност по време на епидемията 6
15:05 | 24 Май 2020 г.

Пазарът в Димитровград заработи отново след двумес...

15:05 | 24 Май 2020 г.
След два месеца пауза най-голямото тържище у нас - това в Димитровград, отвори врати за клиенти при спазване на противоепидемичните мерки...