Банковият сектор с 15 млрд. лв. капитал – ето на кого ще облекчи заемите

Новите мерки за облекчаване на връщането на заеми ще са насочени към изрядните банкови платци, заяви Петър Андронов

Да! На българската икономика
-10
Източник: Канал 3

Да! На българската икономика -10

 

Да, банковата система е стабилна - капиталът на банковия сектор е над 15 млрд. лева. Банките имат буфер, който сега ще използват, за да парират загубите, които ще претърпят. Да, банките също ще претърпят загуби, но има достатъчно натрупан капитал, който ще покрие тези загуби. Банковата система е стабилна. Хоризонтът пред нас е добър и не виждам проблеми в банковия сектор. Това заяви в БНТ председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.
 
Той изтъкна, че банките са подготвили нови мерки за облекчаване на връщането на банкови заеми в условията на извънредното положение заради коронавируса, но изрично уточни: "Новите мерки за облекчаване на връщането на заеми ще са насочени към тези клиенти на банките, които до този момент са били изрядни!”
 
Основната мярка, която банките обмислят, е отлагане на плащанията по кредитите за определен период. Разглеждат се няколко варианта - отсрочка на главницата и лихвите, само на главницата или само на лихвите.
 
Друг вариант за подпомагане, който се обмисля е отпускането на безлихвени банки чрез съдействието на Българската банка за развитие, която получава допълнително 700 млн. лв. от държавата.
 
По думите му, новите мерки, които ще бъдат препоръчани от Европейския банков орган са насочени към тези, които и до момента преди пандемията са били редовни платци на задълженията си. Няма да бъде облекчено връщането на заеми на неизрядните до този момент длъжници.
 
"Хората се ориентират правилно в ситуацията. Те се притесняват дали ще могат да обслужват задълженията си в този момент“, коментира председателя на УС на АББ. „Гражданите правилно смятат, че разсрочването на плащането на лихвите и главниците по кредите е сред най-добрите мерки. Така всеки ще може да спести средства за най-належащите си нужди.
 
 
Другата правилна мярка, която отново хората припознават като добра, е даването на безлихвени кредити. Всички работим заедно - държава, търговски банки, Българска банка за развитие. Надявам се, че ще намерим най-правилното и точно решение. Отново ще повторя, че говорим за мярка, която е насочена към хора, които са били изрядни платци и сега страдат заради епидемията. Ние познаваме тези клиенти много добре и ще им помогнем.
 
Няма как някой, който е имал проблеми преди настъпването на пандемията и сега се опитва да се скрие зад нея, да получи помощ", обяви председателят на УС на АББ.
 
Председателят на Асоциацията на банките не коментира темата дали ще бъдат намалявани банковите такси.
 
На подобен принцип и държавата ще подпомага хората и бизнеса, обяви финансовият министър Владислав Горанов. Той припомни, че в момента фирмите ще бъдат подпомогнати по три основни начина.

Държавата ще запази нивото на основните си разходи, ще продължи да плаща на фирмите за доставки и услуги.
По линия на държавната Българска банка за развитие ще бъдат предоставени помощи чрез гаранции за изплащането на кредити на малките и средни фирми.

Ще бъдат подпомогнати и фирмите чрез покриване на 60% от осигурителния доход на част от служителите им.
Финансовият министър обаче беше категоричен, че помощта ще бъде предоставена на базата на осигурителните доходи, а не на реалните. Тоест, ако една фирма е плащала минимални заплати, а останалата част е предоставяла по друг вид договор, държавата може да даде само 60% на база минимална заплата.

 

13:20 | 27 Май 2020 г.

КЗК влезе в офиса на Българската петролна и газова...

13:20 | 27 Май 2020 г.
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) влезе в офиса на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) в София. Изпълнителният ди...
12:05 | 27 Май 2020 г.

КЕВР: Цената на газа от 1 юни ще спадне с още 1,7%

12:05 | 27 Май 2020 г.
Цената на природния газ за месец юни да бъде в размер на 21,97 лв./MWh, предложиха от Комисията за електрическо и водно регулиране /КЕВР/...
10:04 | 27 Май 2020 г.

НСИ: Между 18-24 май има повече наети, отколкото б...

10:04 | 27 Май 2020 г.
Предварителните данни за изминалата седмица от НСИ сочат, че тенденцията за ръст на безработицата се е обърнала за пръв път от началото н...
09:51 | 27 Май 2020 г.

Даниела Дариткова: Ниското ДДС не гарантира ниски ...

09:51 | 27 Май 2020 г.
С намаляването на ДДС за части от туристическия сектор не се цели понижаване на крайните цени за потребителите, а стабилизиране на бизнес...
08:59 | 27 Май 2020 г.

Турската лира се превърна в най-предпочитаната вал...

08:59 | 27 Май 2020 г.
Българите масово се запасяват с турски лири още преди отпадането на пълните ограничения за пътуване към югоизточната ни съседка. Ченд...
Протест на превозвачите в туризма  8
07:55 | 27 Май 2020 г.

Фирми за туристически превоз настояват за 150 млн....

07:55 | 27 Май 2020 г.
Министърът на транспорта Росен Желязков и представителите на фирмите за туристически превоз ще проведат разговори днес. Основно настояван...