Банско иска 2 млн. лв. помощ от държавата

Банско Кадев община кметство
Източник: БГНЕС

 

Единно и сплотено Банско премина през пандемията, ударила бизнеса в курортния град, безработицата е 18 на сто, кметът Кадев иска помощ от държавата на стойност минимум 2 млн. лв., предаде кореспондентът на БГНЕС.

"Преминахме през два месеца на изпитание, Банско беше първият град, поставен под строга карантина, все още има хора, които се питат дали и защо бе необходимо затварянето на града. Животът в Банско претърпя кардинални промени”, каза кметът на курортния град – Иван Кадев, който даде преди обяд днес пресконференция заедно със заместниците си при спазване на изискванията за минимална дистанция (на снимката).
 
"Очакваме подкрепа от правителството, защото само със спазване на мерки не става“, каза Кадев. Той каза, че пред МС ще бъде предоставен финансов анализ за финансовите загуби по време и след карантината.
 
Според думите му най-сериозното изпитание е било поставено пред социалните работници, които в продължение на 14 дни са работили без почивка. Кадев благодари на всички служители на първа линия, както и на съгражданите си, които поддържаха духа с дрънкането на звънци и биенето на църковните камбани.
 
Банско е чисто и здраво, заради спазването на мерките и заради близостта на хората с планината, каза кметът. Това бе доказано и с масовото тестване в Банско, Добринище и Места.
 
Кметът оповести резултатите от тестовете – в града са направени 2010 теста, от които 111 са показали наличие на антитела – тоест 5.57%. В цялата община са направени 2050 теста, които показали наличие на 115 резултата с антитела или 11%.
 
"Това доказа, че мерките трябва да продължат. Отварянето на града няма да отмени мерките, но пандемията се отразява тежко на бизнеса“, заяви Кадев.
 
Кметът обясни, че са предприети редица мерки за бизнеса като отпадането временно на таксата за синята зона, както и отпадането на таксата за тротоарно право и общински наеми, включително и отпадането на таксата за детските градини.
 
Всички тези такси ще се заплащат на 50% от сумата, за да може гражданите да се възстановят финансово, а отстъпката от 5% от местните данъци и такси ще се запази до юни.
 
"Най-тежко е състоянието на туризма, с който се препитава по-голяма част от общината“, каза Кадев и допълни, че част от хотелиерите са заявили готовност да отворят обектите си.
„Общината е в трудно финансово положение. Има дълг от 8 млн. лв., което означава вноска от 100 000 лв. на месец.“, допълни той.
 
Общината е поискала от Фонд Флаг отлагане на плащанията на част от вноските.
 
"Разчитаме на правителството както и на стимулите на ЕС. Това трябва да се случи бързо, защото градът се задъхва икономически. Не трябва общината да спира да изпълнява задълженията си”, каза Кадев.
 
Кадев даде и разяснения за отлагащите се събития от летния културен календар. Джаз фестивалът и оперният фестивал ще се проведат, но при строги мерки и с фокус върху българските изпълнители като гост участници. Спортни и културни мероприятия на закрито няма да има. Ще се запазят и културните вечери, провеждащите се в старинния квартал на града и пред църквата.
 
Български медици на първа линия ще получат безплатен уикенд в Банско през следващия зимен сезон, който включва хотел, ски училище и екипировка, както и безплатно посещение на културните институти.
 
"Искаме туризъм в чист и подреден град, но трябват средства за незабавни и неотложни инфраструктурни проекти“, заяви зам.-кметът Въчкова, като минималната помощ, която Общината ще иска от държавата, е в размер на 2 млн. лв.

„Тази цифра е скромна“, подчерта Въчкова и апелира медиите да разпространят, че в „Банско сме добре и показахме, че можем да се грижим един за друг“.
 
Според разчети на Димитър Русков все още никой не е получил помощи по мярката 60/40, а всеки ден в Бюрото на труда се регистрират около 20-30 млади.
18% е безработицата в града до 30-и април. Съкращения е имало и в Общинската администрация, но са били минимални.

Съобщено бе, че от 26-и май започва работата и на детските градини.
 
От друга страна слуховете за продажбата на автогарата в града се оправдаха. Собственикът „Пиринтранс“ я е продал на „Гранд хотел Банско“ и в момента градът не разполага с автогара като кметът ще проведе среща с новия собственик, за да може да се запази част от терена за извършването на транспортните услуги.

 

13:44 | 30 Май 2020 г.

В едночасов уебинар: Американците питат, Мария Габ...

13:44 | 30 Май 2020 г.
Американската търговска камара в България (AmCham) проведе вчера уебинар с Мария Габриел, еврокомисар за иновации, изследвания, образован...
11:14 | 30 Май 2020 г.

Пада още една забрана: Разрешават конгреси, конфер...

11:14 | 30 Май 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов се срещна днес с представители на Българското конгресно бюро, присъстваха също министърът на здравеопазването Кир...
21:17 | 28 Май 2020 г.

Желязков обсъди с браншови организации мерките в с...

21:17 | 28 Май 2020 г.
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков представи пред браншови организации предприетите към мо...
Разширяват кръга на учениците, които получават стипендии след VІІ клас
19:46 | 28 Май 2020 г.

Българската пенсионна система е в топ 10 на света,...

19:46 | 28 Май 2020 г.
Българската пенсионна система изпреварва по качество тази на страни от ранга на Великобритания, Германия, Испания, Китай и редица друго, ...
Шумен
18:28 | 28 Май 2020 г.

Безработицата в Шумен достигна 12,5 на 100

18:28 | 28 Май 2020 г.
Безработицата в Шумен продължава да расте на годишна база, като към момента 12,5% от трудоспособното население стои без работа, по данни ...
Курортен комплекс “Албена“
18:21 | 28 Май 2020 г.

В Албена посрещнаха първите си туристи тази година

18:21 | 28 Май 2020 г.
Курортният комплекс (КК) “Албена“ посрещан първите летуващи за сезон 2020 по родното Черноморие, като с това се прилагат прак...