Искат ВИП къмпинги и места за кемпери и каравани с ток и вода

Искат ВИП къмпинги и места за кемпери и каравани с ток и вода

”Целта на дискусията по Закона за туризма е да получим обратна връзка по отношение на предложените текстове. Трябва да се уточни що е то къмпинг и да намерим правилния ред и правила, които да спазваме всички”, каза министърът на туризма Николина Ангелкова, която откри дискусията. Министърът заяви категорично, че спорният член 207А, който въвежда пълна забрана за къмпингуването ще отпадне, а поправките в Закона ще влязат тогава, когато се намери балансирано решение, което да удовлетворява всички.

”Към момента това което съществува в Закона е съществуването на наименованието къмпинг, което трябва да бъде дефинирано и наредбата за категоризация от миналата година, с която се категоризират къмпингите. Какво се случва извън категоризираните къмпинги трябва да се реши с тази дискусия”, обясни Ангелкова.

Представителите на Зелени закони предложиха общественото обсъждане на Закона за туризма да бъде удължено на 2 месеца, а министър Ангелкова и отговори, че времето за обществено обсъждане ще бъде удължено докато не се намери работещ вариант на текстовете.

По време на дискусията се чу, че някой от къмпингуващите искат да се регламентира дейността им. Според тях е възможно общините да създадат зони за къмпингуване на общинските територии, където да има ВИП къмпинги и такса на социална цена, а ваучери за къмпингуване да се продават във всеки магазин за кола и палатка с дата и период да къмпингуване, а приходите от приходите от тях да се използват за контрол и почистването на тези зони.  

От Българската асоциация за къмпинги и каравани пък заявиха, че са подготвили становище, което са внесли в Министерство на транспорта и Министерски съвет за регламентиране на места за кемпери и каравани с ток и вода. Представителите на Асоциацията поискаха към културните забележителности да има такива места и България да се рекламира като място за къмпинги и каравани, защото това е незапълнена ниша, която може да се развива. Според тях в България няма място къде да спрат дори и транзитиращите кемпери, а на международната карта за къмпинг страната ни е отбелязана с череп и кости.

Димитър Канариев от Асоциация Българско черноморие пък заяви, че подкрепя пълната забрана за къмпингуване и че не може да се заграбва територия от къмпингуващите, така че да ме може друг човек да отиде на плаж.

 

kanal3

kanal3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *