Борисов от Рияд: Нито Тодор Живков е идвал тук, нито царят (Видео)

България седи по различен начин и за първи път има покана за посещение в Саудитска Арабия, отбеляза българският премиер

Борисов от Рияд: Нито Тодор Живков е идвал тук, нито царят (Видео)
Източник: БГНЕС

Борисов от Рияд: Нито Тодор Живков е идвал тук, нито царят (Видео)

България седи по различен начин и за първи път има покана за посещение в Саудитска Арабия, отбеляза българският премиер Бойко Борисов пред журналисти в Рияд.
 
"Исторически така се е стекъл светът, че сме били на доста противоположни посоки. Безспорен факт е, че нито Тодор Живков е идвал тук, нито след това президент, премиер, нито царят, на когото толкова много му благодаря, че е с нас и действително даваме един пример за политическа култура, за това как може да се ползва мъдростта и дипломацията на знаещите и ерудирани хора на България, какъвто е цар Симеон. Дори той тогава не е идвал на посещение", заяви Борисов. 

"Сега България седи по различен начин и за първи път има покана. Далеч съм от мисълта, че това се дължи на мен. Стабилността на България, развитието ѝ, икономическият растеж, стабилната финансова система, ниските данъци, етническата толерантност. Има арабисти, които могат да кажат дали се случва всеки ден и дали всеки ден кралят приема премиери в Саудитска Арабия", каза още българският министър-председател. 

"Аз съм оптимист, защото особено престолонаследникът е много енергичен човек и с много голяма амбиция да направи реформи особено в сферата на сигурността. Ще имаме една среща, подобна, с техните служби - все пак това е тема, което я разбирам и съм я работил доста, но заедно с него ще я правим. И е амбициран в България максимум инвестиции да докара и е с много добро чувство. Така че не от 10 години, откакто я има Саудитска Арабия няма такова посещение. 

В рамките на месец съм обещал, а те да ни помогнат със сграда, да отворим посолство, за да можем всичко това, което говорим и договаряме да се продължи. Това, което като време и внимание ни отдели кралят и престолонаследникът и виждате всичките им министри през цялото време са с нас - виждам, че им е много интересна България", каза още Бойко Борисов. 

По думите му България високо се цени, защото не предаваме старите си приятели. "Те ценят хората, които си държат на позициите, на приятелите. А и България винаги е работела за мир, мир в региона", заяви Борисов. 

Той добави, че когато в региона има войни, има бежанци - те идват в нашите бежански лагери. По думите му колкото по-бързо мирният процес настъпи и започне изграждането на Либия, на Сирия, на Ирак, на Афганистан, на Йемен, на Судан, на Египет, толкова по-добре е за Европа.

"Виждате, тя се разтресе - правителства паднаха, правителства не могат да се направят в Австрия, в Германия, в Холандия вече месеци наред. Този регион ни е жизнено важен да е спокоен", каза още българският премиер.
 
Премиерът Бойко Борисов, който е на тридневно посещение в Рияд, се срещна с принц Мохамед бин Салман, престолонаследник и министър на отбраната. Срещата не беше в предварителната програма на Бойко Борисов. 

По-рано днес българският министър-председател се срещна в Рияд с краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз Ал Сауд и с министъра на външните работи Адел ал Джубейр.

В разговора си премиерът Борисов и крал Салман са засегнали темата за сигурността в региона на Залива.

Българският министър-председател изразил подкрепа за усилията за гарантиране на стабилността на арабските държави от Залива, които са ключов партньор на ЕС и важен фактор в борбата с тероризма.

Имаме много да наваксваме в отношенията между двете страни, каза премиерът Бойко Борисов при срещата си с министъра на външните работи Адел ал Джубейр. 

Външният министър е посочил, че визитата на българската делегация отговоря на нов етап в нашите отношения в развитието на връзките в туризма, селското стопанство и икономика.

Министърът подчертал, че в страната му се осъществяват реформи, които да я направят по-малко зависима от добива на петрол и да се намали безработицата сред младите хора. Премиерът Бойко Борисова покани министър Адел ал Джубейр в България като изтъкна добрите възможности за зимен и културен туризъм. 
Народно събрание
15:31 | 29 Октомври 2020 г.

Държавата с по-гъвкава фискална политика в условия...

15:31 | 29 Октомври 2020 г.
Ресорната парламентарна комисия одобри на първо четене промените в Закона за публичните финанси, които преразглеждат част от регулациите ...
АМ \
19:12 | 28 Октомври 2020 г.

От утре се ограничава движението между 195-ти и 20...

19:12 | 28 Октомври 2020 г.
От утре /29 октомври/ в следобедните часове се ограничава движението от 195-ти км до 202-ри км на АМ „Тракия“ в платното за&n...
15:45 | 28 Октомври 2020 г.

Мерките за пандемията от COVID-19 са в размер на о...

15:45 | 28 Октомври 2020 г.
Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2021 година и актуализираната средносрочна бюджетна...
Наивна пенсионерка от Пловдив хвърли 20 000 лв. на телефонни измамници
15:17 | 28 Октомври 2020 г.

Средната пенсия ще се повиши до 489 лв. през 2021 ...

15:17 | 28 Октомври 2020 г.
Правителството одобри законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 г. С проекта се предлага от 1 януари 20...
15:14 | 28 Октомври 2020 г.

Служители, ангажирани с COVID-19, ще получат увели...

15:14 | 28 Октомври 2020 г.
Министерският съвет одобри допълнителни разходи за 2020г. по бюджета на Министерството на външните работи в размер на 1 500 000 лв. и по ...
15:05 | 28 Октомври 2020 г.

Правителството одобри Стратегия за управление на д...

15:05 | 28 Октомври 2020 г.
Министерският съвет одобри Стратегия за управление на държавния дълг за периода 2021-2023 година. Документът е изготвен на основание Зако...