Проф. М. Константинов: Масовото оглупяване вдигна процента на недействителните бюлетини (ВИДЕО)

Надявам се, че няма да има фаулове с машините, но трябва бързо да бъдат обучени хората, призова той

Източник: Канал 3

Има един много интересен момент, занимавам се с недействителните гласове от 17 избори насам. В началото те бяха решително под 5%, дори стигаха под 1,5%, под европейското ниво. В последните години много се вдигна нивото на недействителните гласове, което е свързано с масовото оглупяване на населението. Това заяви във "Всичко коз" по Канал 3 математикът проф. Михаил Константинов, председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".
 
"Оглупяването е масово, за най-голямо съжаление, обичам да наричам нещата с истинските им имена. Рязко падна качеството на гласуващите и на администрацията. Просто от нашите училбища излизат неграмотни ученици, а образованието е основата на всичко", изтъкна професорът.
 
Според него предимството на машинното гласуване е, че "с машината не можете да произведете недействителен баланс, още повече, че нашата бюлетина съдържа поле "не подкрепям никого". "За мен това е ползата от машините, че не може да има случайно недействителен глас. Но ако някой се обърка и натисне друго квадратче, тогава може да е гласувал формално вярно, но не за когото е искал. Надявам се, че няма да има фаулове с машините. Но трябва да бъдат обучени хората", каза още проф. Константинов, който погледна като учен на въпроса дали са възможни изборни манипулации с машините: "По принцип е възможно всичко, което не противоречи на законите на физиката. Трябва да направим така, че издънки да няма. Готови сме."
 
 
Той не смята за основателни съмненията към фирмата от Венецуела, която е производител на машините. "Самата фирма е от известните производители на машини. Упрекът е по-скоро, че с нейните машини, по думите на самата фирма, са били извършени изборни манипулации. Случаят е известен на публиката по изказвания на самата фирма", подчерта Михаил Константинов.
 
"Аз не споря за качеството на машините - надявам се, че са хубави машини. Искам да кажа, че тази история - с машинното гласуване, се разделя на две части. Преди да се вземе решението бях против, най-малко, защото в Европа няма такова нещо. Но щом е взето вече решението, трябва всички да направим така, че гласуването да премине с успех. Както в една фирма - до вземането на решение се спори и дискутира, но след като се вземе решение, всички играят за него", каза проф. Константинов.
 
За заканите на БСП, че ще организира свое успоредно преброяване заради съмнения, професорът каза: "Само мога да приветствам, то е много лесно чрез технологията в момента: след изборния ден всеки, който иска, може да получи протокол, да го щракне и да го изпрати, така силата, която иска да проверява, ще има картина на изборите.
 
Паралелното преброяване е с първоначалния протокол, вкл. със сбърканите протоколи, които ще се коригират, когато дойдат. Тези поправки обикновено не касаят гласовете за партиите - често комисиите събират, примерно 2 плюс 2 е равно на 5.
 
Но гаранция за честността е, че има представители на всички партии. Като голяма партия, БСП ще има представител във всяка комисия, а по-малките може да нямат представител във всяска комисия, защото тяхното процентно влияние е по-малко. Но БСП и ГЕРБ задължително ще имат по един представител във всяка секционна комисия, и по няколко - във всяка районна комисия. Е, каква по-голяма гаранция за честност на изборния процес - техните хора контролират процеса", поясни проф. Константинов.
 
Той припомни, че грешките в протоколите, които машините констатират, се връщат обратно за поправка в съответната комисия. "Циркът беше през 2015 г. в "Арена Армеец" - тридневен цирк, защото всички масово грешат. Една софийска комисия я върнахме 40 пъти! Накрая протоколът не мога да ви кажа на какво приличаше. Ако си бяха направили добре протоколите, щяха бързо да минат, но заради собствената си глупост стояха 3 дни".
 
Какво каза още проф. Константинов във "Всичко коз" за машинното гласуване и за офшорките - във видеото: 

Михаил Мирчев
12:06 | 01 Юни 2019 г.

Михаил Мирчев сензационно: Радан Кънев няма право ...

12:06 | 01 Юни 2019 г.
Социологът проф. Михаил Мирчев хвърли бомбата, като обяви, че Радан Кънев няма право да заминава за Брюксел, понеже не е събрал необходим...
20:17 | 30 Май 2019 г.

Лили Иванова предизвика фурор в избирателната си с...

20:17 | 30 Май 2019 г.
Примата на родната поп музика Лили Иванова аха да предизвика "задръстване" в избирателната секция, в която гласува. Тя&nbs...
Ето кои евродепутати събраха най-много преференции
15:48 | 30 Май 2019 г.

Ето кои евродепутати събраха най-много преференции

15:48 | 30 Май 2019 г.
Мария Габриел получи най-много преференции на евровота, Сергей Станишев стана втори в евролистата на БСП. Това показват данните от р...
БСП стартира процедура за избор на нов председател
10:07 | 30 Май 2019 г.

Корнелия Нинова сама решила да подаде оставка

10:07 | 30 Май 2019 г.
"Сама реших да подам оставка. Загубихме изборите. Очаквахме да победим", каза Корнелия Нинова пред БТВ. "Успяхме спрямо пр...
Европейски избори 2019-3
09:25 | 30 Май 2019 г.

ЦИК: 2 095 575 са гласувалите на изборите за Европ...

09:25 | 30 Май 2019 г.
2 095 575 са гласували на изборите за Европейски парламент на 26 май според положените подписи в избирателните списъци, става ясно о...
Европейски избори 2019-2
22:18 | 29 Май 2019 г.

Окончателно - ГЕРБ с шестима евродепутати, ВМРО - ...

22:18 | 29 Май 2019 г.
Централната избирателна комисия заседава и се очаква скоро да бъде обявен точният брой гласове, които всяка партия е получила. Но вече е ...