Караянчева извънредно: Д-р Хасан Адемов е с положителна проба за коронавирус

От утре започват тестове на депутатите, обяви председателят на НС малко преди полунощ

Източник: Канал 3

 

 
Имаме народен представител с положителен тест за коронавирус – доктор Хасан Адемов от ДПС, няма да отговарям на въпроси за неговото здравословно състояние.  В сряда свиквам Председателски съвет, всички народни представители и администрацията на Народното събрание ще минат през тест за коронавирус. Това заяви в извънредна пресконференция в 23:20 ч.  председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която Канал 3 излъчи на живо.

"Предстои актуализация на бюджета, веднага след като бях информирана от колегата Адемов, потърсих контакт с Националния оперативен щаб, оттам препоръчаха всички народни представители да минат през тест за коронавирус. Има направена организация, информирала съм председателите на ПГ, в 2 здравни заведения утре ще се правят тестове на народни представители“, продължи Караянчева.
 
"В четвъртък ще се тестват всички от администрацията в НС, които са били в контакт с д-р Адемов, хора, в непрекъснат контакт с нас, народните представители.
 
 
След резултатите от тестовете на народните представители ще решим какво да правим", обяви Цвета Караянчева, която свика заседание на 2 април за разглеждането на актуализирания бюджет.
 
Запитана дали е възможно при евентуална 14-дневна карантина за депутатите да се осуети актуализацията на бюджета, Цвета Караянчева отговори: "Ще разговаряме с проф. Мутафчийски, ще решим утре като излязат тестовете".

Утре няма да има Комисия по бюджет и финанси, ще работим според ситуацията. Виждате, че можем много бързо да се организираме за заседание на парламента. Дай Боже всички проби да са негативни.
 
Утре ще решим кога да бъде следващат комисия, следващото заседание. Не ни пречи сутринта да се съберем в 8.30, за да организираме нещата за прегледа и тестуването, а по-късно да се съберем и да видим каква ще е ситуацията със заседанието в пленарна зала и в комисиите", допълни още председателят на Народното събрание.

На въпрос при какъв брой депутати с положителни проби за Covid-19 се спира работата на НС, тя отвърна: "Нищо не мога да кажа. Нека председателският съвет да реши и, разбира се, Националният оперативен щаб при проф. Мутафчийски. ЧУх се с премиера, чух се и с министър Горанов, за да уточним нещата с актуализацията на бюджета", допълни още Цвета Караянчева.
 
"Аз предпочетох и медиите да ми се сърдят,  но да запазим здравето на народните представители. Не защото са богопомазани, а защото работят с избиратели, с администрацията, с вас (медиите). Точно това си спомням от петъка – ако имаме възможност да съберем здрави народните представители да гласуват. Сега ако се обяви 14-дневна карантина, какво правим с актуализацията на бюджета? 
 
Предстоят ни тестове оттук нататък. Още в петък, когато предложих на НС да не работи, това имах предвид – казах, че независимо че сме депутати, вирусът не подбира. Някои ме обвиниха, че НС няма да работи, защото ще се установява режим, диктатура“, припомни Караянчева.
 
Тогава Корнелия Нинова, лидер на соцпартията, чиито депутати не присъстваха в НС от февруари до края на май 2019 г., заяви в пленарната зала: "Парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията на България - имаме живот на кредит, свобода под карантина, а утре влиза в действие диктатура."
 
11:20 | 29 Май 2020 г.

Емил Димитров: Европроектите са като тотото - не в...

11:20 | 29 Май 2020 г.
Прилагаме правилата на Европейския съюз. Осигурили сме равни условия за всички. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Дими...
10:50 | 29 Май 2020 г.

Горанов: 3137 са ревизиите на хазарта, четири опер...

10:50 | 29 Май 2020 г.
3137 са ревизиите на хазарта, четири оператора дължат 693 млн. лева. Сумите са установени с осем акта, съставени на "Евробет", ...
10:29 | 29 Май 2020 г.

Младен Маринов: Борбата с битовата престъпност е н...

10:29 | 29 Май 2020 г.
Борбата с битовата престъпност е номер 1 приоритет за МВР. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи ...
10:01 | 29 Май 2020 г.

Десислава Танева: Ваксината за Ку-треска няма да с...

10:01 | 29 Май 2020 г.
Статистиката показва, че през последните години има спад в заболяването на Ку-треска у нас. Тя е категоризирана в категория Е и се наблюд...
Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ
15:31 | 28 Май 2020 г.

Делян Пеевски, Карадайъ и Цонев с предложение за п...

15:31 | 28 Май 2020 г.
От ДПС предлагат ДДС за бебешките млека, пюрета и пелени да падне от 20% на 9%, става ясно от внесен законопроект между първо и второ чет...
Народно събрание
15:23 | 28 Май 2020 г.

Парламентът прие Доклада за състоянието на отбрана...

15:23 | 28 Май 2020 г.
Народното събрание прие Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2019 г. с 93 гласа "за&quo...