Туш! И Патриотите отрязаха Кунева!

Каракачанов и Симеонов строиха депутатите си да са на линия в залата

Патриотичен фронт Валери Симеонов Каракачанов
Източник: Канал 3

Кандидатурата на Меглена Кунева увисва със страшна сила, макар теоретично дори само 62 гласа да й стигат, за да бъде избрана в сряда.

След като успя да разцепи дори своите в Реформаторския блок и очаквано не получи подкрепа от опозицията, Кунева не се сдоби с такава и от двете групи, крепящи кабинета - АБВ и ПФ.

Патриотите последни казаха тежката си дума - както се и очакваше по предварителна информация на Канал 3 - няма да я подкрепят в пленарната зала утре по обед.

Това обясниха след заседанието на групата двамата съпредседатели на ПФ Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, а решението е било единодушно.

„Аргументът ни е един и е изключително сериозен – Меглена Кунева не се ползва с подкрепата на патриотично ориентираните избиратели”, заяви Симеонов.

Няма да има изгубени в коридора, гарантира още зам.-председателят на парламента и лидер на ВМРО Каракачанов

в отговор на въпроса дали ще гласуват пълноценно и ще влязат в пленарната зала. Народните представители от парламентарната група на ПФ ще гласуват  „против” или „въздържал се”, според собствените си виждания.

Решението си Патриотите взеха, след като преди заседанието си се срещнаха и със самата Кунева, а на разговора присъстваше и Найден Зеленогорски.

Зеленогорски отрече ПФ да са поставяли условия, докато самите патриоти категорично го опровергаха и обясниха, че са повторили същите искания, отправени към предишния министър Тодор Танев миналата седмица.

На среща в НС от ПФ поискаха промяна в представената учебна програма по история и уволнения за отговорните за скандала чиновници - зам.-министърката Ваня Кастрева, вече освободена, началничката  кабинета Солак, разследвана от ДАНС, както и шефката на дирекцията за образователните програми и съдържание Евгения Костадинова.

Равносметката показва, че утре в пленарната зала Кунева може да разчита само на гласовете на 82 народни представители от ГЕРБ, 8 от БДЦ и 13 от РБ.

Те обаче са й достатъчни, за да й гарантират избора, поне хипотетично. Дори 62 гласа й стигат при минималния изискуем кворум. Ако обаче той се вдигне до тавана, което зависи от сутрешната регистрация на депутатите, може и да й потрябват 121 гласа, с каквито няма да разполага, дори и няколко независими да я подкрепят.

Всички останали групи - БСП, ДПС, АБВ, ПФ и "Атака", плюс 10 депутати от РБ, от ДСБ и гражданската квота, вече се обявиха срещу нейната кандидатура и няма да подкрепят Кунева в напора й да стане и министър на просветата.

11:20 | 29 Май 2020 г.

Емил Димитров: Европроектите са като тотото - не в...

11:20 | 29 Май 2020 г.
Прилагаме правилата на Европейския съюз. Осигурили сме равни условия за всички. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Дими...
10:50 | 29 Май 2020 г.

Горанов: 3137 са ревизиите на хазарта, четири опер...

10:50 | 29 Май 2020 г.
3137 са ревизиите на хазарта, четири оператора дължат 693 млн. лева. Сумите са установени с осем акта, съставени на "Евробет", ...
10:29 | 29 Май 2020 г.

Младен Маринов: Борбата с битовата престъпност е н...

10:29 | 29 Май 2020 г.
Борбата с битовата престъпност е номер 1 приоритет за МВР. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи ...
10:01 | 29 Май 2020 г.

Десислава Танева: Ваксината за Ку-треска няма да с...

10:01 | 29 Май 2020 г.
Статистиката показва, че през последните години има спад в заболяването на Ку-треска у нас. Тя е категоризирана в категория Е и се наблюд...
Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ
15:31 | 28 Май 2020 г.

Делян Пеевски, Карадайъ и Цонев с предложение за п...

15:31 | 28 Май 2020 г.
От ДПС предлагат ДДС за бебешките млека, пюрета и пелени да падне от 20% на 9%, става ясно от внесен законопроект между първо и второ чет...
Народно събрание
15:23 | 28 Май 2020 г.

Парламентът прие Доклада за състоянието на отбрана...

15:23 | 28 Май 2020 г.
Народното събрание прие Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2019 г. с 93 гласа "за&quo...