Бъчварова праща пенсионери да вардят границата

Бивши униформени ще пазят и обектите, които сега се охраняват от МВР, но вече няма да е безплатно

бъчварова
Източник: БГНЕС

Пенсионирани полицаи ще поемат охраната на граничната бразда и на обектите, които сега безвъзмездно се пазят от МВР. Те ще сменят и униформените, които сега са командировани на границата, за да може те да си поемат полицейските функции.

По този начин полицаите щели да започнат да си вършат същинската полицейска и жандармерийска дейност. Само в София имало 506 такива бройки, каза МВР-шефката.

Това разкри вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, която представи в парламента концепцията си за реформа в МВР пред депутатите от вътрешната комисия и синдикатите в системата по инициатива на Цветан Цветанов.

Бъчварова разкри, че безплатно от услугите на МВР са се възползвали и частните съдебни изпълнители.

Тя поясни, че МВР е длъжно да го прави по силата на 90 закона - да съдейства на институции с охрана, при това безвъзмездна. Това струва на вътрешното министерство по 16 млн. лв. на година. Оттук нататък се предвижда всички охранявани да си плащат и за това министърката е разпратила на всички охранявани уведомителни писма.

Представете си - как да гарантираме и безопасността на гражданите, и да съдействаме на институциите същевременно, оплака се министърката, която обяви, че полицаите не стигат за всичко това.

В представянето на реформата акцентът й падна най-вече върху икономиите и спестените пари за МВР от една или друга реорганизация.

Общо 65 млн. щели да бъдат спестени от реформиране само на персонала на МВР - от изваждането на служителите, които не са полицаи, от намаляването на отпуската от 30 на 25 дни и обезщетенията при пенсиониране, които вече няма да са 20 заплати, а стават 12. По думите на министърката, това не било фатално, защото имало 8 пера, от които полицаите получавали допълнително заплащане.

За него отивали 30% от бюджета на министерството, който е 1 милиард лева. Така полицаите получават 300 млн. за извънреден труд, за работа на празници и изискването да са на разположение.

Спестяванията щели да позволят на МВР за три години да ликвидира ежегодния дефицит, който се повтаря ежегодно, а и да се назначат нови 1160 полицаи.

3 млн. щели да се спестят от закриването на авторемонтната база на МВР, което позволявало да се изведе навън услугата и да се купят нови полицейски коли на лизинг, разкри плана си Бъчварова. Икономическата дейност и услугите за гражданите отиват в Център за предоставяне на услуги, а парите от тях щели да остават в системата.

Към него преминава регистрацията на МПС - 484 от щата на МВР ще минат към това предприятие на първи етап. На втори етап от изграждането на предприятието вече под неговата шапка ще мине издаването на личните документи за самоличност, издаването на шофьорски книжки, както и всички останали катаджийски услуги.

По този начин от МВР ще излязат 1432 служители, което щяло да спести на министерството 23 млн. от бюджета, похвали се Бъчварова.

При представянето на основното от реформата тя обобщи, че в момента системата работи тромаво, бюрократично, а същевременно законът за МВР е написван изцяло наново 4 пъти плюс, 75 пъти пък е бил прекрояван. По 4500 служители на МВР напускали ежегодно, а в същото време 91 на сто от бюджета на МВР отивал за заплати и разходи.

11:20 | 29 Май 2020 г.

Емил Димитров: Европроектите са като тотото - не в...

11:20 | 29 Май 2020 г.
Прилагаме правилата на Европейския съюз. Осигурили сме равни условия за всички. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Дими...
10:50 | 29 Май 2020 г.

Горанов: 3137 са ревизиите на хазарта, четири опер...

10:50 | 29 Май 2020 г.
3137 са ревизиите на хазарта, четири оператора дължат 693 млн. лева. Сумите са установени с осем акта, съставени на "Евробет", ...
10:29 | 29 Май 2020 г.

Младен Маринов: Борбата с битовата престъпност е н...

10:29 | 29 Май 2020 г.
Борбата с битовата престъпност е номер 1 приоритет за МВР. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи ...
10:01 | 29 Май 2020 г.

Десислава Танева: Ваксината за Ку-треска няма да с...

10:01 | 29 Май 2020 г.
Статистиката показва, че през последните години има спад в заболяването на Ку-треска у нас. Тя е категоризирана в категория Е и се наблюд...
Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ
15:31 | 28 Май 2020 г.

Делян Пеевски, Карадайъ и Цонев с предложение за п...

15:31 | 28 Май 2020 г.
От ДПС предлагат ДДС за бебешките млека, пюрета и пелени да падне от 20% на 9%, става ясно от внесен законопроект между първо и второ чет...
Народно събрание
15:23 | 28 Май 2020 г.

Парламентът прие Доклада за състоянието на отбрана...

15:23 | 28 Май 2020 г.
Народното събрание прие Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2019 г. с 93 гласа "за&quo...