Бъчварова праща пенсионери да вардят границата

Бивши униформени ще пазят и обектите, които сега се охраняват от МВР, но вече няма да е безплатно

бъчварова
Източник: БГНЕС

Пенсионирани полицаи ще поемат охраната на граничната бразда и на обектите, които сега безвъзмездно се пазят от МВР. Те ще сменят и униформените, които сега са командировани на границата, за да може те да си поемат полицейските функции.

По този начин полицаите щели да започнат да си вършат същинската полицейска и жандармерийска дейност. Само в София имало 506 такива бройки, каза МВР-шефката.

Това разкри вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, която представи в парламента концепцията си за реформа в МВР пред депутатите от вътрешната комисия и синдикатите в системата по инициатива на Цветан Цветанов.

Бъчварова разкри, че безплатно от услугите на МВР са се възползвали и частните съдебни изпълнители.

Тя поясни, че МВР е длъжно да го прави по силата на 90 закона - да съдейства на институции с охрана, при това безвъзмездна. Това струва на вътрешното министерство по 16 млн. лв. на година. Оттук нататък се предвижда всички охранявани да си плащат и за това министърката е разпратила на всички охранявани уведомителни писма.

Представете си - как да гарантираме и безопасността на гражданите, и да съдействаме на институциите същевременно, оплака се министърката, която обяви, че полицаите не стигат за всичко това.

В представянето на реформата акцентът й падна най-вече върху икономиите и спестените пари за МВР от една или друга реорганизация.

Общо 65 млн. щели да бъдат спестени от реформиране само на персонала на МВР - от изваждането на служителите, които не са полицаи, от намаляването на отпуската от 30 на 25 дни и обезщетенията при пенсиониране, които вече няма да са 20 заплати, а стават 12. По думите на министърката, това не било фатално, защото имало 8 пера, от които полицаите получавали допълнително заплащане.

За него отивали 30% от бюджета на министерството, който е 1 милиард лева. Така полицаите получават 300 млн. за извънреден труд, за работа на празници и изискването да са на разположение.

Спестяванията щели да позволят на МВР за три години да ликвидира ежегодния дефицит, който се повтаря ежегодно, а и да се назначат нови 1160 полицаи.

3 млн. щели да се спестят от закриването на авторемонтната база на МВР, което позволявало да се изведе навън услугата и да се купят нови полицейски коли на лизинг, разкри плана си Бъчварова. Икономическата дейност и услугите за гражданите отиват в Център за предоставяне на услуги, а парите от тях щели да остават в системата.

Към него преминава регистрацията на МПС - 484 от щата на МВР ще минат към това предприятие на първи етап. На втори етап от изграждането на предприятието вече под неговата шапка ще мине издаването на личните документи за самоличност, издаването на шофьорски книжки, както и всички останали катаджийски услуги.

По този начин от МВР ще излязат 1432 служители, което щяло да спести на министерството 23 млн. от бюджета, похвали се Бъчварова.

При представянето на основното от реформата тя обобщи, че в момента системата работи тромаво, бюрократично, а същевременно законът за МВР е написван изцяло наново 4 пъти плюс, 75 пъти пък е бил прекрояван. По 4500 служители на МВР напускали ежегодно, а в същото време 91 на сто от бюджета на МВР отивал за заплати и разходи.

Даниела Дариткова
13:19 | 10 Юли 2020 г.

Дариткова: Хората с ТЕЛК ще получат своите пари в ...

13:19 | 10 Юли 2020 г.
 Процедурата по удължаване на срока на телковите решения ще се реализира следващата седмица, хората ще получат своите пари в рамките...
09:54 | 10 Юли 2020 г.

ГЕРБ и Патриотите внесоха законопроекта, с който ш...

09:54 | 10 Юли 2020 г.
ГЕРБ и "Обединените патриоти" внесоха измененията в закона за НСО. С тях шефът на службата ще получи право сам да определя кой ...
Народно събрание
09:54 | 10 Юли 2020 г.

Парламентът прие правилата и реда за избор на пред...

09:54 | 10 Юли 2020 г.
Народното събрание прие правилата и реда за избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и за изслушването на...
НСО
07:31 | 10 Юли 2020 г.

Управляващите внасят промени в Закона за НСО

07:31 | 10 Юли 2020 г.
  Очаква се днес управляващите да внесат поправките в Закона за НСО. С тях шефът на службата ще получи право сам да определя кой...
07:26 | 10 Юли 2020 г.

Парламентът рестартира процедурата за избор на нов...

07:26 | 10 Юли 2020 г.
Депутатите гласуват наново процедурни правила за избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), пред...
Народно събрание
13:48 | 09 Юли 2020 г.

На второ четене: Парламентът прие закона за държав...

13:48 | 09 Юли 2020 г.
Без дебати депутатите приеха на второ четене промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които се регламентира ...