Петолъчки в депутатски мозъци съзря Методи Андреев

Парламентът отхвърли предложението за музей в лагера на остров Персин

Методи Андреев
Източник: Канал 3

75 депутати очевидно са с петолъчки в главите според ексцентричната логика на най-големия борец против комунизма - Методи Андреев. Толкова отхвърлиха искането за 2 милиона допълнително в държавния бюджет, за да се вдигне музей на лагера в Белене.

Низвергнатият от групата си, макар и неофициално, депутат от ГЕРБ скочи в защита на Реформаторите и предложението на Найден Зеленогорски. Само 37 народни избраници подкрепиха искането на 2 милиона допълнително за музея. Патриоти и 8 народни избраници от ДПС също застанаха зад музея на жертвите-концлагеристи.

Верен на радикализма си, Андреев заплаши депутатите от трибуната, че сега щяло да се види кой е бил искрен при срещите с репресираните. Сега ще се види и на колко от нас в мозъците стоят петолъчки, провикна се Методи Андреев.

България била единствената страна, която няма паметник на жертвите на тоталаризма, 2 милиона били една нищожна сума за страданията на тези хора, да бъде оценена тяхната саможертва и мъка.

В отговор социалистът Янаки Стоилов посочи, че няма против, когато става дума за паметници на жертви при различни репресивни режими, но напомни, че вчера парламентът отхвърли искането за други 2 милиона лева, които да бъдат заделени от държавата за честването на 180-годишнината от рождението на Васил Левски.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че парите и за музей на жертвите от концлагера на остров Персин, и за честването на Дякона, ще се отпуснат след представяне на план-сметката, но няма нужда сега да се гласуват като перо в консоирания бюджет.

Отхвърлени бяха и предложенията на Патриотите за увеличение на парите за читалища.

Менда Стоянова разкритикува пак ПФ, като продължи с вчерашните определения на техния популизъм. И отново сряза Байрактаров и колегите му, че говорят "в техния присъщ популистки стил на веене на байряци".

"Гьобелосовата пропаганда за повтаряне на една пропаганда по няколко пъти не е мой прерогатив, а на вашата група", нападна ПФ председателят на бюджетната комисия.

Преди това Байрактаров упрекна властта, че на читалище се падат по 400 лв. и дори не било предвидено увеличението на минималната заплата. Общо 3628 са читалищата. "Дори не са им дадени пари да платят не тока, а водата на това читалище, възкликна той. А читалищата все още се издържат основно от дейността на все още живи български пенсионери и с подкрепата на такива като нас, каза за Патриотичния фронт депутатът му.

На пояснението на Стоянова, че бюджетът за култура е увеличен с 16 милиона за 2017 г., шефът на комисията Славчо Атанасов възрази, че това не е вярно.

"Няма увеличение за пари за културата. 11 милиона е дефицитът на културата и още като пристигнат в културата, ще се разплати този дефицит. Само за ремонта на моста на Колю Фичето трябват 2 милиона. Като падне мостът, Вас ще търсим, а не Министерство на културата", закани се Атанасов на Менда Стоянова.

Народно събрание
13:05 | 22 Май 2020 г.

Парламентът прие на първо четене 9% ДДС за рестора...

13:05 | 22 Май 2020 г.
ДДС ставката за ресторантьорските и хотелиерските услуги се редуцира от 20% на 9%, решиха депутатите с одобрените на първо четене промени...
11:39 | 22 Май 2020 г.

ДПС честити на мюсюлманите предстоящия Рамазан Бай...

11:39 | 22 Май 2020 г.
ДПС честити на мюсюлманите предстоящия празник Рамазан Байрам и им пожела крепко здраве, мир и берекет. Поздравлението беше отправено от ...
Народно събрание
11:30 | 22 Май 2020 г.

Парламентът удължи работното си време до приключва...

11:30 | 22 Май 2020 г.
Парламентът удължи работното си време до приключване на дебата и гласуването по Закона за ДДС, предаде репортер на Агенция "Фокус&qu...
13:25 | 21 Май 2020 г.

Дариткова опроверга поредна фалшива новина на БСП

13:25 | 21 Май 2020 г.
    Не е вярно, че мониторинговият доклад на ЕК над България остава - за пореден път опровергаваме фалшиви новини от па...
11:31 | 21 Май 2020 г.

Ново контратерористично звено заработва у нас, ДАР...

11:31 | 21 Май 2020 г.
  Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция "Разузнаване“ (ДАР), като промените в закона предвиждат разуз...
09:35 | 21 Май 2020 г.

Диана Ковачева е новият омбудсман на България

09:35 | 21 Май 2020 г.
  Госпожа Диана Ковачева е избрана за омбудсман на Република България, това обяви председателят на Народното събрание след гласу...