Председателят на НС Димитър Главчев подаде оставка (Видео)

Искам да дам пример за възстановяване на парламентаризма, заяви самият той

Главчев подава оставка
Източник: Канал 3

Главчев подава оставка

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев подаде оставка.  Така той изпревари гласуването в пленарната зала и дебатите по внесената подписка от БСП и ДПС.

Току що внесох в деловодството на НС своята оставка, обяви от трибуната Главчев. С това смятам, че ние от ГЕРБ демонстрираме различен стил - когато има проблем, ние веднага реагираме, за разлика от други, добави той.

Главчев обяви, че това е морален акт и желанието му е да се възстанови нормалната парламентарна обстановка в залата, за да не се хвърля сянка върху председателството на ЕС.

"Смятам, че аз трябва да дам пример като пръв сред равни за възстановяване на парламентаризма. Благодаря на всички. Ами това е!", сбогува се с въздишка и треперлив глас председателят Главчев под аплодисменти от залата, предимно от депутатите на ГЕРБ.

От Канал 3 първи ви съобщихме за решението, взето минути по-рано на Председателския съвет, председателят на НС да се жертва в името на парламентарното примирие между управляващи и опозиция.

Офертата бе направена от премиера Бойко Борисов на соцлидера Корнелия Нинова по време на сутрешния съвет в кабинета на Главчев, а социалистите я приеха срещу това да се завърнат в пленарната зала.

"Решението на г-н Главчев ще го чуете след малко от самия него",  не издаде официално премиерът Борисов пред медиите след провелия се председателски съвет. Той не влезе в пленарната зала за оставката, а си тръгна. Преди това обаче даде ясен знак, че Главчев ще се оттегли от председателския пост.

Стабилността на държавата е по-важна, изтъкна премиерът. Но не пропусна да нахока БСП за провокираната оставка. "Искането е добре обмислен план на опозицията", категоричен беше Борисов.

Така това е вторият председател на Народното събрание, който си тръгва преждевременот най-високата трибуна, но рекордьор по предсрочност - след само след 7 месеца на поста.

Главчев е и вторият свален от опозицията председател на парламента. Първи падна в жертва проф. Огнян Герджиков по времето на управлението на НДСВ и ДПС, когато оставката му бе поискана от БСП, ОДС, СДС и Новото време с обвинения, че прикрива изпълнителната власт и специално пази тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски от парламентарен контрол. Герджиков се сбогува с председателското място месеци преди парламентарните избори през 2005 г., на самия финал на мандата на НДСВ и ДПС. За разлика от сега обаче, при случая с Герджиков не ставаше въпрос за подадена оставка, а за депутатски вот. Той беше свален със 119 гласа.

11:20 | 29 Май 2020 г.

Емил Димитров: Европроектите са като тотото - не в...

11:20 | 29 Май 2020 г.
Прилагаме правилата на Европейския съюз. Осигурили сме равни условия за всички. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Дими...
10:50 | 29 Май 2020 г.

Горанов: 3137 са ревизиите на хазарта, четири опер...

10:50 | 29 Май 2020 г.
3137 са ревизиите на хазарта, четири оператора дължат 693 млн. лева. Сумите са установени с осем акта, съставени на "Евробет", ...
10:29 | 29 Май 2020 г.

Младен Маринов: Борбата с битовата престъпност е н...

10:29 | 29 Май 2020 г.
Борбата с битовата престъпност е номер 1 приоритет за МВР. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи ...
10:01 | 29 Май 2020 г.

Десислава Танева: Ваксината за Ку-треска няма да с...

10:01 | 29 Май 2020 г.
Статистиката показва, че през последните години има спад в заболяването на Ку-треска у нас. Тя е категоризирана в категория Е и се наблюд...
Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ
15:31 | 28 Май 2020 г.

Делян Пеевски, Карадайъ и Цонев с предложение за п...

15:31 | 28 Май 2020 г.
От ДПС предлагат ДДС за бебешките млека, пюрета и пелени да падне от 20% на 9%, става ясно от внесен законопроект между първо и второ чет...
Народно събрание
15:23 | 28 Май 2020 г.

Парламентът прие Доклада за състоянието на отбрана...

15:23 | 28 Май 2020 г.
Народното събрание прие Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2019 г. с 93 гласа "за&quo...