Цветан Цветанов: Президентът търси поредна конфронтация с изпълнителната власт

Всичко, което прави Румен Радев, е да критикува правителството и премиера, обяви зам.-председателят на ГЕРБ

Цветан Цветанов
Източник: Канал 3

Президентската институция си търси поредния опит за конфронтация с изпълнителната власт. Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с неподписания все още указ от държавния глава за освобождаване на главния секретар на МВР Младен Маринов, който е номиниран от премиера за министерския пост на ведомството.

"Това е стил на поведение, който го забелязваме от полагането на клетвата на президента на страната и направи първото си обръщение в българския парламент", заяви Цветанов в интервю за "Нова телевизия".

Цветанов подчерта, че Маринов е подал заявление за освобождаване от длъжност и не са необходими никакви мотиви от страна на Министерския съвет при взимане на това решение. 

"Трябва да се пристъпи към завършване на процедурата с издаване на указ", заяви Цветанов и даде пример от вемето, когато самият Румен Радев напусна поста на ръководител на Военновъздушните сили.

"Тогава президентът Плевнелиев издаде указ и Министерски съвет стартира тази процедура, при положение, че се предполагаше, че Румен Радев ще бъде предложен от БСП за президент на страната.

"Когато президент беше Георги Първанов, а главният секретар Бойко Борисов напускаше системата на МВР. Указът беше подписан за ден-два. Всички знаеха или се предполагаше, че ще се кандидатира за частичните избори в София. Нито вътрешният министър Румен Петков, нито президентът Георги Първанов, нито премиерът Сергей Станишев саботираха", припомни Цветанов.

"Не е нормално президентът да търси тази провокация", заяви още Цветанов.

Вижте още политически новини!

На въпрос, какво ще прави мнозинството, ако указът за освобождаването на Младен Маринов не бъде подписан до четвъртък, Цветанов заяви, че управляващите ще гласуват кандидатурите  на другите двама министри – на транспорта и регионалното развиите, без тази за вътрешен министър.

Той анализира и мотивите, заради които, според него, Румен Радев търси въпросната конфронтация, като по този начин коментира и факта, че премиерът Бойко Борисов ще води българската делегация на Общото събрание на ООН..

"Президентът Радев изпадна във външна изолация. Нека си припомним какви работни срещи проведе миналата година – с президента на Иран, с президента на Украйна. Всички говорим за анексирането на Крим, че е нарушаване на международното право. Президентът Радев винаги е говорил за падането на санкциите срещу Русия и в един момент отива и се среща с Порошенко. Не знам какво са си говорили, освен само да се поздравят.

Бихте ли ми казали с какво запомнихте една година и половина президентското присъствие на Румен Радев? Всичко, което прави Румен Радев, когато отива на някой форум, първата работа е да критикува правителството, персонално Борисов, или парламента, или българските институции", каза Цветанов.

Според него много български граждани не знаят какви са приоритетите на държавния глава. Цветанов изтъкна като факт, че ГЕРБ и управляващите имат по-добро приемане на полето на външната политика.

 

11:20 | 29 Май 2020 г.

Емил Димитров: Европроектите са като тотото - не в...

11:20 | 29 Май 2020 г.
Прилагаме правилата на Европейския съюз. Осигурили сме равни условия за всички. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Дими...
10:50 | 29 Май 2020 г.

Горанов: 3137 са ревизиите на хазарта, четири опер...

10:50 | 29 Май 2020 г.
3137 са ревизиите на хазарта, четири оператора дължат 693 млн. лева. Сумите са установени с осем акта, съставени на "Евробет", ...
10:29 | 29 Май 2020 г.

Младен Маринов: Борбата с битовата престъпност е н...

10:29 | 29 Май 2020 г.
Борбата с битовата престъпност е номер 1 приоритет за МВР. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи ...
10:01 | 29 Май 2020 г.

Десислава Танева: Ваксината за Ку-треска няма да с...

10:01 | 29 Май 2020 г.
Статистиката показва, че през последните години има спад в заболяването на Ку-треска у нас. Тя е категоризирана в категория Е и се наблюд...
Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ
15:31 | 28 Май 2020 г.

Делян Пеевски, Карадайъ и Цонев с предложение за п...

15:31 | 28 Май 2020 г.
От ДПС предлагат ДДС за бебешките млека, пюрета и пелени да падне от 20% на 9%, става ясно от внесен законопроект между първо и второ чет...
Народно събрание
15:23 | 28 Май 2020 г.

Парламентът прие Доклада за състоянието на отбрана...

15:23 | 28 Май 2020 г.
Народното събрание прие Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2019 г. с 93 гласа "за&quo...