Цветанов: Войната между институциите - затворена страница, президентът заел хард позиция

Валентин Радев изпратил същите документи на президента, които и МС преди седмица

Цветан Цветанов
Източник: Канал 3

Цветан Цветанов

Вътрешният министър Валентин Радев е изпратил абсолютно същите документи на президента Румен Радев за издаването на указа, които той е получил и от Министерския съвет на 10 септември. Това разкри лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов в кулоарите на парламента.

"Всички документи са постъпили още при първата кореспонденция. Това, което вчера направи вътрешният министър Валентин Радев, е да повтори същите предложения, и ако погледнете съпроводителните писма от МС и от МВР - няма абсолютно никаква разлика, защото нищо не се е променило допълнително, за да прибавят допълнителни документи", каза той.

Вторият в ГЕРБ е доволен, че най-сетне генерирането на война между институциите от последните няколко дни е затворена страница. Той е радостен, че Румен Радев се е съобразил с мнението на всички конституционалисти.

Според тях тази съгласувателна процедура е била излишна, същото потвърдил по време на Председателския съвет тази сутрин и юристът Явор Нотев, зам.-председател на НС. Той обяснил, че такова изискване - за съгласуване с президента при напускане на главния секретар по негово желание, в Закона за МВР няма. Президентът обаче заел "хард позиция" по идея на съветниците му, а няма закон, който да изисква такава, единствено подзаконов нормативен акт, който я съблюдава, но при назначаване.

"Съветниците на президента дават подобен съвет и той, вслушвайки се в техните идеи, взима такава една хард позиция, търсейки тази конфронтация", отсече Цветанов.

"Президентът избра този тон, той предприе, на базата на неговите съветници, да участва активно в политическото разпределение на сили в българския парламент", коментира още Цветанов. По думите му Румен Радев не е намерил време през последната година и половина да направи обръщение пред депутатите. Цветанов напомни, че президентите Първанов и Плевнелиев винаги са имали отношение към българския парламент и са правили поне 7-8 изказвания по време на мандата си.

Той е категоричен, че утре няма да има пречки НС да гласува оставките на тримата министри Московски, Нанков и Радев и да избере техните приемници.

Правосъдната министърка Цецка Цачева и главният прокурор Сотир Цааров не са разглеждани като кандидатури на ГЕРБ за Конституционния съд, съобщи още Цветанов.

"Представителят на ГЕРБ трябва да е доказан професионалист или добър съдия, човек, работил в съдебната система и с безупречна репутация. Цецка Цачева има качествата да бъде номинирана, но тя към настоящия момент не е разглеждана като такава възможна кандидатура", заяви Цветанов. Той я цитира, че тя няма да бъде посланик, но не отговори на въпроса дали такъв ще стане началничката на премиерския кабинет Румяна Бъчварова.

11:20 | 29 Май 2020 г.

Емил Димитров: Европроектите са като тотото - не в...

11:20 | 29 Май 2020 г.
Прилагаме правилата на Европейския съюз. Осигурили сме равни условия за всички. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Дими...
10:50 | 29 Май 2020 г.

Горанов: 3137 са ревизиите на хазарта, четири опер...

10:50 | 29 Май 2020 г.
3137 са ревизиите на хазарта, четири оператора дължат 693 млн. лева. Сумите са установени с осем акта, съставени на "Евробет", ...
10:29 | 29 Май 2020 г.

Младен Маринов: Борбата с битовата престъпност е н...

10:29 | 29 Май 2020 г.
Борбата с битовата престъпност е номер 1 приоритет за МВР. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи ...
10:01 | 29 Май 2020 г.

Десислава Танева: Ваксината за Ку-треска няма да с...

10:01 | 29 Май 2020 г.
Статистиката показва, че през последните години има спад в заболяването на Ку-треска у нас. Тя е категоризирана в категория Е и се наблюд...
Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ
15:31 | 28 Май 2020 г.

Делян Пеевски, Карадайъ и Цонев с предложение за п...

15:31 | 28 Май 2020 г.
От ДПС предлагат ДДС за бебешките млека, пюрета и пелени да падне от 20% на 9%, става ясно от внесен законопроект между първо и второ чет...
Народно събрание
15:23 | 28 Май 2020 г.

Парламентът прие Доклада за състоянието на отбрана...

15:23 | 28 Май 2020 г.
Народното събрание прие Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2019 г. с 93 гласа "за&quo...