Оставката на Цветанов не изненада партиите в НС, само БСП се превъзбуди

Дариткова разбрала в разговор с премиера Борисов в МС

пленарна зала
Източник: Канал 3

пленарна зала

Минути след оставката на Цветан Цветанов като шеф на предизборния щаб и зам.-председател на ГЕРБ, заваляха коментарите на политическите групи в парламента - повечето сдържани и демонстриращи, че не са изненадани, само в БСП не можаха да скрият, че не са очаквали този развой на събитията.

Обрана по темата беше наследничката на Цветанов начело на парламентарната група - Даниела Дариткова. Тя уточни, че е била уведомена за оставката на Цветанов от лидера на ГЕРБ, премиера Бойко Борисов.

"Бях в МС и от председателя на ГЕРБ разбрах, че след разговор с него Цветан Цветанов подава оставка от всички постове в партията. Остава редови член на ГЕРБ", каза Дариткова. "Г-н Борисов благодари за усилията и работата му през годините. Всички останали подробности, оценки и анализи предстои да бъдат направени от председателя на ГЕРБ", лаконично добави Дариткова, без да се впуска в коментар.

Липса на изненада демонстрира и коалиционният партньор ОП. Зам.-шефът на парламентарната група Искрен Веселинов от ВМРО заяви, че всеки може да реши кога да напусне политиката.

"Очевидно е, че премиерът търси изчистване на партията и това е част от процеса. Знак за промяна, според очакванията на хората", коментира Веселинов. "Не ме изненадва, защото очевидно натам се вървеше още от началото на цялата сага с Апартаментгейт и такава развръзка беше очаквана", призна депутатът от ОП.

Коалиционният партньор от НФСБ Валери Симеонов пък останал изненадан от оставката, защото, по думите му, заслугата точно на Цветанов за победата на евровота е голяма. Симеонов напомни, че в ГЕРБ не си подават сами оставката, а ги "оставчват". Но отбеляза, че това са партийни въпроси на самата партия, които няма да засегнат коалицията. Имаме си споразумение, напомни Валери Симеонов.

Според него такава е идеята на премиера - "да се скъса с лицата, които по една или друг причина са създали лош имидж на партията и да се търси някакъв нов, приемлив образ".

От ДПС пък демонстрираха последователно поведение в такива случаи, когато става въпрос за трусове в чужди партии.

"Всяка политическа партия си има своя устав и свои правила, и своя вътрешнопартиен живот. ДПС никога не е коментирала и не се е намесвала във вътрешните работи на нито една партия и няма да го направи. Коментарът ни е същият, какъвто беше и за оставката на Корнелия Нинова", заяви Хамид Хамид. Той натърти, че те се вълнуват от ДПС, а останалото си е работа на другите партии.

"Чудесно!", пък бе първата реакция на депутата от БСП Александър Симов. "Очевидно има процес на има замитане на следите от ГЕРБ", тълкува той оставката на Цветанов.

"Няма как да се заличиш мазните отпечатъци от местопрестъплението, дори и да накараш Цветан Цветанов да емигрира", убеден е соцдепутатът. Според Симов с неговото оттегляне Апартаментгейт, терасите и къщите за гости не стават по-малко актуални.

"Няма как с махането на Цветан Цветанов от политическата сцена ГЕРБ да си извоюва така мечтаната прошка, за която халюцинират от нощта на изборите", каза социалистът. Нямало значение, че очевидно хората са им простили, понеже са победили на изборите, тъй като победата не означавала прошка. "Те победиха на изборите, но това не означава, че хората са забравили какво са направили. Просто оттеглянето на Цветан Цветанов е едно потвърждение за вина", твърди Симов.

Народно събрание
13:05 | 22 Май 2020 г.

Парламентът прие на първо четене 9% ДДС за рестора...

13:05 | 22 Май 2020 г.
ДДС ставката за ресторантьорските и хотелиерските услуги се редуцира от 20% на 9%, решиха депутатите с одобрените на първо четене промени...
11:39 | 22 Май 2020 г.

ДПС честити на мюсюлманите предстоящия Рамазан Бай...

11:39 | 22 Май 2020 г.
ДПС честити на мюсюлманите предстоящия празник Рамазан Байрам и им пожела крепко здраве, мир и берекет. Поздравлението беше отправено от ...
Народно събрание
11:30 | 22 Май 2020 г.

Парламентът удължи работното си време до приключва...

11:30 | 22 Май 2020 г.
Парламентът удължи работното си време до приключване на дебата и гласуването по Закона за ДДС, предаде репортер на Агенция "Фокус&qu...
13:25 | 21 Май 2020 г.

Дариткова опроверга поредна фалшива новина на БСП

13:25 | 21 Май 2020 г.
    Не е вярно, че мониторинговият доклад на ЕК над България остава - за пореден път опровергаваме фалшиви новини от па...
11:31 | 21 Май 2020 г.

Ново контратерористично звено заработва у нас, ДАР...

11:31 | 21 Май 2020 г.
  Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция "Разузнаване“ (ДАР), като промените в закона предвиждат разуз...
09:35 | 21 Май 2020 г.

Диана Ковачева е новият омбудсман на България

09:35 | 21 Май 2020 г.
  Госпожа Диана Ковачева е избрана за омбудсман на Република България, това обяви председателят на Народното събрание след гласу...