Премиерът: Дай боже да вали сняг, ще го чистим

Премиерът: Дай боже да вали сняг, ще го чистим

Премиерът Бойко Борисов поиска да получи информация за проблемите с водоподаването в Перник преди началото на Министерски съвет.

Пред колегите си Борисов заяви: „Дай Боже да вали все повече сняг, ще го чистим, но вода трябва“.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви, че е направена в петък проверка на ситуацията в Перник заради проблемите с водоподаването там.

Четете още новини от България и света!

„След пломбирането на помпената станция притокът към язовир „Студена“ е по-голям от разхода, който е за първите два дни. На пречиствателната станция са били сложени и лепенки на ВиК за прекратяване на подаване на вода към промишлените предприятия. Басейнова дирекция също е сложила пломби, за да се гарантира, че няма да се употребява за промишлени цели. Благоприятните метеорологични условия също играят роля в покачването на водите, но засега можем да считаме, че притокът е по-голям от разхода“, информира Димов.

При направената миналата седмица проверка е било установено, съобщи министърът, че от помпената станция, която подава вода към Радомир, според месечните графици само при аварийни ситуации, за които не са били уведомявани, е имало подаване на вода.

„В момента не можем да установим точно колко, но в понеделник поискахме информация за отокът, който е използван, за да може експертите да се опитат по обратна линия да установят колко е ориентировъчното количество вода, което е подавано и за какъв период от време. Освен това се установи, че е махнато разходомерното устройство на водомера. Разписали сме незабавно поставяне, според законовите срокове, за да може да се отчита точно какво количество вода се подава на град Перник във връзка с режима“, допълни министър Нено Димов.

Петя Аврамова, министър на регионалното министерство обясни на всички свои колеги какъв режим е въведен в Перник поради липсата на достатъчно вода.

За справяне с кризата в Перник се търсят алтернативни източници на вода, обясни Аврамова. „Днес в 15 часа ще се разгледат на експертно ниво предложенията, които се направят. Ако се сметне, че е удачно ще бъдат въведени, ще направим доклад. Едно от предложенията е за сондиране, друго е за използване на вода от карстови източници“, информира министър Аврамова.

Има увеличение на броя на авариите с въвеждането на двуразовия режим, съобщи обаче тя.

На въпрос на Борисов как протича почистването на пътищата в страната, министър Аврамова информира, че всички пътнопочистващи фирми имат готовност, засега няма проблеми и кризи в нито едно населено място.

kanal3

kanal3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *