ДПС предлага Горанов да определи тарифата за НСО

Постигането на значителни икономии на разходите за охрана ще позволят на НСО да отдели от своя бюджет средства за съвременно и техническо оборудване

Карадайъ ДПС Централен съвет 2019
Източник: Канал 3

Народни представители и други лица, който с дейността си са обект на националната сигурност да заплащат за охраната на НСО по тарифа на Министерството на финансите. Това се казва в предложените от ДПС промени в Закона за Националната служба за охрана.

Вносители са депутатите Мустафа Карадайъ. Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Според чл. 21 (1) на закона специализиран транспорт от НСО в мирно време се осигурява на: членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, кмета на столицата; лицата, заемали длъжностите председател на Народното събрание или министър-председател - до 4 години след освобождаването им от длъжност.

(2) На лицата, които са били президенти на Република България, се осигурява охрана при условията и по реда на Закона за някои права на лицата, които са били президенти на Република България.

(3) При усложнена среда за сигурност по решение на комисията по чл. 23 на лицата по ал. 1 и 2 се осигуряват и други видове охрана.

Още новини от България и света четете тук

(4) Специализиран транспорт се осигурява и на представители на друга държава, международна организация или институция с ранг, съответстващ на ранга на лицата по ал. 1 и 2, когато са на посещение в Република България.

Законът казва, че освен споменатите вече лица при необходимост се охраняват също техните семейства, други народни представители или пък свързани с националната сигурност. Всяко посегателство срещу тях би създало затруднения на властта.

Целта е охраната на всички тези лица да не е за сметка на бюджета на НСО като по този начин ще се постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване на разходите за охрана.

Постигането на значителни икономии на разходите за охрана ще позволят на НСО да отдели от своя бюджет средства за съвременно и техническо оборудване, превозни средства и квалификация на служителите за охрана, мотивират се депутатите.

Предвидена е и разпоредба, с която се задъжава началникът на НСО да изготви и предложи за утвърждаване на министъра на финасите Владислав Горанов тарифа за предоставяната ограна.

 Дебатите за промените в закона бяха започнати в края на декември след катастрофа с кола на НСО, при която беше блъснато 14-годишно момче. След инцидента началникът на Службата бригаден генерал Красимир Станчев настоя за спешни промени в Закона за НСО.

"Поемам ангажимент те да се случват плавно, защото в основата на всяка промяна винаги стоят хората. Промените не могат да се случват само „отгоре“. Длъжни сме да се приспособяваме към новите условия и да отчитаме обществените очаквания към нашата работа", категоричен е бригаден генерал Красимир Станчев.

Премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Младен Маринов също призоваха за промени, но без да се бърза.

Етикети: закон , НСО
Харалан Александров
16:37 | 31 Май 2020 г.

Харалан Александров: Зад списъка на Бобокови прози...

16:37 | 31 Май 2020 г.
Списъкът на Бобокови е "Именник на българските ханове и царе" на прехода. Зад него прозира политическо-криминалният елит на Бъл...
16:15 | 31 Май 2020 г.

Борисов инспектира строежа на Южната дъга на Около...

16:15 | 31 Май 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов инспектира работата по строителството на Южната дъга на Софийския околовръстен път.   Той обяви в пр...
11:25 | 31 Май 2020 г.

Бойко Борисов: Красимир Живков ще бъде отстранен о...

11:25 | 31 Май 2020 г.
"Няма да искаме оставка на заместник-министър Живков. В понеделник го сменяме". Това заяви премиерът Бойко Борисов, който е в Б...
Бойко Борисов и Александър Вучич
10:21 | 31 Май 2020 г.

Президентът на Сърбия пристига в България по покан...

10:21 | 31 Май 2020 г.
Министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с президента на Сърбия Александър Вучич, който ще пристигне на посещение у нас по п...
20:11 | 30 Май 2020 г.

Хасан Адемов: Чувствах се почти в перфектна форма ...

20:11 | 30 Май 2020 г.
Председателят на комисията за социална политика в Народното събрание Хасан Адемов разказа за битката си с коронавируса. Депутатът, който ...
14:16 | 30 Май 2020 г.

Дончев: Зам.-министър с проблеми със закона не мож...

14:16 | 30 Май 2020 г.
Заместник-министър, който има проблеми със закона, не може да изпълнява пълноценно задълженията си. Това заяви пред NOVA вицепремиерът То...