Перник с вода от "Белмекен" до 45 дни (ВИДЕО, СНИМКИ)

Ще се изгради нов тръбопровод от Мало Бучино до града

Перник ще получи вода от водосбора на Белмекен, през яз. Бели Искър и ще стигне до града през столичната преносна мрежа. Това стана ясно след спешен брифинг за водната криза в града, свикан от премиера Бойко Борисов. На него присъстваха икономическият министър Емил Караниколов  министъра на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петкова, на екологията Емил Димитров- Ревизоро, на регионалното развитие Петя Аврамова, столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"По разпореждане на МОСВ, преди месец почна отбиване на водите от част от водосбора на Белмекен към яз. Бели Искър. Водата от водосбора на Белмекен е 500 литра в секунда. Решението, което направихме е единствено възможното, така че да обезпечим в следващите няколко месеца Перник", обяви министър Караниколов.

Още в понеделник правителството ще направи предложение до Столична община да получи съгласие за възмездно преминаване през ВИК- структура на столична община на обемите. "Правим и водопровод от Мало Бучино до Перник за 300 л на секунда, говорим за обеми от 700 000 куб. м на месец. Това по никакъв начин няма да се отрази на водата на софиянци. Трябват ни 35-45 дни, чакаме оферти за колко време ще се изградят специални помпи, тъй като ще направят и помпена станция. Съоръжението ще има възможност за байпас от яз. Студена към квартали на София, ако се наложи", обясни Караниколов.

И добави: "Можем да започнем строително-монтажни действия още в понеделник, имаме 12 екипа, имаме готовност да ги увеличим, ще има нощен труд, за да се случи много по-бързо. Към момента водата в Студена може да покрие нуждите на Перник за около 2 месеца, надяваме се и на снеготопенето, но да не разчитаме само на природата."

Караниколов съобщи още: "Направили сме оферта на предприятията за един водоем, при който държавата ще изгради 800 метра водопровод и ремонт на един канал. Взети са проби, за да се види дали водата, която ще им предложим отговаря на техните изисквания. В петък ще са готови. Благодаря на всички, които взеха участие. Имаше много проекти, които разгледахме. Единственият възможен вариант е водите от реките, които захранват Белмекен. Подчертавам - само за право на преминаване на тези води, ще си го платим. Информирахме и КЕВР- цената на водата в Перник по никакъв начин няма да се увеличава."

"Няма да бъдат намалени водните обеми на София, а само ще бъде използвана водната инфраструктура на София Тази вода не е предназначена за София, ще я пренасочим към Перник", каза от своя страна екоминистърът Емил Димитров.

От всички варианти, които се гледаха, този е работещ. Благодаря на министрите за ангажираността. На практика, така, както пътят през Владая се ползва и от Перник, и от София, така и софийският водопровод ще даде възможност да премине вода за Перник от Белмекен, одобри решението премиерът Бойко Борисов.

Затова е тук и концесионерът от Софийска вода. И добави, че става дума за 300 литра в секунда. Той изпрати още в понеделник министри и шефове на НЕК да отидат в столичния общински съвети  да обяснят замисъла така, че да бъдат правилно разбрани. "Обяснете каква е целта, още повече, че за София ще правим подобно нещо от яз. Огняново, да имаме резервна вода, но днес няма да го говорим, защото знам какво следва от всяка една дума. Гледахме всякакви варианти - от вода от пещерите, при която рискът да направим екокатастрофа е голям и аз не мога да го поема, а и не е нужно - когато имаме вариант двата града да си помогнат."

Премиерът се обърна към кмета на Перник с думите

"Активизирайте се по подмяната на тръбите, да не стане така да докараме вода и тя да изтече. Борисов посъветва и кметовете на Шумен и Търговище да се активизират и заяви: "Водопроводите са на по 50 години, ако ги бяха подменили преди нас… Нямаше да се налага хем магистралата да правим, хем водопровода. Искам да се мисли дългосрочно, как този скъп за света продукт – водата, да бъде пазен. Защото българинът не го цени - отнася се към водата като към нещо, което си идва ей така отгоре. Зимно време не се спират чешми. От всички решения това ми се вижда подходящо. Ще ни струва пари, но няма да нанесе щета, пък и в бъдеще ще има проигран вариант за такива случаи".

Министърът на екологията Емил Димитров – Ревизоро отчете пред премиера и колегите си, че е ходил на проверки, изискал е справки. Той подчерта, че водата от Белмекен не е предназначена за София, ще я пренасочим към Перник. Кметът на Перник обеща да се подмени ВИК структурата. Ще се подмени. Той изрази надежда, че решението, което днес ще се вземе, ще успокои хората в Перник, че този резервен вариант дава гаранция и сигурност в дългосрочен план. Перничани да не бъдат поставени пред подобен тип изпитания.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова увери, че още в понеделник ще насрочи заседание на комисията по инфраструктура, на което да присъстват и министри и концесионера, за да са сигурни общинските съветници, че по никакъв начин няма да се засегне водоснабдяването на София.

Регионалният министър Петя Аврамова увери, че по най-бързия начин ще се издадат разрешителните. Караниколов обясни, че трасето ще влиза в пернишкия квартал Изток, и е 13,5 км, няма да има отчуждаване, защото минава през държавни и общински земи.

"Осигурени били 25 млн. лв. и има готовност за незабавна работа. Премиерът разпореди още, до довечера да се пусне водата за Търговище и най-късно до понеделник в Шумен. В края на заседанието, подсетен от финансовия министър Владислав Горанов, премиерът честити рождения ден на енергийния министър Теменужка Петкова.

Четете още новини от България и света тук!

"Да си жива и здрава, извинявай, че не съм досетлив, но не видях бонбони на масата", каза на рожденичката премиерът. Той прочете писмо от асоциация за дрехи втора ръка, които били разтревожени от слухове за мораториум върху боклука и ги увери пред министрите си, че такъв вариант няма и не засяга тяхната дейност.

Румен Радев
13:25 | 22 Септември 2020 г.

Румен Радев: Диалогът има смисъл, само ако бъде по...

13:25 | 22 Септември 2020 г.
Всякакво говорене за помирение между президент и правителство и за съставяне на експертно правителство не може да се случи без изчистване...
Румяна Коларова
10:33 | 22 Септември 2020 г.

Румяна Коларова: Не мисля, че има здравомислещ бъл...

10:33 | 22 Септември 2020 г.
"Точно този протест с точно тези говорители едва ли събира повече от 30% подкрепа. Не мисля, че има здравомислещ българин, който би ...
Румен Радев
10:15 | 22 Септември 2020 г.

Румен Радев: Да си дадем сметка за историческата с...

10:15 | 22 Септември 2020 г.
Прокламацията на Независимостта е един от най-ярките триумфи на българската държавност. Дързък, но и далновиден акт, около който б...
Красимир Каракачанов
10:05 | 22 Септември 2020 г.

Каракачанов: Призовавам в Деня на независимостта д...

10:05 | 22 Септември 2020 г.
Вицепремиерът Красимир Каракачанов е готов да се оттегли от поста си, ако премиерът Бойко Борисов и презиндентът Румен Радев си подадат р...
Филип Димитров
09:20 | 22 Септември 2020 г.

Филип Димитров: Не е вярна тезата, че хората, коит...

09:20 | 22 Септември 2020 г.
Къде бяхте на 10 ноември 1989 г.?   - В този следобед седях на машината и пишех нещо. Бях адвокат и тъкмо се бяхме опитали д...
Европейската комисия
07:50 | 22 Септември 2020 г.

ЕС обсъжда днес бюджета на Евросъюза за следващите...

07:50 | 22 Септември 2020 г.
Бюджетът на ЕС за следващите 7 години и Планът за възстановяване от пандемията с коронавируса са темите на днешния Съвет „Общи въпр...