Депутатите спориха за размера на заплатите си на извънредното заседание

В дневния ред на заседанието е второто четене на закона за мерките и действията по време на извънредното положение

Източник: Канал 3

Извънредно заседание на Народното събрание се проведе в парламента.

Ударно начало на седмицата за депутатите. На днешното извънредно заседание те трябва да вземат три важни решения - да актуализират бюджета, да променят Закона за извънредното положение и да замразят заплатите си. Промените във финансовата рамка се налагат заради здравната криза с коронавируса. Правителството поиска дефицитът в бюджета да нарасне с 3,5 милиарда лева.
 
"Министерството на финансите и правителството трябва много да внимават, когато взимат решение дали този дълг ще бъде от банки, регистрирани в България. За да не стане така, както веднъж правителството емитираше дълг, преди 2 години мисля, изключи българските банки и сключи сделки само с външни банки, изнасяйки печалбата за банките извън България. Впечатлението е, че подписваме празен чек", заяви Румен Гечев от БСП.
 
 
"Г-н Гечев, по отношение на дълга, това е буфера, който правителството поиска от нас, за увеличение лимита на дълга за 2020 със 7,8 милиарда лева. Освен това министърът на финансите да има сериозна гъвкавост за това бързо да може да излезе на международните пазари, ако реши, че моментът е подходящ и може да получи добра цена за ценните книжа. Не съм съгласна да оттегля предложението си, което разширява възможността да се ползват заеми от други финансови институции – Европейската инвестиционна банка, банката на Съвета на Европа”, заяви Менда Стоянова от ГЕРБ.
 
Преди това народните представители обсъдиха възможността да замразят заплатите си по време на извънредното положение. Два часа те спориха и се обвиняваха взаимно в популизъм и трупане на политически дивиденти в неподходящо време. Чуха се различни предложения – от това да се замразят възнагражденията на депутатите по време на извънредното положение, през това да се намалят на 50% от брутната заплата. Имаше и такива да работят без пари. 
 
"Считаме, че НС, като върховен законодателен орган, е длъжно да предприеме такива мерки, които да покажат не само гражданска и политическа отговорност, но и съпричастност към всички български граждани. Знаете, че по данни на Бюрото по труда хиляди са вече регистрираните безработни", коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ.
 
"Месечните възнаграждения на народните представители и членовете на Министерския съвет по време на извънредното положение да са 50% от брутните такива. Това е нашето предложение”, каза Юлиан Ангелов от ВМРО.
 
"Колеги, осъзнайте се! Какво по-лесно от това да направим заплатите на минималните и там много ясно е записано как се индексират. Тогава всички ще бъдат наясно, че народните представители не правят нищо, само за да се харесат на хората или да не дразнят, а мислят с главите си“, каза Веселин Марешки, лидер на ВОЛЯ.
 
"ДПС ще подкрепи проекта, внесен от парламентарната група на ГЕРБ, защото смятаме, че в условия на криза този жест на съпричастност е необходим. Предлагаме спестените средства да бъдат преведени от ръководството на Народното събрание по сметка на Министерството на здравеопазването за борба с коронавируса“, заяви Йордан Цонев от ДПС.
 
"Не е справедливо, нито икономически и социално обосновано заплатите ни да се вдигат автоматично на всеки три месеца за труда, който сме положили. Защо само в криза? Не трябва ли да сме солидарни или съпричастни по принцип?", попита лидерът на БСП Корнелия Нинова.
 
"Акт на съпричастност е днес Народното събрание да вземе решение народните представители да работят без възнаграждение в условия на извънредното положение“, каза Борис Ячев от НФСБ.

 

19:19 | 01 Юни 2020 г.

Лало Кирилов, БСП: "Постижението" на Нинова е, че ...

19:19 | 01 Юни 2020 г.
"Постижението” на сегашния председател на БСП е съпоставимо само с постижението на Стефка Костадинова от 1987 г. в Рим, където...
Откриване на Национален център за управление на водите в реално време-7
18:38 | 01 Юни 2020 г.

Борисов освободи зам.-министъра Красимир Живков, с...

18:38 | 01 Юни 2020 г.
Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на околната среда и водите е освободен Красимир Живко...
15:39 | 01 Юни 2020 г.

Борисов: Сърбите са добре дошли да посетят нашето ...

15:39 | 01 Юни 2020 г.
Сърбите са добре дошли да посетят нашето море и планини, заяви премиерът Бойко Борисов пред сръбския президент Александър Вучич, който е ...
Иван Иванов
15:29 | 01 Юни 2020 г.

Иванов: Цената на природния газ поевтинява с 9%

15:29 | 01 Юни 2020 г.
Цената на природния газ, доставян от Русия, от днес поевтинява с 9% или 2 лв. спрямо май, съобщи на брифинг председателят на Комисията за...
Комисар Мария Габриел
14:32 | 01 Юни 2020 г.

Комисар Мария Габриел обсъди с екипа на БСК новите...

14:32 | 01 Юни 2020 г.
Комисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел проведе днес (1 юни 2020 г.) работна сре...
Бойко Борисов , Александър Вучич
11:23 | 01 Юни 2020 г.

Борисов: Въпреки кризата с коронавируса работата и...

11:23 | 01 Юни 2020 г.
Въпреки кризата с коронавируса работата и на автомагистрала "Европа", и на "Балкански поток" не е спирала. Това з...