Танева: Не получих никакво съдействие от веригите за повече българска продукция

Не налагаме кой какво да купува, а искаме регулация за достъп на производителите до веригите, обясни тя

десислава Танева
Източник: Канал 3

МЗХГ предлага на българския потребител в който и да е от обектите да има възможност да си избере храна, произведена от местните производители. Всичко това, което се каза от Сдружението за модерна търговия, е абсолютна лъжа и манипулация.
 
Вчера получихме становища от българските браншови организации и във връзка с техните становища, ще нанесем корекции по предложените текстове, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева пред БНТ.
 
 
МЗХГ предлага във всеки от обектите на търговските вериги в цялата страна – мултинационалните вериги, да имат достъп местните производители на храни.
 
Сега излизат българските оранжерийни краставици и домати – нормално ли е една оранжерия, която е на пет километра от търговската верига в града – например в Сливен, да няма никаква възможност потребителя да избере свеж продукт, а цялата продукция да е донесена с камиони от трети страни.
 
Не налагаме кой какво да купува, а искаме регулация за достъп на производителите до веригите. Вчера чух какво ли не – говорим само за местни производители.
 
Слуховете за повишаване на цените са абсолютна манипулация, съобщи отново Танева. „Тук говорим за търговските площи, с които веригите разполагат, да бъдат отделени площи за местни производители – как ще си решат канала за доставка, си е техен въпрос. Ние само начертаваме условията за тези доставки. Категорично няма основание за повишаване на цените – те зависят от политиката на веригите“.
 
Настояваме за достъп до големите вериги, за да може всеки да избере местна продукция. Предлагаме задължения – нещо, което бе направено във Франция, например.
 
Не срещнахме никакво разбиране. От две седмици аз като министър съм в ситуация да се моля на пет вериги да ми дадат данни за техните доставчици на плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти, за да проведа разговори с тях. За две седмици получих нула реда информация, една от веригите ми пусна табличка с пет реда информация, допълни Танева.
 
По думите й всички земеделски пазари трябва да работят, за да могат хората да продават българска продукция при спазване на санитарните мерки.
14:16 | 30 Май 2020 г.

Дончев: Зам.-министър с проблеми със закона не мож...

14:16 | 30 Май 2020 г.
Заместник-министър, който има проблеми със закона, не може да изпълнява пълноценно задълженията си. Това заяви пред NOVA вицепремиерът То...
14:01 | 30 Май 2020 г.

Борисов провери ремонта на виадукта при 20 км на А...

14:01 | 30 Май 2020 г.
Проверих как върви ремонтът на виадукта на 20-и км на АМ „Тракия“. Това написа във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов...
11:42 | 30 Май 2020 г.

Изборът на председател на БСП е на 26 септември, к...

11:42 | 30 Май 2020 г.
Националният съвет на БСП прие решение на подпис да възстанови провеждането на отчетно-изборната кампания и прекия избор на председател, ...
21:06 | 29 Май 2020 г.

Помагаме на 12 страни в битката срещу коронавируса

21:06 | 29 Май 2020 г.
България помага в битката с коронавируса на 12 държави от Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство на ЕС, съобщиха от...
Гостите на \
17:18 | 29 Май 2020 г.

Томислав Дончев: Няма нужда от промяна на данъчния...

17:18 | 29 Май 2020 г.
"Не мисля, че заместник-министър Красимир Живков ще остане на поста си. Има ли съмнение по отношение на някой от висшата власт - той...
17:14 | 29 Май 2020 г.

Захариева: До 15 юни ще се възстанови свободното п...

17:14 | 29 Май 2020 г.
"Много искам да се върнем по-бързо към нормалното придвижване. Подготвя се нова заповед на министъра на здравеопазването, съгласуван...