Томислав Дончев: Над 23 хил. работника ще бъдат подпомогнати по мярката 60/40

Допълнително ще насочим помощ – безвъзмездна, не кредити – към малките предприятия

Томислав Дончев
Източник: Канал 3

Едно е да си коректив, съвсем друго са политическите атаки, които далеч преминават границата на това някой да е коректив. Тава вицепремиерът Томислав Дончев коментира интервюто на президента Румен Радев пред БНТ. Вчера Радев съобщи, че смята, че е коректив на властта.
 
„Имам предвид факта, че всяко действие на правителството или ресорни институции обичайно е обект на критика“, уточни Дончев.
 
Бих искал да чуя конкретни предложения, но освен това за по.широко ползване на тестове, друго предложение не чух, допълни вицепремиерът.
 
В една обичайна ситуация политическото говорене няма да прави впечатление на никого, но в кризисна ситуация като тази българите имат нужда от това лидерите в държавата да са поне на едно мнение. Важно е да се слушат здравните власти. Това е дълбоко нередно – създаваме шум, който се отразява зле на хората, допълни Дончев.
 
Мерките, които държавата взе, са навременни – да погледнем Европа – повечето държави там са заявили намерение за подкрепа на хората и бизнеса, ние имаме екип, който денонощно следи ситуацията с пандемията. Не мисля, че България е по-далеч от всяка европейска държава – само за 10 дни разработихме мярката 60/40, при която над 23 хил. работника ще бъдат обезпечени с тази мярка. 700-те милиона на ББР също са помощ – да дават безлихвени кредити с дълъг срок на изплащане, и отлагане на вноските по кредитите на хората. Успоредно с това се разработват и нови мерки – когато се раздават пари, принципът да се дава на всички е много грешен, смята вицепремиерът. Защото понякога парите отиват при някой, който няма нужда от тях.
 
Утре ще бъдат обявени пакет от мерки в помощ на родителите – например, ако родител е в неплатен отпуск, защото трябва да си гледа детето, което не ходи на училище или градина. Разработването на такава мярка е изключително отговорна, тъй като се харчат парите на хората.
 
Допълнително ще насочим помощ – безвъзмездна, не кредити – към малките предприятия – например една четвърт от оборота ликвидна подкрепа ще помогне на малките фирми да си платят наеми или консумативи, съобщи още Дончев.
 
 
Сблъскваме се с огромни проблеми при раздаването на храна – например при хора, които нямат лични карти – на такива хора няма как да се дава храна, защото няма отчетност и няма как да бъдат записани в протоколите, уточни вицепремиерът.
19:19 | 01 Юни 2020 г.

Лало Кирилов, БСП: "Постижението" на Нинова е, че ...

19:19 | 01 Юни 2020 г.
"Постижението” на сегашния председател на БСП е съпоставимо само с постижението на Стефка Костадинова от 1987 г. в Рим, където...
Откриване на Национален център за управление на водите в реално време-7
18:38 | 01 Юни 2020 г.

Борисов освободи зам.-министъра Красимир Живков, с...

18:38 | 01 Юни 2020 г.
Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на околната среда и водите е освободен Красимир Живко...
15:39 | 01 Юни 2020 г.

Борисов: Сърбите са добре дошли да посетят нашето ...

15:39 | 01 Юни 2020 г.
Сърбите са добре дошли да посетят нашето море и планини, заяви премиерът Бойко Борисов пред сръбския президент Александър Вучич, който е ...
Иван Иванов
15:29 | 01 Юни 2020 г.

Иванов: Цената на природния газ поевтинява с 9%

15:29 | 01 Юни 2020 г.
Цената на природния газ, доставян от Русия, от днес поевтинява с 9% или 2 лв. спрямо май, съобщи на брифинг председателят на Комисията за...
Комисар Мария Габриел
14:32 | 01 Юни 2020 г.

Комисар Мария Габриел обсъди с екипа на БСК новите...

14:32 | 01 Юни 2020 г.
Комисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел проведе днес (1 юни 2020 г.) работна сре...
Бойко Борисов , Александър Вучич
11:23 | 01 Юни 2020 г.

Борисов: Въпреки кризата с коронавируса работата и...

11:23 | 01 Юни 2020 г.
Въпреки кризата с коронавируса работата и на автомагистрала "Европа", и на "Балкански поток" не е спирала. Това з...