Помагаме на 12 страни в битката срещу коронавируса

Това се прави с отпуснатите 636 150 лв. хуманитарна помощ от Министерския съвет, те са за 4150 комплекта с предпазни медицински консумативи на обща стойност 369 350 лв.

коронавирус
Източник: Канал 3

България помага в битката с коронавируса на 12 държави от Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство на ЕС, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). Това се прави с отпуснатите 636 150 лв. хуманитарна помощ от Министерския съвет.

Парите са за 4150 комплекта с предпазни медицински консумативи на обща стойност 369 350 лв. за Сърбия, Северна Македония, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Армения, Грузия, Молдова, Украйна, Беларус и Ирак. Комплектите съдържат специализирано защитно облекло, шлем и очила, предназначени за защита на медицинския персонал. В помощта влизат и 5336 продоволствени пакета с трайни хранителни продукти, произведени в България на стойност 266 800 лв.

Те са предназначени за Сърбия, Албания и Република Северна Македония. Помощта е предоставена по инициатива на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и се финансира по линия на официалната помощ за развитие, предвидена в бюджета на Министерството на външните работи за 2020 г. Пратките със защитна екипировка вече са предадени в Албания – на 21 май, Северна Македония – на 22 май, на Черна гора, Молдова, Босна и Херцеговина – на 26 май и Украйна – на 27 май.

Още новини от България и света четете тук

Предстои предаването в Сърбия, Косово, Армения, Грузия, Беларус и Ирак. В Скопие посланикът ни Ангел Ангелов предаде дарението от 300 защитни комплекта на церемония в присъствието на двамата вицепремиери Буяр Османи и Радмила Шекеринска. Те благодариха на българското правителството за оказаната подкрепа при справянето с разпространението на коронавируса. Досега страната ни е предоставила общо 600 защитни облекла за многократна употреба на Северна Македония, които осигуряват защита на медицинските работници на първа и втора линия за 30 000 работни дни.

В Тирана 300 защитни комплекта бяха предадени от посланика ни Момчил Райчевски. Той подчерта, че България е първата държава, която дарява на Албания пълно защитно оборудване. Помощта бе приета от директора на Университетската болница "Майка Тереза" Енкелейди Йоти, в присъствието на заместник-министъра на здравеопазването и социалната грижа Мира Ракацоли и директора на Фармацевтичната служба Мирела Реджепи.

Те оцениха високо ангажимента и помощта на България в подкрепа на Албания. Защитните консумативи са произведени от български фирми според най-високите стандарти - костюмите са многократни, от специална лека и дишаща материя, която осигурява максимален комфорт и защита за медиците.

Посланик Августина Цветкова предаде на зам. – председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина и министър на външните работи Бисера Туркович 200 комплекта защитна медицинска екипировка и връчи писмо от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева до министър Туркович.

Българският посланик подчерта, че осигурената хуманитарна помощ е израз на солидарност и придава още по-голяма валидност на девиза, изписан на сградата на българския парламент и върху българския герб "Съединението прави силата". Тя допълни, че дарението е част от общите европейски усилия, в рамките на инициативата #Team Europe, за съдействие на страните партньори в борбата им с COVID-19.

Посланик Цветкова подчерта продължаващата подкрепа за европейската интеграция на Западните Балкани и Босна и Херцеговина и уведоми министър Туркович, че предстои реализирането на три проекта, одобрени от българското правителство - в Баня Лука, Мостар и Тузла, които ще бъдат безвъзмездно финансирани със средства на официалната българска помощ за развитие. Министър Туркович изрази удовлетворение от отличните приятелски и партньорски отношения между двете държави, като не забрави да открои, че страната ни първа е признала независимостта на Босна и Херцеговина.

Министър Туркович приветства мотото "Съединението прави силата", което беше мото и на българското председателство на Съвета на ЕС и сподели, че би било добре то да се приложи и в Босна и Херцеговина, където е необходимо именно единство. Тя отправи благодарност за навременната помощ от България, която ще повиши ефективността на действията на властите в страната за овладяване на пандемията. На официална церемония българският посланик в Черна гора Меглена Плугчиева предаде дарение от 200 специализирани комплекта - костюми, шлемове и очила.

От черногорска страна дарението беше прието от генералния директор за извънредни ситуации в МВР на Черна гора Мирсад Мулич и генералния директор по консулски отношения в МВнР Бранислав Караджич. На 27 май 2020 година в МВнР на Украйна бе проведена церемония по предаването на хуманитарна помощ.

Бенефициент на дарението е Центърът за спешна медицинска помощ и медицина на катастрофите в Киев. В церемонията взеха участие заместник-министърът на външните работи на Украйна Васил Боднар и посланикът на Република България в Украйна Костадин Коджабашев, както и дипломати от украинското външно ведомство и българското посолство.

В своето слово българският посланик подчерта, че за България Украйна винаги е била приятелска държава, с която споделяме общи европейски ценности, с която имаме общи славянски корени, език, традиции, култура и религия. Пред присъстващите на церемонията гости посланик Коджабашев прочете и писмо на Екатерина Захариева до министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

На официална церемония в Кишинев тази седмица българският посланик в Молдова Евгени Стойчев предаде на молдовската страна хуманитарната помощ в присъствието на Александър Холостенко, държавен секретар на министерството на труда и социалната защита на Молдова, и Георгий Леука, държавен секретар на министерството на външните работи и европейската интеграция. Получената помощ ще бъде насочена от молдовските власти към държавните медицински учреждения в страната, ангажирани пряко с лечението на заразени с коронавирус пациенти.

Източник: 24 часа

Красен Кралев
21:41 | 14 Юли 2020 г.

Красен Кралев: Вижте кой е "журналистът", близък н...

21:41 | 14 Юли 2020 г.
Спортният министър Красен Кралев направи големи разкрития за Огнян Стефанов, който е един от събеседниците на Васил Божков от скандалните...
Министерство на културата
21:00 | 14 Юли 2020 г.

Коронавирусът влезе и в Министерството на културат...

21:00 | 14 Юли 2020 г.
Служител на Министерството на културата е с положителен тест за наличие на коронавирус. Резултатът от положителната проба стана ясен днес...
Бойко Борисов, Херо Мустафа
19:37 | 14 Юли 2020 г.

Херо Мустафа след среща с Борисов: Не искам оставк...

19:37 | 14 Юли 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов проведе среща с американския посланик в България Херо Мустафа. Това потвърдиха от правителствената информационна ...
Борисов
17:39 | 14 Юли 2020 г.

Борисов участва в Политическия форум на високо рав...

17:39 | 14 Юли 2020 г.
Министър-председателят Бойко Борисов участва в Политическия форум на високо равнище по устойчиво развитие, което е най-важното събитие по...
Европейската комисия
14:18 | 14 Юли 2020 г.

ЕК подкрепя правото на мирен протест в България

14:18 | 14 Юли 2020 г.
Европейската комисия (ЕК) излезе с позиция по повод събитията у нас в последната седмица, в която подкрепи правото на мирен протест. ...
Каракачанов и Ема Хопкинс
13:50 | 14 Юли 2020 г.

Красимир Каракачанов награди британския посланик Е...

13:50 | 14 Юли 2020 г.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди с почетен знак „За принос към Министерството на отбраната“ посланика на ...