Борисов: В понеделник връщаме 201 млн. лв. на потребителите, топлофикациите, хората и бизнеса

Ние първи си направихме облеклата, маските, очилата, първи започнахме плазмата да правим - в момента маса народ дава кръв, обясни премиерът

Бойко Борисов
Източник: Министерски съвет

"Според някои от кризата сме излезли по-богати ли, не - излязохме по-бедни, но излязохме живи и здрави в огромната си част. Брутен вътрешен продукт се прави с работа, не с лежане и с почиване. Спасихме живота, хората, сега с работа - на правилните места да се сложат парите и продължаваме напред". Това заяви премиерът Бойко Борисов по БНТ.
 
"В понеделник на Министерски съвет 201 млн. лв. връщаме на потребителите, топлофикациите, хората и бизнеса", съобщи той. 
 
По думите му става въпрос за надвзети от "Газпром" "Много олигарси бяха засмукали в снагата на народа своите октоподни пипала. Имаше един, който помните за доставката на газ до България имаше три посредника, не един, не два, три, които да повишават цената, да гепат парите. Ние проведохме изключително тежки преговори с "Газпром" и подписахме договор за 42 % намаление на цената на газа", подчерта Борисов.
 
Той изтъкна, че едната вечер излизат с новина, че с 20 и кусур процента се вдига цената. "В същото време 42 % намалява цената на газа. Пълно малоумие", каза още Борисов.
 
Той обясни, че в момента има медикаменти и респиратори за лечение на 30 000 души. На въпрос защо така рязко се сменят мерките, премиерът обясни, че не е рязко, а всичко е изчислено - брой заразени, брой оздравели, брой починали, брой болнични легла.
 
Борисов заяви, че вирусът не е победен и той изобщо не е свършил. "Надявам се, че с мерките, с дисциплината, с това, че самите хора усвоиха правилата - дистанция, дезинфекция, внимание, това е изключително важно да продължи".
 
 
"Нашите мерки бяха първи, най-навременни и най-леки. Нашите съседи затвориха църквите, затвориха джамиите, затвориха училищата, затвориха хората в къщите, излизаше се само с разрешение на полицията. Ние всеки ден пускахме - паркове първо, после градини, после ресторанти, едно по едно, но заедно с народа, спазвайки правилата, за да свикнем да живеем и максимално бързо да се върнем към нормалния живот, защото нормалният живот спомага за психическото здраве", обясни той.
 
Премиерът разказа и, че много хора са го упрекнали, че е избрал Мутафчийски, Кънчев или Кантарджиев за щаба.
 
"Между двете теории - аз карах точно по средата. Спазвайки и затискайки много бързо тези клъстери, които се появаваха, както Мутафчийски настояваше, и в същото време много бързо отпускайки местата- там където позволяваше, и затова излязохме първи от строгите мерки. В спора се ражда истината. Няма теория, няма учебник, няма литература, по която да извадиш и да кажеш: За коронавируса правилото е... няма такова! Издъниха се най-големите държави. Измряха им хората. Във Великобритания, в САЩ, в Русия, в Бразилия, издъниха се!", коментира премиерът
 
На въпрос защо е било нужно хората да се плашат с чували за трупове, Борисов отговори, че това е информираност. Когато човек знае и вижда. Той припомни репортажите от Италия и Ню Йорк и за да се случи това, според него е било важно хората да бъдат информирани.
 
Премиерът коментира грешката в системата на Министерството на здравеопазването днес така: "И сайтът на СЗО блокира днес".
 
Борисов изтъкна, че България първа си е направила облеклата и е започнала да прави плазма.
 
"Ние първи си направихме облеклата, маските, очилата, първи започнахме плазмата да правим - в момента маса народ дава кръв, правим плазма, замразяваме, подготвяме, затова и толкова много хора излекувани имаме. Благодарение на нашата индустрия успяхме да направим облекла от най-добрия клас, в момента зареждаме Германия, Австрия, цяла Европа, с най-доброто, а не от Китай. В началото нямаше шлемове, маски, заводът в Смолян, който правеше ски, започна да прави маски и очила", припомни Бойко Борисов.
 
На 10 юни започваме пътя Ботевград-Мездра на АМ "Хемус" и мисля, че при пълна мобилизация до края на годината можем да го изкараме. А тогава вече до Враца имаме четирилентов път. След 10 юни започваме два ЛОТ-а след Велико Търново. АМ "Струма" – красота – най-големите тунели. Всичко работи, каза премиерът.
 
Където минават газопроводи, няма войни, всички имат интерес, геостратегически сме си на мястото. А "Белене" ще стане огромен фантастичен проект, обясни Борисов. Лъжите една по-една с времето отпадат, вижда се, че са лъжа и вървим напред, отбеляза още той. 

 

16:06 | 13 Юли 2020 г.

БСП мести събора на "Бузлуджа" на 25 юли пред Мини...

16:06 | 13 Юли 2020 г.
Ежегодният събор на БСП се мести от Бузлуджа на жълтите павета. След като COVID-19 отмени масовото събитие на социалистите на паметника, ...
Демократична България
15:16 | 13 Юли 2020 г.

"Демократична България" призова Младен Маринов да ...

15:16 | 13 Юли 2020 г.
Съпредседателите на Демократична България Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов поискаха оставката на министъра на вътрешните работи Младе...
Илияна Йотова
14:14 | 13 Юли 2020 г.

Йотова: За да не живеем с чувството на хора от пер...

14:14 | 13 Юли 2020 г.
България не трябва да бъде просто ползвател на европейски средства. Европейското членство означава активно участие при формирането на евр...
10:39 | 13 Юли 2020 г.

Захариева ще участва в Съвета „Външни работи“ в Бр...

10:39 | 13 Юли 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще участва в Съвета „Външни работи“ (СВнР) на 13 юли 2020 г. ...
Красимир Янков
09:59 | 13 Юли 2020 г.

Каква ще е позицията на БСП за напрежението в държ...

09:59 | 13 Юли 2020 г.
„БСП не трябва да участва в консултации в консултации или да поема отговорност да прави коалиционно правителство в рамките на този ...
09:53 | 13 Юли 2020 г.

Тома Биков: Площадът не може да управлява

09:53 | 13 Юли 2020 г.
Протестиращите имат правото да изразят мнението си, смятам, че площада предразполага за повече хора, но иначе площада не може да управляв...