Румен Радев оглави протеста след арестите на „Дондуков“ 2 (ВИДЕО)

Президентът изрече поредна доза силни думи по адрес на изпълнителната власт и прокуратурата

Румен Радев и Илияна Йотова
Източник: БГНЕС

Румен Радев и Илияна Йотова

Акция и арести в президентството. Задържани са двама от приближените на президента Румен Радев. За разгласяване на държавна тайна е отведен съветникът по сигурността Илия Милушев. За търговия с влияние с полицейска мярка от 24 часа е задържан секретарят Пламен Узунов. По същото производство задържаха повторно и бизнесмена Пламен Бобоков. По казусите работят Военната и Специализираната прокуратури. До този час позицията на Президентството е само в писмен вид. От "Дондуков" 2 заявяват, че прокуратурата е тази, която трябва да обясни причините за акцията, научихме от репортер на Канал 3.

Прокурорите пристигнаха на "Дондуков" 2 рано сутринта. След претърсвания, часове по-късно бяха задържани двама от екипа на Румен Радев. Пламен Узунов - секретар на президента по правни въпроси, и Илия Милушев - съветник по сигурността. Узунов е в ареста след разследване на Спецпрокуратурата за търговия с влияние, а Милушев - по производство на Военната окръжна прокуратура за разкриване на държавна тайна.

Това доведе до протест пред президентството. Буквално до него се проведе и протест на „Да, България” заради случващото се в „Росенец”. Двата протеста в един момент се сляха, а при протестиращите слезе и президентът. Той направи остро изказване срещу властта:

Българската мафия постигна невъзможното – обедини хората срещу себе си. От нас зависи да извадим мафията от изпълнителната власт, да изхвърлим мафията от прокуратурата, която е използвана от мафията за политически щит и репресии”, заяви президентът.

Тук може да откриете още новини от страната!

Акцията в президентството започна в 09:00 ч. Претърсваха се кабинетите на Узунов и Милушев. ДАНС действаха незабавно и съобщиха, че те вече са без достъп до класифицирана информация. По едно от съдебните производства има още задържани.

Това е по две отделни досъдебни производства. Едното е на Военно-окръжната прокуратура, а другото е дело, с което всички са запознати – касае престъпно сдружение за търговия с влияние. Извършен е анализ, на базата на събраните доказателства, че това е законосъобразно и правилно”, обясни главният прокурор Иван Гешев.

Първоначално Илия Милушев е бил разпитан като свидетел. След извършена експертиза на негов телефон се установило, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция "Технически операции".

„По едно от делата във Военно-окръжна проктуратура съветник на президента представя доброволно материали с гриф по закона за класифицираната информация, твърди че си ги е намерил в касата. Логично е да се види какво е имало в касата. И едва ли може да се разчита на добрата воля на това лице, след като няколко пъти е разпитано и предоставя нерегламентирано изнесени матетиали с гриф от Държавна агенция „Разузнаване”, посочи Гешев.

Милушев е арестуван във връзка с разгласяване на държавна тайна. А малко по-късно от ДАНС разпространиха официално, че му отнемат достъпа до Класифицирана информация. Освен него е задържан и бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване”. Други две лица също са под домашен арест, като за тях е посочено, че са привлечени като обвиняеми. От президентството излязоха с позиция, че прокуратурата трябва да даде повече информация за действията си.

Три седмици, след като прокуратурата обяви, че започва разследване за търговия с влияние след установена комуникация между Бобоков и Узунов, обвиненията са вече факт.

За 24 часа в ареста остават бизнесменът Пламен Бобоков и секретарят на държавния глава. По последна информация Пламен Узунов е бил задържан в дома на родители си край Пловдив. Според неговата адвокатка на място е имало около 30 служители на ДАНС, МВР и прокуратурата. Официално Пламен Узунов е в болнични, но е съдействал на разследването. И към момента на задържането здравословното му състояние не е добро, съобщават от защитата му. По-късно секретарят на президента беше отведен в столичното 9-то районно управление.

Пръв в ареста за 24 часа тази сутрин се озова бизнесменът. Той е задържан по обвинение за търговия с влияние, съобщиха от държавното обвинение. В декларация, разпространена от пиара му, Пламен Бобоков припомня, че в рамките на месец, това е третото му задържане. При последното му явяване пред спецсъда, магистратите са отчели, че няма опасност той да се укрие или извърши ново престъпление. В позицията му пише още , че „в случая се заобикалял законът с основна цел да се "пришие" на даден човек престъпление".

Малко по-късно, но в Пловдив, също с полицейска мярка за задържане за 24 часа, в килията се озова и Пламен Узунов - съветник на президента Румен Радев по правните въпроси и антикорупцията . Малко след 14 часа той беше докаран в столичното 9 районно полицейско управление. Той също ще отговаря за търговия с влияние.

Арестът е незаконен, защото след образуване на досъдебно производство не могат да бъдат прилагани правилата на Закона за Министерството на вътрешните работи. Досъдебното производство се ръководи от прокуратурата. Прокуратурата, която ръководи досъдебното производство, може да прецени дали е необходимо да иска "задържане под стража" изобщо”, заяви Емилия Недева - адвокат на Пламен Узунов.

Досега Пламен Узунов напълно е съдействал на разследващите, категорична е тя. Дали прокуратурата ще поиска Пламен Бобоков и Пламен Узунов да останат в ареста за 72 часа ще стане ясно в петък.

17:03 | 03 Август 2020 г.

Кметът на Стара Загора поиска писмо с исканията на...

17:03 | 03 Август 2020 г.
На четвъртия ден от протеста край площадката на отдавна неработещото летище на изхода на Стара Загора кметът на общината Живко Тодоров, к...
Народно събрание
15:27 | 03 Август 2020 г.

От началото на годината 44-ото Народно събрание е ...

15:27 | 03 Август 2020 г.
От началото на годината 44-ото Народно събрание е приело 72 закона, 92 решения и две обръщения и декларации. Това показва справката, на д...
15:12 | 03 Август 2020 г.

82,5 милиона лева подкрепа за сектор „Животновъдст...

15:12 | 03 Август 2020 г.
„Ще ви подкрепим с 56,5 милиона лева, имаме такъв инструмент, ще ги осигурим през Министерския съвет“. Това заяви премиерът Б...
Живко Тодоров, кандидат за кмет на Стара Загора от ГЕРБ: Градът ни ще бъде най-зеленият в България
09:55 | 03 Август 2020 г.

Живко Тодоров ще разговаря с протестиращите в Стар...

09:55 | 03 Август 2020 г.
"До този момент не съм разговарял с хората, които протестират на пътя към АМ "Тракия" край Стара Загора защото той&nb...
ЦИК
07:40 | 03 Август 2020 г.

Централната избирателна комисия приема документи з...

07:40 | 03 Август 2020 г.
От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за допускане и регистрация на партии и коалиции за участие в новите и...
Росен Желязков
20:59 | 02 Август 2020 г.

Росен Желязков: Машинното гласуване ще е възможно,...

20:59 | 02 Август 2020 г.
Единственият начин, за да имаме машинно гласуване на следващите парламентарни избори, е, ако правителството изкара мандата си до край. То...