Борисов: Христо Иванов се обедини с Радев и БСП (ВИДЕО)

Понеже ми е много мила държавата, не ми се иска от глупост да се разруши

Бойко Борисов
Източник: Канал 3

Поканил съм ви да поразмишлявам на глас. Имам честта да съм приятел с Камен Донев. Понеже ми е много мила държавата, не ми се иска от глупост да се разруши. Искам да го предотвратя, доколкото мога. Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет, която се излъчи НА ЖИВО по Канал 3.

 "Преди два дни Христо Иванов дебаркира, видимо с провокативна цел, носейки знаме. Приемаме, че е най-добронамерен. Не мога да го виня, всяка партия има право на избор. Отива в имот с охранители. Аз видях артисти - Томислав сега ми го показа, защото аз съм се карантинирал от новини. Иванов е посрещнат от охранители, но нищо не предполага тяхното действие. Един върви и носи знаме, а друг го бута до водата. Взема и хвърля знамето, а знае, че през цялото време го снима. Разбира се свършва сценката, качват се в колата и отиват къде? Да подкрепят президента. Какво прави Христо Иванов, подкрепя този, който пряко го е нападнал, този, който управлява НСО. А каза, че Борисов ще е отговорен. Защо?", запита премиерът. 2018 г. Валеви Симеонов още е настоявал да се свали охраната на Ахмед Доган, посочи още Борисов.

Охрана сложихме и на Иво Прокопиев, когато дойдоха сигнали. Президентът Радев трябва да поеме отговорността за това, че се сваля охраната. В парламента ще сменим изцяло правомощията на НСО. Те трябва да останат да пазят само тримата - държавния глава, председателя на парламента и премиера.

Случилото се е добре обмислен сценарий, който иска да попречи на европейския път на България, тази вечер ще получим добри новини от Европа. Христо Иванов действа заедно с президента Румен Радев, който контролира охранителите от НСО. За разлика от много политици, които са по протестите, никога не съм ходил нито в зимните, нито в летните сараи, допълни премиерът.
 
Президентът Румен Радев носи еднолично отговорност с назначаването на директора на НСО. Държавният глава вече 4 години ръководи и контролира пряко НСО, каза Борисов.
 
Премиерът Бойко Борисов заяви, че има сценарий за спиране на евроатлантическия път на България. Първата част на този сценарий е бил случаят с протеста на медицинските сестри преди няколко месеца в парламента, когато десетки служители на НСО не са се справили с тях. Втората част се е случила с дебаркирането на Христо Иванов като Христо Ботев със знаме в ръка на плажа край Росенец. На този плаж Ахмед Доган не е бил, следователно не са се налагали такива действия, които на всичкото отгоре се снимат. Кой нормален човек би допуснал да прави такива неща – да хвърля знамето, докато го снимат, попита Борисов.
 
Премиерът попита защо именно сега се прави този сценарий, а не се е направил, когато ДПС не правеше кворум в парламента и заедно с БСП искаха вот на недоверие на правителството.
 
„Защо тогава не се постави въпросът за охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски. ДПС подкрепи президентът Румен Радев на президентските избори през 2016 г. Мустафа Карадайъ винаги е подкрепял решенията на президента. Но тогава темата за охраната не е стояла. Защо? Защото са били удобни“, заяви министър-председателят.
 
Той заяви, че в момента „искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ работят заедно“. Премиерът подчерта, че винаги е имал ясна подкрепа от ДПС по важните национални въпроси, които са свързани с евроатлантическата ориентация. Пример е подкрепата на ДПС за гласуването на изтребителите Ф-16, когато не са стигали гласове на ГЕРБ, а много проруски партии са искали да провалят тази стратегическа сделка.
 
Борисов е категоричен, че никога не е посещавал „нито летните, нито зимните сараи на Доган, за разлика от някои политици“, които днес са по протестите.
 
Премиерът съобщи, че е имало данни за готвено покушение срещу Делян Пеевски. Хората, които са щели да го извършат са същите, които са стреляли с гранатомет срещу Алексей Петров. Това е била причината за неговата охрана.
 
Темата за охраната на Пеевски и Доган не е моя тема. Сигурен съм, че те двамата ще си поемат охраната. Но президентът Радев да поеме отговорността за това сваляне. НСО трябва да остане да пази тримата първи – държавният глава, председателят на парламента, който и да е той, и премиерът, който и да е той“, заяви Борисов.
 
Той се спря и на работата на главния прокурор Иван Гешев и заяви, че дори той самият не знае за арестите на министри и висши чиновници и ги научава от медиите.
 
„Новият главен прокурор действа заедно с главния секретар на МВР. Те действат професионално, такъв е стилът им на работа. Дори министрите не знаят и аз научавам впоследствие, ако някой от тях е арестуван. Веднага поисках оставките на тези хора. Каква е разликата между министрите, кметовете, висшите полицаи, които са задържани за нарушения и президентските съветници“, попита премиерът.
 
Той заяви, че тази вечер ще получим добрата новина за това, че получаваме зелена светлина за чакалнята на еврозоната и Банковия съюз от ЕС.
 
„Вече няма да могат да се фалират банки, ще се вдигне кредитният рейтинг на България, ще сме в мястото на най-успелите, в сърцето на ЕС. Чакаме новини след 20.00 часа и за да не се случи започна този сценарий. Питам дали има дясно мислещ човек, който да не знае какво е да влезеш в Банковия съюз на ЕС, да си в чакалнята ЕРМ-2“, каза Борисов.
 
 
"Крайната цел на този сценарий е нагнетяване на етническото напрежение, призовавам политиците към здравомислие. Всичко това е добре разигран сценарий, който да покаже колко гадни са ДПС, какво правят техните гавази, а те не са на ДПС, а на президента. И всичко това да го припишат на мен.", заяви Борисов. 

 

Етикети: Бойко Борисов
17:03 | 03 Август 2020 г.

Кметът на Стара Загора поиска писмо с исканията на...

17:03 | 03 Август 2020 г.
На четвъртия ден от протеста край площадката на отдавна неработещото летище на изхода на Стара Загора кметът на общината Живко Тодоров, к...
Народно събрание
15:27 | 03 Август 2020 г.

От началото на годината 44-ото Народно събрание е ...

15:27 | 03 Август 2020 г.
От началото на годината 44-ото Народно събрание е приело 72 закона, 92 решения и две обръщения и декларации. Това показва справката, на д...
15:12 | 03 Август 2020 г.

82,5 милиона лева подкрепа за сектор „Животновъдст...

15:12 | 03 Август 2020 г.
„Ще ви подкрепим с 56,5 милиона лева, имаме такъв инструмент, ще ги осигурим през Министерския съвет“. Това заяви премиерът Б...
Живко Тодоров, кандидат за кмет на Стара Загора от ГЕРБ: Градът ни ще бъде най-зеленият в България
09:55 | 03 Август 2020 г.

Живко Тодоров ще разговаря с протестиращите в Стар...

09:55 | 03 Август 2020 г.
"До този момент не съм разговарял с хората, които протестират на пътя към АМ "Тракия" край Стара Загора защото той&nb...
ЦИК
07:40 | 03 Август 2020 г.

Централната избирателна комисия приема документи з...

07:40 | 03 Август 2020 г.
От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за допускане и регистрация на партии и коалиции за участие в новите и...
Росен Желязков
20:59 | 02 Август 2020 г.

Росен Желязков: Машинното гласуване ще е възможно,...

20:59 | 02 Август 2020 г.
Единственият начин, за да имаме машинно гласуване на следващите парламентарни избори, е, ако правителството изкара мандата си до край. То...