Каракачанов: Президентът излезе от ролята, която му е отредена

Това, което чух днес от президента е, че той призовава полицаите да не изпълняват нареждания, каза още вицепремиерът

Гостите на
Източник: Канал 3

Гостите на "Беновска пита" на 09.02.2020 г.

"От разделението на хората не печели никой", заяви пред NOVA воцепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
 
"Президентът излезе от ролята, която му е отредена. Той трябва да е глава на нацията. Разбирам, че беше афектиран от ареста на двамата негови съветници. Както виждате обаче другата страна не му иска оставката. Войната между институциите не води до нищо добро". Това заяви вицепремиерът Каракачанов. 
 
"Изборите наближават. Това, което се прави е с цел да се предизвикат избори в момент, в който някой смята, че на него му е удобно, а на правителството не му е. Политиците настройват едни българи срещу други. Българските политици не познават българската история. Този мач го гледаме вече 100 години – първо са лоши "червените", след 9 септември са лоши "белите" и "червените" трепят "белите".
 
След 9 септември ни разделяха на комунисти и антикомунисти, после на монархисти, републиканци, последната мода е да се делим на  русофили и русофоби. От това нещо печелят партиите. Разделяйки народа на враждуващи лагери, те си заграждат един електорат. Не обвинявам хората – едните имат симпатии към Радев, а другите към Борисов. Това е", коментира още Каракачанов.
 
Според него държавният глава не е прав. "Първо не правителството е свикало митинга. Решават го активисти, структури. Какво иска да каже президентът с това – едните българи, които ме подкрепят имат право на протест, а другите не?. В един момент, когато привържениците на ГЕРБ тръгнаха да се изнасят, една добре организирана група се опита да щурмува полицейския кордон и да го пробият. Ако искаме граждански мир, нека всеки призове своите привърженици, да не проявяват агресия", поясни вицепремиерът. 
 
"Ако наистина искаме мир, да призове своите привърженици за това", каза вицепремиерът.
 
На въпрос за призивът на Васил Божков от Дубай, той отговори, че полицията на никой не пречи. "Аз разбирам, идват за избори. Всеки се бори за власт, но хайде да се борим с идеи", заяви Красимир Каракачанов.
 
 
"От моя прозорец добре се виждаше, че опита за пробиване на кордона беше огранизиран от футболна агитка. На наш симпатизант предложиха 50 лв., за да протестира". Това разкри вицепремиерът Красимир Каракачанов за снощните протести в София на извънреден брифинг в МС заедно с колегите си вицепремиерът Томислав Дончев и социалният министър Деница Сачева. 
 
Красимир Каракачанов заяви, че не му се вярвало, че като министър на отбраната ще трябва да коментира президента. "Да започнем от случката в Росенец, която разгневи всички, когато един гардове по глупав начин да си правят политически пиар. Този имот е продаден по времето на Иван Костов, а по времето на Орешарски е узаконен", каза Каракачанов и подчерта, че служната НСО няма нищо общо с правителството. 
 
"Това, което чух днес от президента е, че той призовава полицаите да не изпълняват нареждания, а не чух призиви за тези, които съвсем съзнателно скачаха на органите на реда", каза още вицепремиерът и се обърна към Радев и организаторите на протестите с призива да не се проворикира полицията и да не си играят с огъня, а полицаите да бъдат с ясното съзнание, че са в правото да защитават живота си, ако им бъде посегнато. "Когато институциите са били разделени, нищо добро не се е случвало", заяви Каракачанов.
 
Според него случващото се не ставало въпрос заради принципи, а заради власт. Каракачанов смята, че единственият изход от ситуацията е диалогът, защото всичко останало е нахъсване на "брат срещу брат".

 

20:03 | 14 Август 2020 г.

Министърът на туризма: "Аполония" ще удължи сезона...

20:03 | 14 Август 2020 г.
Фестивалът на изкуствата “Аполония” през септември ще допринесe за удължаване на сезона. Исках лично да се уверя как протича ...
19:12 | 14 Август 2020 г.

Радев: Премиерът няма право да иска свикване на Ве...

19:12 | 14 Август 2020 г.
Президентът Румен Радев не подкрепи инициативата на премиера за свикване на Велико народно събрание с аргумента, че това е негово право, ...
Румен Радев
18:30 | 14 Август 2020 г.

Обръщение на Румен Радев към народа

18:30 | 14 Август 2020 г.
Президентът Румен Радев ще направи обръщение към народа днес, 14 август, от 19.00 часа на "Дондуков" 2. Това съобщиха от п...
17:55 | 14 Август 2020 г.

Каракачанов: Лидерите на протеста искаха промени в...

17:55 | 14 Август 2020 г.
Коалиционният партньор и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обясни, че премиерът Бойко Борисов още рано сутринта го е запознал с решеният...
Ахмед Доган
17:11 | 14 Август 2020 г.

ДПС цитира д-р Ахмед Доган: Рестартът на демократи...

17:11 | 14 Август 2020 г.
ДПС коментира индиректно развоя на политическата криза с реч на Ахмед Доган.   В профила си в социалната мрежа лидерът на дв...
16:44 | 14 Август 2020 г.

НФСБ с девет предложения за нови текстове в Консти...

16:44 | 14 Август 2020 г.
Ръководството на НФСБ излезе с девет предложения, за които ще настоява да бъдат обсъждани като бъдещи текстове в новата Конституция след ...