Сачева: Правителството няма намерение да подава оставка

Няма вечна власт, от 20 години съм в политиката и за трети път се връщам в МСТП

Деница Сачева
Източник: Канал 3

Деница Сачева

Няма вечна власт, от 20 години съм в политиката и за трети път се връщам в МСТП. Кабинетът няма намерение да подава оставка, защото многократно заявихме, че има много работа, която трябва да се свърши. Това каза пред bTV министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.
 
Нека се вслушаме в гласа на хората, които не са на улицата – нека помислим за тези, които чакат да получат подпомагането от държавата – лекари, социални работници; да помислим за хората с изтичащи ТЕЛК-решения на 31 август, които ще останат без пари, ако няма парламент, който да удължи решенията им, да помислим и към родителите, които не знаят как ще изпратят децата си на училище наесен.
 
Как ще се организират тези избори с машинно гласувате 2-3 месеца преди редовните, това ще доведе до спиралата да се чудим кои са законно организираните избори. Правителството губи имиджовои от това да остане на власт, но смята, че е по-правилното решение от гледна точка на това да се мисли за хората и да се върши работа.
 
Относно промяната у Сачева, която е била кандидат за депутат от БСП, а сега е министър от ГЕРБ, министърът отговори, че думите й са били насочени за хора, които не са част вече от ГЕРБ. „Винаги говоря за политики, тези и идеи, а не за хора. Човекът, за когото са се отнасяли тези думи, го няма вече. Ще дойде време и ще разкажа за кого са били те. От 2009 г. насам ГЕРБ печели 11 пъти избори. Очевидно моето мнение през 2013 г. не е било мнението на мнозинството. Не се отричам от думите си тогава, не правя нищо различно от това, което говоря. От 2016 г. няма нищо, от което да се срамувам в работата си в правителството на ГЕРБ“, допълни социалният министър.
 
Тежа на мястото си и не правя компромис със себе си и съвестта си, с всичките си действия в политиката имам доказателства за действия, които са полезни за хората. Ако някой разбира политиката като палатки, писане на статуси във фейсбук и т.н., аз не разбирам така политиката. Ако действията ми са нарушили нечии права, съм готова да нося отговорност. Вярвам на премиера Бойко Борисов, допълни Сачева.
 
При служебно правителство площадите ще се напълнят с гладни и болни от коронавирус хора, защото то няма да има механизми и права по които да работи, смята министърът.
 
Георги Марков също се е впечатлил от моите изказвания през 2013 г., още при избирането ми беше дал критично за моя избор интервю. Вече говорихме с него, изяснили сме позициите си, няма драма. Всичко между нас е наред, подчерта Сачева.
 
Относно огнището на коронавирус в Дома за възрастни в Русе, социалният министър съобщи, че вчера министерството е обърнало внимание на всички кметове – доставчици на социални услуги за това, че през лятото не трябва да се отпускат, и домовете за настаняване трябва да спазват строг контрол на превенцията. В Русе наблюдаваме обстановката, ако се наложи, хората може да бъдат настанени в други хора. Ще направим промерка там, защото персоналът се оплаква от много лоши условия на труд, допълни Сачева. С 20% ще бъдат увеличени заплатите на хората, които работят в домовете за социални услуги – става въпрос за 10 хиляди души. С 30% ще бъдат увеличени заплатите на социалните работници, припомни министърът.
 
В момента няма недостиг на персонал в Дома в Русе – 69 души са на работа там, 6 човека са болни, ако има недостиг, тогава ще бъдат командировани още хора.
 
 
МТСП веднага се намеси в случая, в който майка и баща се карат за детето си в Елин Пелин, и в момента има постановени глоби на семейството. Случаят е известен на социалните работници. Към момента в страната има 38 подобни тежки случаи на конфликти – нека родителите да търсят общо решение в полза на децата, защото такива скандали оставят белези у децата за цял живот, призова министърът.
Етикети: Деница Сачева
19:21 | 09 Август 2020 г.

Марияна Николова посети Аладжа манастир и призова ...

19:21 | 09 Август 2020 г.
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети Аладжа манастир край Варна. Тя бе придружена от областния управител на Варна ...
Борисов
18:01 | 09 Август 2020 г.

Бойко Борисов: Време е за моите решения

18:01 | 09 Август 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов сподели снимка с внуците си във Фейсбук и обяви, че е време за решения.   "Домът е там, където ...
Гостите на \
15:40 | 09 Август 2020 г.

Сачева пред ВВС: Справяме се с корупцията, това е ...

15:40 | 09 Август 2020 г.
"Приходите в България за последните 10 години са се увеличили 3 пъти, а БВП - 2 пъти". Това заяви пред британската национална м...
Гостите на Беновска на 17 ноември 2019 г.   51
14:22 | 09 Август 2020 г.

Политолог прогнозира, че ДПС ще спечели най-много ...

14:22 | 09 Август 2020 г.
"Неразрешена е формата на протест чрез блокиране на движението по пътищата. Хубаво е да се чуят исканията. Ако превърнем крайността ...
Красимир Каракачанов
13:12 | 09 Август 2020 г.

Каракачанов: Няма да търпим гей бракове и джендър ...

13:12 | 09 Август 2020 г.
Подобни неща не могат да се търпят повече. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на празника на Военномор...
Ахмед Доган
15:05 | 08 Август 2020 г.

Ахмед Доган изненада плажуващите на "Росенец" (ВИД...

15:05 | 08 Август 2020 г.
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган изненада плажуващите на "Росенец", като се появи ненадейно, предаде DarikNews. &nb...