Проф. Близнашки: Президентът трябва да бъде избиран от Народното събрание

Абсурдно е един президент да подстрекава протестиращите да атакуват институциите, каза още той

Георги Близнашки
Източник: Канал 3

Георги Близнашки

"Абсурдно е един президент да подстрекава протестиращите да атакуват институциите". Това мнение изрази проф. Георги Близнашки, юрист и бивш служебен министър-председател на Република България, в ефира на NOVA.
 
"Колкото пъти си отвори устата, толкова пъти се нарушава Конституцията. Да разделяш нацията, да ги призоваваш да атакуват институциите е абсурдно и не се е случвало досега", допълни той.
 
Той предложи при промяна в Конституцията да се обсъди въпросът за промяна на начина на избиране на президента. Според него държавният глава трябва да бъде избиран от Народното събрание и да е "човек с житейски опит, който няма да се противопоставя на Конституцията".
 
 
Той окачестви като силен политически ход плана, представен от премиера Бойко Борисов, като обясни: "Той принуди всички от протестите да се определят кой за какво се бори".
 
Според проф. Близнашки страната ни има най-добрата конституция в Централна и Източна Европа, но в същото време посочи, че на фона на случващото се няма друго решение освен да се мисли за Велико Народно събрание. Винаги, когато се стигне дотам да се търси отговорност, се подема въпросът за нова Конституция и ВНС. Хайде най-сетне да създадем институции, които да потърсят отговорност на тези негодници, разграбили националното богатство", призова проф. Близнашки.
 
Той очаква, че още в началото на политическия сезон ще бъде готов проектът с необходимите 120 подписа и след това ще се търси мнозинство. През това време и другите партии трябва да представят своите проекти, коментира проф. Близнашки и допълни, че тайното ще стане явно.
 
Бившият служебен премиер предполага, че много бързо ще се развият събитията, защото след като се внесе проектът, трябва да минат два месеца и след това другите да подготвят своите проекти.
 
В рамките на 3 месеца трябва да се насочат избори за Велико Народно събрание, посочи проф. Близнашки като допълни, че е възможно изборите за него да съвпаднат с редовните.
 
Той бе категоричен, че действащото правителство ще осигури ВНС. Възможно е да се стигне до служебно правителство, ако НС не е в състояние да излъчи ново правителство, но това е малко вероятно, коментира проф. Близнашки.
 
ВНС няма мандатност, но лично моето мнение е, че ще трябва да се действа бързо и енергично. ВНС трябва да има един хоризонт от 3-4 месеца да си свърши работата и да се разпусне, обясни проф. Близнашки, според когото всичко зависи от политическите сили, но ключът е в ръцете на БСП.
Екатерина Захариева
17:14 | 19 Септември 2020 г.

Министър Захариева се срещна с българската общност...

17:14 | 19 Септември 2020 г.
“Прекланям се пред вашия дух, благодарение на който съхранихте българските традиции толкова време. Благодарение на вас успяхме не с...
15:45 | 19 Септември 2020 г.

Караянчева откри Фолклорния фестивал "Народен събо...

15:45 | 19 Септември 2020 г.
Народният събор в пловдивския парк "Лаута" е нагледен урок по родолюбие и преданост към нашите традиции и обичаи, отбеляза при ...
БСП
15:36 | 19 Септември 2020 г.

Националният съвет на БСП прие отчета за 4-годишни...

15:36 | 19 Септември 2020 г.
Последното заседание на Националния съвет на БСП прие отчета на НС на БСП за 4-годишния мандат /2016-2020/ и отчета на ПГ на “БСП з...
Красимир Каракачанов
14:20 | 19 Септември 2020 г.

Каракачанов: До края на годината ще започне модерн...

14:20 | 19 Септември 2020 г.
Осигурени са пари и до края на тази година ще започне модернизацията на 40 танка Т-72, каза днес във Варна министърът на отбраната Красим...
12:45 | 19 Септември 2020 г.

Тома Биков: Радев разруши възможността си на медиа...

12:45 | 19 Септември 2020 г.
Ключът за решаването на кризата ще бъдат президентските избори, не парламентарните. Tова коментира депутатът от ГЕРБ Тома Биков пред Дари...
12:11 | 19 Септември 2020 г.

Десислава Атанасова: Разпад на ГЕРБ няма да има

12:11 | 19 Септември 2020 г.
"Разпад на ГЕРБ няма да има, колкото и това да пророкуват нашите политически опоненти". Това обяви в ефира на БНТ депутатът от ...