Корнелия Нинова: Не е време за тяснопартийно мислене

Станишев и Пирински в ръководството на 50-ия конгрес на БСП

Корнелия Нинова, Конгрес на БСП
Източник: Канал 3

Корнелия Нинова, Конгрес на БСП

Нинова разкритикува извънпарламентарните десни на площада, които не признават усилията на социалистите и игнорират червените. В доклада си пред делегатите на 50-я конгрес на столетницата соцлидерката уличи ДБ, "Да, България", "Отровното трио" и другите отломки от десницата, че не предлагат нищо като план за развитието на държавата, отвъд оставките, които искат.

"Какъв изход от кризата и промени предлагат десните? Оставка на Борисов и Гешев и промяна в съдебната система. Прекрасно - и ние искаме това и го искаме отдавна. Къде бяха те, когато предлагахме изцяло друга философия на антикорупционно законодателство и съдебен контрол върху актовете на главния прокурор?", попита Нинова. "В Народното събрание часове наред бранехме от трибуната върховенството на закона, разделението на властите и взаимния контрол, както и налагане на съдебен контрол върху актовете на главния прокурор. Никой няма право да отрича тези усилия на БСП и ПГ на "БСП за България".

Десните го правят - отричат тези наши усилия, фиксирани в остаряла антикомунистическа риторика, която младите по площадите изобщо не разбират. Промяна в съдебната система - да, но и ние искаме. Достатъчно ли е? Къде им е планът за икономиката, за образованието, за здравеопазване и за демография?", запита тя.

Обидата на социалистите, които протестират, нарастна особено през последните седмици заради речите на неформалните водачи срещу комунизма, и парцелирането на протеста.

Нинова изтъкна, че левицата първа е заговорила за корупцията и паралелната държава, заради които днес протестиращите са на улицата. Имаме право да претендираме, че ще сме автентични носители на промяната, посочи тя.  Соцлидерката добави, че червените не искат да яхват протеста, но трябва да има обективна оценка за партията.

Нинова изложи доклада с оценка на отминалия вътрешнопартиен вот.

"С прекия избор разбихте лъжата, че БСП е в разпад и е разединена", каза соцлидерката в словото си на 50-ия, юбилеен конгрес на БСП.

"Последните дни чувам социолози, че вещаят разцепление. Те са пропуснали 12 септември. Консолидация - това е ключовата дума днес - около принципи и морала в политиката. Подаваме ръка на всеки, който е готов да работи безкористно за отечеството. Добре дошъл е този, който иска да прави политика за хората", каза още тя.

По думите й България е в криза и всяка партия търси мястото си в политическото пространство, но времето не е за тяснопартийно мислене, а за държавнически отговорни действия.

Всяка партия, загледана в пъпа си днес, пропуска голямото. Едни търсят безпроблемно излизане от властта, други, яхнали протест, бързо влизане във властта, а трети да бъдат балансьори. Нашата цел е да дадем стабилност на България. Стъпките към тази цел са подаване на ръка на всички лявомислещи, социолно ориентирани хора, прогресивни хора, непартийни, родолюбци, създаване на широк фронт от съмишленици и насочване на този фронт към истинската промяна. След това избори и убедителното им спечелването им", посочи Нинова.

В ръководството на 50-ия юбилеен конгрес влязоха лидерът на ПЕС и бивш премиер Сергей Станишев, както и бившият председател на Народното събрание Георги Пирински.

Предложението за това бе направено в началото на конгреса, като бе предложено и бившият председател на соцпартията Михаил Миков да влезе в състава на ръковдството. Той обаче заяви, че не желае да участва в това ръководство и не иска да излага мотиви, защото те са ясни.

Делегатиге от Перник предложи в ръководството да влезе и кметът на Перник Станислав Владимиров, което също беше прието.

На форума ще бъде избран нов Национален съвет на БСП, председател на общопартийната контролна комисия на партията и членове на Общопартийната контролна комисия.

Още новини от страната може да прочетете тук!

На конгреса присъстват над 500 гости, сред които представители на дипломатическия корпус, евродепутати, народни представители на ПГ на „БСП за България“, кметове, представители на академичната общност, хора на културата, както и общински и областни председатели на БСП от цялата страна.

09:07 | 22 Октомври 2020 г.

Харизанов за Радев: Когато се говори за "активно м...

09:07 | 22 Октомври 2020 г.
"Посещението на президента в Естония не беше отменено, а предсрочно прекратено от домакините. Президентската институция е имала инфо...
Първан Симеонов
09:00 | 22 Октомври 2020 г.

Социолог: Партиите с изгледи за влизане в парламен...

09:00 | 22 Октомври 2020 г.
През юли и август двете основни партии в страната – ГЕРБ и БСП намалиха своя резултат. Започнаха да растат всички "трети опции...
13:01 | 21 Октомври 2020 г.

Депутат от ВОЛЯ е заразен с коронавирус

13:01 | 21 Октомври 2020 г.
Още един от депутатите е заразен с коронавирус, стана ясно по време на заседанието на правна комисия, съобщи "Монитор". Още...
правителствено заседание
12:31 | 21 Октомври 2020 г.

ДАНС и разузнаването проверяват "доброжелателите",...

12:31 | 21 Октомври 2020 г.
Отрицателен е и тестът за коронавирус на президента Румен Радев, направен след завръщането му от Талин. А премиерът Борисов разпореди на ...
12:29 | 21 Октомври 2020 г.

Министър Ахладова: България вече работи по изпълне...

12:29 | 21 Октомври 2020 г.
Институциите в България вече работят по изпълнение на препоръките в доклада на Европейската комисия (ЕК) за върховенството на закона, опо...
Чавдар Велинов
12:23 | 21 Октомври 2020 г.

Чавдар Велинов: Оставам в партията, БСП се поддаде...

12:23 | 21 Октомври 2020 г.
"Няма да напусна партията. Партията е в мен, аз няма как да я напусна, 50 години членувам в нея". Това заяви депутатът Чавдар В...