Бившият началник на президентския кабинет: Оставката ми явно засегна егото на Радев

Методиев призна, че двамата с Радев са имали сериозни различия през последните месеци

Калоян Методиев
Източник: БГНЕС

Калоян Методиев

Бившият началник на президентския кабинет - Калоян Методиев, хвърли светлина върху истинската причина за напускането си на "Дондуков" 2.
 
Методиев потвърди пред bTV, че сам е подал оставката си, въпреки че от президентския екип съобщиха, че Румен Радев го е освободил. Политологът, който раздразни Радев, че отиде на купона на Корнелия Нинова по случай втория ѝ лидерски мандат в БСП, разказа как президентът го е извикал да го пита дали е бил на нейния банкет.
 
 
"Попита ме дали съм бил на тържеството, каза "не може да продължаваме така". И аз казах, че си подавам оставката. Написах я, входирах я - явно съм засегнал егото му", заключи Калоян Методиев.
 
Методиев призна, че двамата с Радев са имали сериозни различия през последните месеци, а президентът не е обсъждал с него въпроса с оставката на кабинета, както и много други неща.
 
"По кадровата политика сме имали разминавания", каза Метозиев, като разкри, че е искал повече млади хора да влязат в президентството, но явно не е бил послушан. "Моята визия за институцията би била друга, по-модерна, с акцент върху правомощията, с повече пиар, с каузи, с привличане на инвестиции. Това са дрехите на Конституцията, не можеш да излезеш от тези дрехи, колкото и да искаш", отсече Методиев.
 
Методиев посочи, че Конституцията ясно е определила какви са правомощията на държавния глава с представителни функции и той е искал Радев да се придържа именно към конституционните "дрехи".
 
"За мен институцията трябва да е равноотдалечена от всички партии. Не може да слагаш всички в кюпа - всички партии са лоши. Ние сме парламентарна демокрация, така сме конституирани по Конституция". Според него президентът трябва с всяко свое изказване да дава надежда. "Не може да правиш обръщения постоянно за всичко, обръщението трябва да се прави рядко и да отекне", коментира той поредното изявление на президента днес, по повод намерението му да наложи вето върху Изборния кодекс.
 
Методиев потвърди, че е изкарал коронавирус още в първия ден на протеста и намекна, че може доста неща да каже относно първите дни на протестите. Попитан какво има предвид, политологът отговори: "Нещата в политиката не са такива, каквито изглеждат, защото видимата част е твърде малка, тя е само 10%. Невинаги това, което виждаме, е така. Нещата винаги рано или късно се разбират". Според Методиев с днешна дата протестът "вече не е дотам автентичен".
 
Методиев заяви, че подкрепя протестите, но само тяхната мирна форма, не и агресията. 
Цветан Цветанов
09:48 | 27 Октомври 2020 г.

Софийският градски съд вписа в регистъра на полити...

09:48 | 27 Октомври 2020 г.
Софийският градски съд вписа в регистъра на политическите партии "Републиканци за България", предаде БГНЕС.   ...
08:37 | 27 Октомври 2020 г.

Вълчев: Локално затваряме училища защото вярваме, ...

08:37 | 27 Октомври 2020 г.
"Най-лесно е да затворим училищата. Правим го централно – жертваме качеството на образование, увреждаме психиката на децата, к...
Бойко Борисов
08:24 | 27 Октомври 2020 г.

Бойко Борисов с последна информация за състоянието...

08:24 | 27 Октомври 2020 г.
Благодаря на всички, които проявяват внимание и подкрепа. Няма промяна в здравословното ми състояние: все още съм със симптоми на общо не...
Цветан Цветанов
08:03 | 27 Октомври 2020 г.

Съдът решава дали да регистрира партията на Цветан...

08:03 | 27 Октомври 2020 г.
Софийският градски съд решава днес дали да регистрира партията на Цветан Цветанов – "Републиканци за България". Формацият...
Марияна Николова
07:20 | 27 Октомври 2020 г.

Националният съвет за тристранно сътрудничество об...

07:20 | 27 Октомври 2020 г.
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе онлайн заседание на 27 октомври.   По време на заседанието...
Пари
22:04 | 26 Октомври 2020 г.

На онлайн заседание Тристранката ще обсъжда утре б...

22:04 | 26 Октомври 2020 г.
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе онлайн заседание на 27 октомври.   По време на заседанието...