Каракачанов: Да купиш самолети не е като да си купиш хладилник, а е процес, продължаващ 1 година

По думите му големи европейски държави ни натискали да подкрепим Северна Македония за членството ѝ в Европейския съюз

Гостите на
Източник: Канал 3

Гостите на "Беновска пита" на 09.02.2020 г.

"Опозицията или не е чела какво гласува през 2018 г., или търси евтини дивиденти. Проектът за самолетите е за 16 самолета. Осем са в първата част от сделката и още 8 като втора част". Така вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов отговори на обвиненията, които се появиха след посещението му в САЩ.
 
В ефира на NOVA Каракачанов подчерта, че за момента има само изпратено запитване от страна на Министерството на отбраната до "Lockheed Martin”. То е за това на какви цени, в какви срокове и при каква схема на разсрочено плащане могат да ни бъдат предоставени вторите 8 самолета, след като получим първите 8.
 
 "Това не е като да отидеш да си купиш хладилник, а е процес, продължаващ 1 година. Ние просто правим запитване. Нищо повече! Никой не е казал, че утре, в другиден или другия месец някой ще сключва договор. Най-вероятно ще е следващото правителство. БСП търсят под вола теле. Още самолети ще бъдат купени, но не сега”, категоричен е военният министър.
 
 
Той коментира и протестите. По думите му правителството остава до редовните избори. "На редовните избори през март народът ще реши, кой бил крив, кой-прав”, каза още Каракачанов.
 
Той все още смята, че трябва да има диалог между институциите. "С омраза, противопоставяне и война между институциите, никоя държава не е просперирала”, каза вицепремиерът.
 
Каракачанов коментира и външната политика. По думите му големи европейски държави ни натискали да подкрепим Северна Македония за членството ѝ в Европейския съюз. "Опитват се по дипломатическа линия да оказват натиск. Германската дипломация е много активна в тази насока”, заяви Каракачанов.
 
Аргументът бил, че на по-късен етап може пак да поставим своите условия. Вицепремиерът обаче направи сравнение с действията на Гърция, която е била много по-твърда към Скопие и така е постигнала всичките си условия.
 
"Ние направихме културен договор, толерантно. Дадохме възможност. Но 3 години и 2 месеца в Скопие няма желание”, коментира Каракачанов.
Румен Радев
19:10 | 28 Октомври 2020 г.

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор...

19:10 | 28 Октомври 2020 г.
Президентът Румен Радев проведе днес телефонен разговор със заместник-помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс. Матю Бойс изрази подк...
17:57 | 28 Октомври 2020 г.

Терзийски: Никога не е спирал диалогът между ръков...

17:57 | 28 Октомври 2020 г.
През следващата седмица ще продължим да водим разговори в посока да намерим сближаване на нашата позиция и реална оценка на ситуацията ...
Марияна Николова
17:31 | 28 Октомври 2020 г.

Марияна Николова участва в Годишната министерска с...

17:31 | 28 Октомври 2020 г.
Вицепремиерът по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова взе участие в проведената онлайн Годишна ...
Сачева
15:18 | 28 Октомври 2020 г.

Сачева: Трябва да измислим механизъм за помощ на в...

15:18 | 28 Октомври 2020 г.
Предстои да обсъдим какви са възможностите с европейски средства да направим така, че онези икономически дейности, спрени в момента, или ...
Бойко Борисов
14:43 | 28 Октомври 2020 г.

Борисов: Бюджетът е следизборен, за да има хора, к...

14:43 | 28 Октомври 2020 г.
"Ние не правим предизборен бюджет. Това е следизборен бюджет, за да може да има хора, които да продължат да работят и да живеят в Бъ...
14:31 | 28 Октомври 2020 г.

Правната комисия прие удължаването с 6 месеца на и...

14:31 | 28 Октомври 2020 г.
С 18 гласа "за" и без "против" и "въздържали се" депутатите в правна комисия приеха предложението на ГЕРБ д...