Дончев: Не разбрах как сме лишили президента Радев от една вечеря в Естония

4,5 милиарда лева ще отидат за енергийна ефективност, обяви вицепремиерът

Томислав Дончев
Източник: Канал 3

Томислав Дончев

"Не можах да разбера как някой член на правителството е лишил президента Румен Радев от една вечеря в Естония и изобщо в тази интрига, ако всичко това е интрига, какво участие имаме ние". Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на NOVA.
 
"Всичко е въпрос на лична отговорност. Никой не е имунизиран от контрола на държавен орган. Аз също. Предполагам, че Радев е бил предупреден. Всеки съвестен гражданин би следвало да се съобрази с препоръката", допълни още той.
 
 
По думите му няма държавен орган, който да следи всяко едно лице. "Няма как, ако под карантина са хиляди до всеки да има полицай или служител на РЗИ. За каквито и мерки да говорим, на първо място е личната отговорност. Трябва да се мисли за близките, за приятелите. Това е същият механизъм, когато някой си хвърля фаса и след това се оплаква, че му е мръсно", каза още Дончев.
 
И допълни: "Не съм в течение на детайлите, но мисля, че държавниците освен всичко друго, което правят, трябва да дават и пример”.
 
"На първо място имаме традиционен пакет по финансиране по кохезионната политика и селското стопанство. Имаме 9 милиарда евро за кохезионната политика, 2 милиарда за развитие на селските райони за периода до 2027 година. До края на октомври трябва да сме готови", коментира следващата тема Дончев.
 
"След това имаме Фонда за справедлив преход 1,2 милиарда и 6,2 милиарда за възстановяване и развитие. Целият пакет е 29 милиарда евро. Всичко е безвъзмездно без едни 4,5 милиарда евро, които може да вземем като заем", каза още Дончев.
 
"Формулата за изчисляване не е за глава от населението, а по формула. И тук е една историческа несправедливост. Колкото е повече БВП на страната, толкова повече се полува", каза още Дончев за това, че Румъния и Гърция вземат повече.
 
"Надявам се бързо да започнем обществени компенсации колкото се може по-бързо", каза Дончев. "Ако търсим консенсус от всички политически сили, ще стане мишмаш", допълни той.
 
4,5 милиарда лева ще отидат за енергийна ефективност, обяви Дончев. "Това означава за всичко - батерии, помпи", допълни той. "Но ще има и самоучастие за частните сгради. Като има варианти за него", обясни той.
 
"Ще се вземат мерки и за енергийна ефктивност на индустрията. Сега разходваме 3 пъти повече енергия от Европа. Тук държавата би могла и ще помогне. Няма как да сменим всички машини, но има варианти. Дори със смяната на един електромотор", каза Дончев.
 
"Няма как основният акцент да не е образование и иновации. Имаме амбицията над 800 милиона лева да отидат за напоявяне", допълни той.
 
"Ние работим от лятото. И всички приоритети са коментирани с европейската комисия. Крайният срок за представяне на плана е април догодина. Заради това искаме да приключим по-рано, за да бъде одобрен. И да може да инвестираме от средата на 2021 година. 70% от този ресурс за който говорим, трябва да се усвои до 2023 година", каза още той.

 

Учениците във Варна и Ямболско тръгват на училище - отменят грипната ваканция
21:03 | 30 Ноември 2020 г.

Коледната ваканция започва от 22 декември

21:03 | 30 Ноември 2020 г.
Коледната ваканция на учениците ще започне на 22 декември. Вместо децата да се върнат в училище за 2 дни до Коледа, след като на 21 декем...
Офанзива с Любо Огнянов на 17.10.2020
18:34 | 30 Ноември 2020 г.

Още бизнеси могат да кандидатстват за 24 лв. дневн...

18:34 | 30 Ноември 2020 г.
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева допълни заповедта за затворените бизнеси, чиито работници могат да получават до 2...
Марияна Николова
16:47 | 30 Ноември 2020 г.

50 млн. лв. помощ от Министерство на финансите за ...

16:47 | 30 Ноември 2020 г.
Министерството на туризма договори 50 млн. лв. от Министерството на финансите за помощ на туроператори и туристически агенти. Средствата ...
Марияна Николова
16:39 | 30 Ноември 2020 г.

Вицепремиерът Николова: Пандемията ни принуждава д...

16:39 | 30 Ноември 2020 г.
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с гръцкия министър на туризма г-н Хари Теохарис. Двамата обсъдиха актуални...
Красимир Вълчев
16:26 | 30 Ноември 2020 г.

Вторият учебен срок ще започне по различно време з...

16:26 | 30 Ноември 2020 г.
Вторият учебен срок ще започне по различно време за различните класове. Това гласи заповед на образователния министър Красимир Вълчев. ...
15:42 | 30 Ноември 2020 г.

ЦИК удължи до 7 декември срока за машините

15:42 | 30 Ноември 2020 г.
ЦИК удължи до 7 декември срокът за подаване на заявления по обществената поръчка за доставката на 9600 машини за гласуване. Това съобщиха...