Йотова поиска увеличение на заплатите на социалните работници

На срещата беше изразена общата убеденост, че социалната политика не бива да има партийна окраска

Йотова
Източник: Президентство

Йотова

За достойно заплащане и по-добри условия на труд за социалните работници призова вицепрезидентът Илияна Йотова на среща в Русе с представители на Общинско предприятие "Социално предприятие – обществена трапезария" и на общинския отдел "Социални дейности".
 
Обществената трапезария е основана през 2012 г. и ежедневно осигурява топъл обяд за 110 души. От началото на пандемията техният брой се е увеличил над два пъти. От първия ден на кризата 250 души разчитат на социалните работници, които са едни от хората на първа линия.
 
 
Кметът на Русе Пенчо Милков определи социалните работници като "нашите войници по време на войната с коронавируса". Само за няколко дни в началото на извънредното положение през март общината успява да създаде всички условия топлият обяд да стигне до максимално повече нуждаещи се.
 
"Най-важното е в тежки моменти да достигнем до най-уязвимите – бедните, болните, възрастните. Дали сме успели да им помогнем – по това се познава колко развити са едно общество и една държава", посочи вицепрезидентът.
 
Илияна Йотова призова за увеличение на възнагражденията на социалните работници, защото "всеки човек има нужда от стимул за работа освен добротата и голямото сърце". "В условията на задълбочаваща се криза тези хора ще бъдат още по-необходими", посочи вицепрезидентът.
 
На срещата беше изразена общата убеденост, че социалната политика не бива да има партийна окраска. "С промяната на законодателството отговорността за много от социалните дейности падна върху общините. Но когато увеличаваш тежестта върху общината, трябва да осигуриш достатъчно хора и достойно заплащане", посочиха присъстващите.
 
Пред вицепрезидента беше споделено, че плановете си за действие в кризисната ситуация общината е изготвяла сама и ги е изпращала до централната власт за одобрение, вместо първо да получава насоки от нея.
 
"Кметът събира всички очаквания, но има ограничени възможности", посочи пред Илияна Йотова градоначалникът на Русе и подчерта, че общината не е получила никаква помощ от държавата за борбата с пандемията. Вицепрезидентът призова за пореден път за децентрализация на местната власт, за да може кметовете реално да разполагат със средствата за управление, на базата на които да планират дейностите си.
 
По-рано Илияна Йотова посети най-младото и иновативно школо в Русе Основно училище "Никола Обретенов". Липсата на жива връзка и затрудненията на редица ученици с достъп до електронни устройства и интернет учителите определиха като основните проблеми по време на онлайн обучението. "В кризата с Ковид-19 не е достатъчно само себеотрицанието на учителите, които с риск за себе си и своите семейства остават верни на мисията си. Държавата трябва да помага повече, да осигури всички условия, за да улесни дейността на учителите и да осигури протичането на нормален учебен процес", заяви вицепрезидентът Йотова.
 
В работата си ръководството и учителският колектив се ръководят от убеждението, че бъдещето на образованието е в иновативните уроци. В училището има редица извънкласни занимания, включително и клуб по роботика и зала за спортна стрелба.
 
Вицепрезидентът определи школото като достойно за XXI век и благодари на учителите, че предоставят подходяща среда за придобиване на знания и умения, които да изграждат конкурентоспособни млади хора, свързващи бъдещето си с България.
 
Посещението на Илияна Йотова завърши с тържествено отбелязване на 90-годишния юбилей на акад. Антон Дончев в Регионалната библиотека "Любен Каравелов". Честванията се провеждат под патронажа на вицепрезидента.
правителствено заседание
07:12 | 25 Ноември 2020 г.

Правителството ще гласува мерките, предложени от м...

07:12 | 25 Ноември 2020 г.
Кабинетът гласува днес новите по-строги мерки срещу коронавируса. В понеделник здравният министър Костадин Ангелов предложи частичен затв...
Адриана Стоименова
21:18 | 24 Ноември 2020 г.

Кои родители ще вземат помощ заради онлайн обучени...

21:18 | 24 Ноември 2020 г.
От петък се очаква всички училища, детски градини и ясли да затворят като мярка срещу разпространението на коронавируса у нас. Така много...
Деница Сачева
20:31 | 24 Ноември 2020 г.

Сачева: Бюджетът на общественото осигуряване е раз...

20:31 | 24 Ноември 2020 г.
Има всички основания да се очаква, че с приетия законопроект ще се постигне чувствително увеличение на доходите на възрастните хора у нас...
Народно събрание
20:26 | 24 Ноември 2020 г.

Депутатите решават за свикването на Велико Народно...

20:26 | 24 Ноември 2020 г.
На пленарното заседание в сряда депутатите ще подложат на гласуване предложението за свикване на Велико Народно събрание и приемане на но...
Разширяват кръга на учениците, които получават стипендии след VІІ клас
20:17 | 24 Ноември 2020 г.

Окончателно: 300 лв. минимална пенсия, по 50 лв. з...

20:17 | 24 Ноември 2020 г.
Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 300 лв. от 1 януари догодина, решиха депутатите с приетите окончателни текстове в...
Народно събрание
14:58 | 24 Ноември 2020 г.

Парламентът одобри парите за здраве през 2021 г.

14:58 | 24 Ноември 2020 г.
Депутатите приеха окончателно проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за догодина, с което потвърдиха и предвидена...