Местан: Активността в Сърница доказа, че не трябва задължителен вот

Политически сили прибегнаха до "торбите с продукти" срещу глас, разкри лидерът на ДПС

Лютви Местан
Източник: Канал 3

Лютви Местан

Високата избирателна активност на местния вот в новата община Сърница показа, че когато хората са достатъчно мотивирани да гласуват, няма нужда от задължителен вот.

И не скри, че някои политически сили са обидили родопчани с торби с хранителни продукти срещу гласове.

Такова е заключението на ръководството на ДПС след първия тур от изборите за кмет и съветници, на който води именно техният кандидат. Според Местан по неофициални данни, спрямо намиращото се население в момента в трите населени места на обявената за община миналата година Сърница, до урните са отишли 95% от избирателите. Според официалната статистика избирателната активност е била 75 на сто.

"Ние смятаме, че най-важният резултат от изборите в община Сърница е безцпрецедентната, изключително висока избирателна активност.това е най-важният резултат, който показва, че когато избирателите са реално мотивирани, няма никаква необходимост от въвеждането на задължителен вот, за да се осигури високата представителност на избраните власти. ", заяви лидерът на Движението.

"Кандидати и политически сили са прибегнали до торбите с обидни за родопчанина продукти вътре - обиден е начинът, по който някой си е помислил, че може да купи честта на родопчанина",

допълни лидерът на ДПС. Той спести имената на конкуренцията, като вметна, че медиите знаят кой е прибегнал до подобна обида в отношението към избирателите.

Той обясни предпочитанието към кандидата на ДПС с факта, че родопчани са оценили усилията на партията Сърница да стане община през 2014 г., когато същото обещание са давали и са лъгали различни политически сили от 1997 г. насам.

"ДПС знае реалностите на Родопите и знаем как една нова родопска община може да се превърне от документална, в реално функционираща", коментира Местан.

Той изтъкна, че Движението е било достатъчно честно, за да каже на избирателите там, че тяхната община я няма в управленската програма на кабинета. Той призова в оставащите три дни до балотажа към спокойствие от страна на всички политически сили и загърбване на агресията.

Лидерът на Движението оцени призива на премиера Борисов в парламента да се пази етническият мир.

"Оценяваме по достойнство изявлението на министър-председателя, беше достатъчно категорично, но не приемаме, че ДПС провокира етническо напрежение.

То се провокира от езика на омразата, а не на политическа позиция на ДПС, изразена срещу езика на омразата",

каза Лютви Местан в коментар на предупреждението на премиера Бойко Борисов към коалиционните му партньори да внимават с разпалването на етническото напрежение. Лидерът на ДПС каза, че няма да се умори да говори по темата и да се противопоставя на съждения от типа "да изтържем ДПС".

15:39 | 01 Юни 2020 г.

Борисов: Сърбите са добре дошли да посетят нашето ...

15:39 | 01 Юни 2020 г.
Сърбите са добре дошли да посетят нашето море и планини, заяви премиерът Бойко Борисов пред сръбския президент Александър Вучич, който е ...
Иван Иванов
15:29 | 01 Юни 2020 г.

Иванов: Цената на природния газ поевтинява с 9%

15:29 | 01 Юни 2020 г.
Цената на природния газ, доставян от Русия, от днес поевтинява с 9% или 2 лв. спрямо май, съобщи на брифинг председателят на Комисията за...
Комисар Мария Габриел
14:32 | 01 Юни 2020 г.

Комисар Мария Габриел обсъди с екипа на БСК новите...

14:32 | 01 Юни 2020 г.
Комисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел проведе днес (1 юни 2020 г.) работна сре...
Бойко Борисов , Александър Вучич
11:23 | 01 Юни 2020 г.

Борисов: Въпреки кризата с коронавируса работата и...

11:23 | 01 Юни 2020 г.
Въпреки кризата с коронавируса работата и на автомагистрала "Европа", и на "Балкански поток" не е спирала. Това з...
Бойко Борисив, Александър Вучич
10:21 | 01 Юни 2020 г.

Премиерът Борисов проведе среща с президента на Съ...

10:21 | 01 Юни 2020 г.
Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич проведоха двустранна среща на летище София, преди да отпъту...
Борисов, Вучич
08:26 | 01 Юни 2020 г.

Вучич пристинга у нас по покана на Борисов (ВИДЕО)

08:26 | 01 Юни 2020 г.
Министър-председателят Бойко Борисов посрещна президента на Сърбия Александър Вучич, който пристигна на еднодневно посещение в България п...