Появи се НОВА скандална СТЕНОГРАМА на среща между Прокопиев, Трайков и Христо Иванов

В срещата участват и шефката на сайта Mediapool Стояна Георгиева и една от най-важните фигури в Протестна мрежа - Антоанета Цонева

Иво Прокопиев и Светослав Малинов
Източник: БГНЕС

Иво Прокопиев и Светослав Малинов

Нова стенограма от сбирка на кръга "Капитал" изплува в онлайн пространството. Съдържанието й показва мащабите на опита за подмяна на ценностите и посоката на обществено развитие, която олигархията към края на юли 2016 г. е планирала. Стенограмата от следващата сбирка е потвърждение за това.

Стенограмата е получена на пощата на информационна агенция "Блиц". 

Стенограмите разкриват модела на съществуване на олигархичните кръгове "Агнешките главички” и "Капитал” и техните проксита за задкулисен натиск в политиката, икономиката, правосъдието, медиите, културата и ред други обществени процеси. 

Във втората сбирка са участвали лидерът на "Да, България” и бивш правосъден министър Христо Иванов, политологът Евгений Дайнов, шефката на сайта Mediapool Стояна Георгиева, екслидерът на СДС Мартин Димитров, неуспелият кандидат-президент на РБ Трайчо Трайков, една от най-важните фигури в Протестна мрежа Антоанета Цонева, издателят на в-к.”Капитал” Иво Прокопиев. 

Ето какво съдържа стенограмата(без редакторска намеса), действащите лица са лесно разпознаваеми:

Искър, 17.11

Христо Иванов – Дневният ред – къде се намираме и какво следва. Има нужда един кръг да мине как оценяваме ситуацията. И страната и като общност. И после да решаваме какво трябва да се случи по–нататък.

Евгений Дайнов /политолог, който често прави анализи за "Дневник"/  – Много накратко. Видяхме бунт срещу ББ, бълбукащ от март месец, бунт срещу стила също, олигархично ръмжащото поведение, което отваря ниша за нормално говорещи за политика, в което трябва тази група да влезе

Христо – А ние къде сме?

ЕД – Събрали сме се и решаваме.

Стояна Георгиева /главен редакотр на сайта "Медиапул", бивш шеф на пресцентъра на МС по времето на Иван Костов/  – Всеки да посочи относителни плюсове и минуси във връзка с нашите цели.

Христо – Питам те къде са Агнешките главички.

ЕД – Имат възможност да го организират, като неръмжащи хора.

Радан Кънев /лидер на ДСБ/ – Няма да анализирам кампанията и мнението на хората, които не са били вътре не е моето. Хората, които според мен, които смятаха, че кандидатурата не трябваше да бъде на РБ, бяха прави. Няколко неща ще кажа, които може да знаете и да не знаете. Кампанията тръгна от ниски нива с добър тренд . Петъкът с привикването на министрите, аз го подцених. Терен през следващата седмица, кампанията слезе под начални стойности. После благодарение на Трайчо. Дебалансиран резултат София - чужбина – извън София под 4%. Пловдив малко над. Това показва не добра прогноза. Не мога лесно да се съглася с Евгени, че има светло бъдеще. РБ е по–балансиран. И предварителните проучвания бяха по–балансирани. Получи се обратното – Трайчо вдигна в СФ + Влезли сме в новите сгради на столицата, добра новина. Влезли сме в ниша без особена перспектива. Да изпълним хората като нас и никаква стъпка като хората извън нас. Веселин Марешки – много купен вот, много пенсионерски вот, там му е ниския резултат. Там се намират хората, които трябва да стигнем, провинциалната средна класа. Гласуваха и мразеха ГЕРБ и накрая се отпушиха, там смятам че в тази зала в момента, нямаме лицата, които могат да стигнат там. Дай боже да не съм прав. Тук млъквам

Христо – Някой?

Румяна К /б.р. може да е Румяна Коларова, съветник на Росен Плевнелиев/  – Преди да си отговорим къде сме, да си отговорим какво сме?

Христо – Ти какво мислиш Румяна – и да си отговорим.. този проект се поддържа жив от враговете му. Всички очакват партия, но аз смятам че не е най–добрата форма на начало. Според твоето интервю – широка основа за контакти с хората. Партийно връзките с хората са скъсани.

РК – Реплика. Моето впечатление е, че това е за след осем

Стояна – Лятото Боровец дали да се издига някой от РБ или не, говорихме за това, че той да изкара нисък процент и той да бъде приписван на целия бъдещ проект. Десен или друг. Защо резултата на Трайчо е такъв, сигурно има много обяснения, но е факт, че той никак не е окуражителен. Не е съсипващ под 5% но пък и като нещо стартово, като се има предвид, че структурите на адругите партии са допринесли за него, е доста разочароващ. Може би да не обсъждаме самата кампания, защото това е друга тема, другото което бих казала за самата среда в момента, че тя е много вече доминирана от нацпоп движения и всъщност това ще бъде доминантата на парламентарните избори. това надцакване върви в момента и като имаме предвид и мединат среда е трудно да се отправи друго послание. Ако всички са се качили в една и съща лодка се опразва друга, която ако се използа разумно и да се излезе от –– да стигнем до тази средна класа в провинцията, може би има шанс ...

ЕД – Предложение– Да питаме някой път средната класа от провинцията. Да ги питаме тези от академия Буров

Яков /б.р. вероятно става въпрос за Стоил Яков, дясна ръка на Радан Кънев и бивш шеф на "Терем"/ – Изкривена картина, неправилни респонденти.

Христо – Предполага се че знаят повече от нас. Друг някой– Трайчо ти да кажеш?

Мартин Димитров Да очакваме високи резултати, при положение че имаме министри, които стоят там при каквото и да става. Това трябва да ни е за поука, че каквото и да правим , не трябва да се правим в такава ситуация. Ако и другите министри бяха казали, ако няма съдебна реформа ние си тръгваме, РБ щеше да има съвсем друг резултат. Не трябваше блока да издига ТТ. Хората които смятаха че трябва ик да го направи бяха прави. Има място за алтернатива .– затова са и тези силни атаки – агнешки главички и ттн. Искат да убият идеята за алтернатива.

Работа на чисто ни трябва – без хора които заграбват ограбват, без хора, които ще ни предадат, няма смисъл. Ние се скъсахме от работа в парламента. Лукарски казва няма картел, има хора които ми казват „Да се цепим не е хубаво“ има и такива хора, но не можем да очакваме по–високи резултати. Аз съм убеден че сега ще има по–голям резултат, ако направим днес. Да стъпим на нещо твърдо. Всеки път взимаме хора които правят щуротии и се чудим какво ще правим в тая ситуация. Антоанета ме пита – трябва на живот и смърт „или това или няма да отстъпим“. Трябва хората, с които си заедно да не отстъпват. Но кат о си заедно с хора, които са готови да отстъпват и да заменят реформи с други реформи. Ако нещо има смисъл е твърдата основа.

Христо – Антоанета

Антоанета Цонева /"Протестна мрежа", дълги години представлява НПО-сектора, кандидат за депутат/ – Аз влизам с фразата „на живот и смърт“. Няма да кажа нещо по–различно от това което съм казвала по различни поводи. За мен смисълът от тази коалиция се изгуби на 9 декември, когато хи даде оставка. Всичко пострада и кампанията също. След 9 декември изглеждаше власт заради самата власт. Нито управляващата, нито опозиционната част на блока, не направиха така че обществото да ги разпознае. ПФ имат послания, които продават на публиката – намаляване на секциите, и др. вие ще ни удоволетворявате исканията. Висока нота за бежанците и ето няколко неща, които те ги уплътниха тия политики. За нас може да са антиполитики. Те ги превърнаха в политики и в законодателство. РБ не намери твърда основа за да намери причина да съществува в този вид. Следващите няколко месеца, ако се намира в това състояние, подкрепата колкото и да е ниска тя ще се изпили до краен предел. Вече на първи ред Кунева, Лукарски, Радан Атанас, и ще изглежда по абсолютно необясним начин на публиката. Освен погнуса, няма да носят нищо. До 22 януари ще се вдигат нивата на тази гнус. Трябва да се изясни и това, защото тази общност реферира към определени хора в парламента, зависи от тяхното поведение с оглед на тоя отскок който трябва да се прави в бъдеще и не трябва да се бяга от този разговор какво се случва там. Защото това е плацдарма, от който се прави отскока, там са медиите там са говорителите. Ние ако се скатаваме и мишкуваме нищо не може да се направи дори към нова платформа. Аз се интересувам от няколко неща – групата какво прави, как ще се събере с бившите министри, които стават депутати и ще има ли някакво скъсване акт, който да зареди ситуацията с повече енергия. Включително напускане на парламента. Но трябва да се мисли за разпознаваеми жестове. После може да се включа отново. Засега за мен са абсолютно неясни параметри на поведение вкл и по начина по който резонира в тази общност.

Атанас Славов /дясната ръка на Христо Иванов, съветник на Румяна Бъчварова/ – един от аргументите да съществува РБ, е ако може да привлечем от другата част по–читавите хора към нас. От днешна гледна точка, как стои въпроса. Има ли шанс някой да се присъедини към нас? Има опозиционна СДС група.

Иван Иванов /заместник-председател на Народното събрание/– Никакъв шанс ,още повече че се връщат министрите. Мачиков – електората или депутатите

А. Славов – Имам предвид електората по–скоро.

Антоанета – А кои нас и коя позиция. към какво да дойдат? Хем хънтваме хора, от различни неща. "Елате при нас защото еди какво си“.

А. Славов – Да се включат в процеса по създаване

РК – Ако може да ти отговоря. В процеса по създаване – краткия отговор е ДА, зависи. След създаването краткия отговор е ДА, можеш да очакваш повече или по–малко. Това са моите оценти Антоанета – а групата и парламентарния живот твоите възгледи какви са?

РК – Да минем тогава към разговора за бъдещего. Това е един от основните .. „Какво е нас“ за мен е въпросът на алфата и омегата, Изразът „нашата общност“ е верен на културно и ментално ниво, но в по–социален смисъл на думата такава общност не съществува. И трябва да разберем съществува или не. Първостепенният въпрос, има ли в този кръг има ли ясна воля да се върви в политическо действие. Еднозначно публично действие. Всеки който би помагал по друг начин – отговорът му е „Не“. Не, но бих помогнал с... Доверието в този кръг е достатъчно силно. В кръга на хората, които биха се занимавали с публична дейност. Те дължат санитарен минимум доверие. Политиката събира хора, които не се харесват и не си вярват особено.

Апостол Павел – „Дяволът не може да чете мислите, но може да ги показва на всеки и да слага мисли един в друг“. И да изговорим нещата открито. Директно на въпроса за ПГ – да изляза, независим, или да стоя там – и трите неща мога. В три формата мога да го взема – ДСБ, 9–тимата опозиционни депутати, или по–широка общност. Аз искам третото – това има много висока цена, това означава че който се включи, ще ходи с мен на новите парламентарни избори. Нека прави коментар, но да не влияе на решението. Ние трябва да вървим на този път – кои хора ще вървим на следващите избори. Какъв ще бъде десижън мейкинг процеса и тези депутати които се подчинят. вървят с нас. Който не го последва, да прави РБ2, РБ3 –или както реши. Имахме сериозен разговор с тези девет депутата, Гроздан предупреди, че няма да участва в бъдещи политически проекти и няма да участва в парламентарни избори. Очевидно няма как д а го обвързваме с наши решения. Въпросът за мен е изразяване на воля на амбиция, вече на план и на график от тези които имат и воля и амбиция. Имаме три ядра – ДСБ, ГС на РБ, който разглеждам отделно, трето, ще ме извините за израза – всички които биха застанали, зад Христо, но не и зад другите. В приблизително такава форма на създаване на общност ако стигнем до решение за политическо действие, аз ще се съобразя с тази общност и по въпроса за ПГ и по ред много по–важни въпроси, които тепърва ще предстоят. Мисля че е дошъл реално този момент. Още малко неяснота, кой иска с политика кой не иска води до срокове за регистрация за парламентарни избори. Аз искам да участвам, но ако дсб реши да участва в РБ няма да участвам в избори. Прекалено е близко, за да поставям плановете си в много условия... още две три неща извинявайте. Едното е, не искам да има проект около ДСБ. Около ДСБ не може да има проект, защото ние нито харесваме, нито те ни харесват. Може да има проект около РБ, персонален проект на РК, но какво от това биг дийл нищо няма да стане и няма да пробие в по–широки социални среди. По тази причина и идната седмица ДСБ няма да обявява нов проект, но ще изрази желанието си да обяви нов проект. Ще имаме нужда от някакъв брой ведри гости, които да насърчат хората, в момента... те знаят че нещо се мъчи, но не виждат какво...

Иво Прокопиев /издател, бизнесмен, обвинен от прокуратурата/ – Христо, ти трябва да се изкажеш сега Христо – Зарязахме първата точка...

РК – Първата не ни е интересна (смях) ХИ – Аз имам... ако този процес, ако тази група е съзряла, да премине в политическо качество. Но дали времето ще стигне, и дали ще може да се превърне в официално регистрирана партия. Аз съм готов да вляза в нея и в нейните органи и да взема решение. За да мога това да правя имам нужда от пространство реторично и на публично говорене – това да не е онзи проект на Радан и да влизам в онзи коловоз. Това че борисов обявява неща ,... като разговарям хора, това ги вкарва в стрес. За мен е ясно че ако нещата се развиват правилно, ако се установи че има хора готови да влязат внещо ново. На фона на цялата история в РБ, защото тя е токсична до непоносима степен. И аз не съм сигурен че тези хорат могат да бъдат въвлечени в този разговор и не съм сигурен, че някой иска да участва в това решение. Но аз съм готов да обсъждаме ако възникне нова партия коалиция , съм готов да възникне. Това, което се случи между тази точка и онази тогава може да се говори с онези хора. Натрупаха се неизвестни – ще има ли хора, ще има ли да скочат януари хора да обявим партия, това трябва да се установи в разговори.

От разговорите, които съм водил – хората искат да чуят. "Почваме начисто“, не е част от кухненската свада на РБ, и да не се обясняваме по тези въпроси и да му дадем възможността да стартира по независим начин, нито на Радан, нито на ДСБ, нито леви десни в това структуриране за да може да даде собственост на хората, които поканим те да го дефинират. Аз като човек, готов да се постави на разположение да прави тези срещи мога да заявя моето намерение да работя с дсб. Но, ние ако регистрираме партия се надяваме да има хора които да главуват и да са много повече от тези тук. Не можем да гарантираме засега. Аз ще работя за това. Първо да има публична дистанция, не говоря тази общност да престане да говори, напротив, прекалено сме малко за да късаме диалога, но някаква свобода на хората и не някой да е определил в какво ще влизат, "ела“, ама ние предварително сме го форматирали, трябва да потърсим възможност. За мен има една гражданска периферия, за да ескалираме на политическо ниво. Смятам, че следват моя начин за мислене. Хората проектират собствения си начин на мислене върху другите. Това което можех сам да свърша за съдебната реформа, аз го направих и не може повече. Партизанската гражданска работа, групи за натиск, не че трябва да спре, но е достигнало ниво на ефективност, отвъд което иска политически отговор, резонанс, което изисква доверие ... Има и много хора и теми извън София, които могат да бъдат отразени в някакво действие. но не можем да им турим клише, в което да влязат. Трябва да им дадем собственост.

На Руми на въпроса – общото е желанието да запазим западния модел на развитие на тази страна. колкото и помощта на Запада да се губи. В един момент трябва да правим това на собствен ход. Западния либерален модел на развитие, отвоюване на страната от мафията. Не може много да добавяме, за да не стесняваме рамката. Готов съм да участвам в разговори и да ги модерирам. Това ако е разумен ход от гледна точка на присъстващите, да го оставим това нещо без да трупаме клишета и заявки и да знаем, че моята воля е такава, да е ясно че няма къде да ходи, че да работи с ДСБ в някакъв момент, но нека се случи естествено тази дистанция. Да каним някого в дсб или в партията около ДСБ, да ги каним в левия джоб на дсб, няма да е много секси. Кажете какво мислите?

РК – На мен това ми е абсолютно окей. Притеснява ме темпото. Другото е че надценявате ДСБ. Особено на национално ниво, партията е твърде слаба. Има две позиции – моя и на Атанас, която, запълва пространство, но няма персонален състав, който да е заплаха –. почти всяка здрава компетентна общност която се появи, влиза в сътрудничество, влиза на чужд терен Христо – да не разомагьосваме ДСБ. Някой не иска ли да каже как.?

Стоил – Може ли едно съмнение?

ХИ – Да.

Стоил – Не съм убеден, че това може да се случи. Много общини, много хора и ако се претупа, се поема огромен риск да се напълни една чиста структура с куп безумни личности, събрани не заради каузата, а заради личен интерес. Де юре може, иначе не...

ХИ – А как да стане?

СЯ – Не знам, изказвам опасения, харесва ми идеята, но на места отъстваме, дсб не може да бъде заплаха. В обиколките из страната, където и да тръгнеме, вие от коя партия сте, ни питаха. Не може да се отрече, че на ДБГ работят структурите. Навсякъде ни питаха какво става с тоя проект. Обиколил съм 50 общини, Трайчо 200 не подценявайте тази енергия, която Борисов трупа в Радан. И хората по страната е единственото, което ги вълнува, не само нашите, но всички.

Пепи Славов – аз разбрах по по различен начин това, което каза христо. аз те разбрах – не общността, условно наречена гражд общност около ДСБ, а ще има опит за пакетиране на общността в ДСБ+ за да бъде сведено до 10%+ ДСБ целия потенциал. Ние се познаваме добре през годините и сме работили, може би така ще се опитат да ни пакетират. Моят прочит е че ситуацията е не точно благодатна, но се отварят хоризонти, много десни хора гласуваха за БСП протестно, но и считаха че има и гражданска независимост, повярваха на тая мантра, искаха да повярват. И ние, ако наистгина предложим на ценности на гражданско начало на чисто, тоест никаква обвързаност с това срамно участие във властта, тогава потенциала е много голям . Наистина доверие не се гради от днес за утре, доверие се гради с работа. И създавайки тази гражданска общност, работейки с хората от ДСБ по места да се мисли за не толкова формализирана структура и орган, които се изпълняват съвместно. Да има ясен екшън план като стъпки, включително това, което тони питаше, кое кога се напуска и обявява. (за да не може едно намерение от пропагандната машина, да се опитат и да кажат за Велико Търново – ето това е новият проект, ) пропагандната машина ще го вкара в масите и ако обявим този граждансик проект по–рано и тогава ДСБ да надгради. това изглежда като съгласувани действия, които трябва да се спазват. и ако се съгласуваме в това, значи че си имаме доверие. През годините много споразумения съм писал, виждал, подписвал, и те са били нарушавани. Принципът опира до даване на дума и спазване. Ако се лъжем от първите седмица две, е ясно че ще става така и нататъка.

Стоил Я – Да се помисли в посока в гражданско представителство, което прераства в партийна структура. И тези общи органи могат да се случат. ГСП.

ЕД – Съществува една малка партия ДСБ плюс още една малка

Христо Иванов – Аз си представях един широк алианс, който представлява всички и да привлича още хора. аз си представям така – партия хи, алианс за справедливост – ДСБ вика аз влизам, всички да.. ако това говорим времето е малко. ако говорим за две малки партии wtf. Руми Ч – важна е юридическата форма за тази партия.

ИИ – мисля, че слагаме каруцата пред коня. Хубавата новина е, че ХИ изяви желание да лидира. Руми Ч – НДХИ! (смях) ИИ – съдията да прави съдебна реформа. Лакмуса беше опраскването и излизането му от правителството и затова се създаде и тази общност, която започна да гравитира и да търси решение. Така че Христо Иванов създаде немалък политически капитал и марка. Това, което липсваше в тази общност, той да каже – „проявявам интерес и желание да лидирам този процес“, защото това е реалността. И сега, как се прави общностно гражданско партийно строителство това го знаят други хора. Ако тази общност го направи и други общности могат също да отвоюваме държавата от мафията. Марешки затова качи вълната – бедност, аптеки картели, ПФ – страхове бежанци, картели. На тия избори, каквито и да сме, не стигнахме до ушите на хората. Това е позитивното и добрата новина и стъпка по стъпка да се уплътняават тези намерения, които ти имаш.

Руми Ч /б.р - Румяна Червенкова/ – Имаме ли предвид предсрочните парламентарни избори? Така както са тръгнали нещата никой няма да влезе. Ако се промени избирателната система, забравете.

Стояна – Ако не се промени?

РЧ – Ако не се промени, имаш терен. И да търсим каква е най–добрата форма. Да стане, може би да не правим такава форма а да излъчваме ...

ХИ – Само дето не знаем дали ще има ИИ – всички са против но никой не иска да каже, да не обере негатива ХИ – тони, ти искаше думата

Антоанета – Не знам какво ще решат за мажоритарната система. Това нас от гледна точка на бъдещи действия доста ни блокира. Супер голям шит е да се струкутрира – на какво разчиташ, на структури.

Яков – Нямаш избори, в които не разчиташ на струкури.

Антоанета – В едномандатни райони малките играчи се договарят предварително, за да не се бият в райони, в които нямат шансове.

Яков – Това го знаем.

ХИ – Да не се прекъсваме

АЦ – Тоест, кандидатите на зелени, ДЕОС, ДСБ1 който и да си представяме не могат да се бият помежду си в районите, защото е самоубийствено и районите си ги дават взаимно. Ако има такава избирателна система неминуемо влизаме в този коловоз. Въпросът е да го знаем по–рано защото носи иманентно този тип стратегия. 

АЦ – Просто една малка партия не може да издигне 240 партии, защото това е самоубийствен ход, затова навсякъде уговорката е преди избори да не се обезкървяват. През 2009, когато имаше 31 района, голяма дилема, дали не може ск да се договори с ГЕРБ в аванс за подобно нещо. ГЕРБ отказаха, те бяха на вълната и казаха да си гледаме работата. Взеха 27, другите ги взе ДПС. На структурно ниво, ако избирателната система се промени по тоя начин, нещата ще са така за такива общности като нашите. Така ще е за всички без значение дали има за формална коалиция или няма, защото там се явяват кандидати.

Христев – Не би трябвало да се фиксираме нито върху технологията, нито върху междукоалиционните отношения ... или нов формат. въпросът е дали може да бъде предизвикана нова вълна на базата на публична заявка. И асоцииране на определен кръг послания към хора, които не са политически активни. Цялото ми уважение на ДСБ, защото съм почти твърд електорат, но не смятам че на база публичната идентификация на ДСБ може да се случи. Мисля, че не трябва да се страхуваме много от избирателния закон, по–скоро трябва да се опитаме да разказваме позитивна разбираема история, за достатъчен кръг хора, които сме радетели за по–висок наратив за комуникацията помежду си. Даже вече не стигаме центъра на Варна и на Пловдив, оставаме в центъра на София. За тея избори няма да има мажоритарни райони. Нито БСП са толкова елементарни на тоя капан, нито ГЕРБ, макар че всичко е възможно– въпросът е кой да хване вълната и другият да стане виновен ...да не говорим, че докато се начертаят районите те ще си избодат очите.

Руми Ч (не я чух добре)

Христев – Въпросът е че референдумът беше ясен, с ясен отговор и политическа подкрепа.

НикиС – Единствения начин да стана партиен член е да е нещо съвсем ново, а не 815 епизод на нещо си. има едно поколение които искат да участват, те може би са малка група, те са видели лимита на гражданската катвиност, така че единствения вариант и за нас и за тях е през нещо съвсем ново. Правя ремонт, в момента, ако влизам в стара къща, избивам всичко. След това ще обясня на професор Дайнов, защо трябва да има още една нова партия. Ще обясня на дайнов – дори ако само няколко лица влязат, това ще е супер. Още от 2013 година има едно сообено доверие между тях. граждански групи групи за натиск, малки, по–големи партии, така че ако няма малка партия да символизира това нещо, ще се загуби има да ги събираме по офисите като ни потрябват пак като изберат пеевски за нещо друго. аз съм с две ръце за нещо ново, което да търси нормални съюзници – ДСБ, Зелени, Деос, други партии, не ме притесняват технически неща, участие в изборите, така че дайте да го докараме до нещо разпознавамемо, оттам натакък ще намерим начина.

Пепи Кънчев – Дали това ще е изцяло нова платформа партия или обединение в някаква шапка това е организационен въпрос който по–нататъка можеда сеэобсъди. След тоя разговорэи тези избори имаме признание, че Борисов загуби поради съдебната реформа и 9 декемри от страницата на ИПВ, от всякакви хора от цялата страна. И там, за разлика от много други страници има активност от хора от малкия град където хората поставят своите проблеми, тя е важна. Тоест имаме тема, имаме цел – съдебна реформа, което хората биха подкрепили. Почти всеки ден има запитване, защо не станете партия защо не го направите и в повечето граждански организации, образование и други има съзряване на хора – уморихме се да чукаме на чужди врати, да го правим заедно. Съдебната реформа вълнува много хора, последното нещо което ще кажа, публикувахме днес за Румъния, техният ЦИК, тая румънска тема е измислена за него, хората казват ако на 200 километра ако се случва, може да се случи и тук и са най–четени и най–коментирани. Тоест, ако при тия съседите може, тоест и при нас може да се направи, тоест ако някой го прави ние ще го подкрепим. тоест хората лиха го подкрепили. Е.Дайнов – въпрос и отговор. Как царят участваше? Жоро – Коалиция НДСВ. ЕД – Христо – сбор за републиката обяваяваме, и хората се събират!

АЦ – Който е ял попарата на коалициите – кой държи листата, кой държи печата, всички мурафети. Трайчо го видя. Да участваш в коалиция е - ела ме изяж в българската политическа култура. Няма такъв вариант - да участваш равностойно или достойно в такъв процес. Радане, ще се съгласиш ли?

РК – Наполовина – При сегашното действащо законодателство, коалиция може да бъде представлявана от ХИ, при сега действащия закон със субсидията е голяма беля, защото субсидията отива в тези две партии. Какъв друг закон ще действа, Божа работа. За представителството – проблем няма, за финансирането – партията нерегистрирана в изборите остава без субсидия.

Стояна – Преди да се делят пари и печати, да се върнем към духа и логиката. Защо ще се прави НДХИ, (смях)

Атанас А. – към Кристинка, кой ще прави АЦ – нещо заблуждаващо

Стояна – Трябва да има логика и динамика. най–важното е това да стартира и да му се даде шанс. Тези три години слез 2013 някакви общности имат свой живот и път на развитие, РБ, докъде стигна. добре е да има малко да си почистим главите от структури. Нека да тръгне. Хората, които ще се съгласят с лицата си да участват това което се формира едно по едно да се нагласява и да се структурира и да се види, какво е. Съвсем ясно е, че при дефицита на хора, ще се наложи че ще бъдат обединени в една програма – ДСБ, ДЕОС, Зелени и тн., но е жизнено важно да се формира алтернатива на чисто и да тръгне по свои правила. Да се излезе от кутията да се излезе от целия тоя лабиринт, наречен рб, който мисля че много хора затормози и ги държи..

АЦ – а как се излиза от РБ? СГ – ама ние говорим за НДХИ

АЦ – ама ДСБ стои вътре в парламента.

Руми – (не я чувам)

АЦ – Докато те стоят в парламента да се прави платформа, на чисто СГ – ако се реши сега, да не се представят предварително всички алианси и взаимодействия, както каза Христо. Първо да скочиш и тогава да кашеш хоп. опозиционната част на рб – какво ще правят – бюджет, изборен закон?

ИИ – Това са двете тези, които обсъждаме СЯ – с подкрепата на ДСБ, дай си сметка, че с подкрепата на дсб, този акт щеше да отшуми иначе. както с професор вучков. Аз чувам от тебе че ДСБ е злия дух.

Жоро – Нали си говорихме за доверие? Въпросът е за стратегия.  Ясно е че ще се върви към съвместна работа РК – понеже съм пушач, пет минути пауза?

ТТ – като мениджър да кажа, че пет минути пауза не съществува (смях)

ЖИ – да кажа – има време, като мениджър да кажа– в оставащите до избор имаме време до март. рК – чакаме решение на кс, може да са март началото а бойко говори за февруари. Жи – следва какво да направим ? (почивка)

Иво П – Изпуснахме една възможност. Достойно представяне на Трайчо и политически "Капитал" който носи. Това че той носи, минимизира факта че е бил кандидат на РБ. Големият успех е в чужбина – проработило е там и да видим в провинцията как да стане. Което не очаквахме при предишните дискусии – бяха в плоскостта, защо тази общност има потенциала да излъчи ... в момета има вакуум в политпространството където няма нищо. Рязък завой в ГЕРБ към популизъм. Без приличен човек като генерала БСП се връща към корените си. Те много бързо почнаха да губят това, което бяха получили като бонус дори без кампания, просто защото бяха издигнали нормален човек, което показва колко голяма е възможността, защото държавата се управлява средно между строителна фирма и жълта медия. Премиерът строи или дава насоки на жълта медия. Колкото и да оцелява политически, то се вижда че само с харчене на пари не става. Дори дебат няма. Реформата, което му викат, дори не му е интересно. Това по отношение на дискусията и на потенциала. Първият път такова да възникне при Пеевски 2013, втори път на 9 декември в опозиция, сега е третия момент, по–малко енергия но по–висока струкртуризираност. как да канализираме енергията в политически проект и как да максимизираме резултата. Трябва ни НПО, която да започне да се занимава с първата част на задачата да държи връзка с чувствителността... защо Пловдив е слаб. Никой не е дошъл да чуе в Пловдив петте конкретни проблеми на фирмите. Следващият път, ако ги чуе ще има 50%. Това е едното и мисля, че работата на тази структура е ключова и като гарант за тези сложни структури .. в политическата част, очевидно е, че не в особено дългосрочен план трябва да се върви като единен субект. От гледна точка да се максимизира вота, но дългосрочните стратетгии минават през единен субект. Дошъл е момента всеки ясно да каже, в коя от двете части на поекта участва. В гражданския филтър или в активата политика. Съвсем ясно искам да го чуете – нямам желание да ставам действащ политик, аз бих участвал активно в гаражданската част, с всичко което знам, и много и с целия ресурс който разполагам, в структуриране на отношения и тн.

ЕД – Ти ми постави пред мен нова задача, ще влизам ли в нова партия или не. Аз искам да влизав във сичко и да остана член на зелените

Иво П – Христо – да разлика от миналия път каза – аз съм готов да вляза в политиката. ако има пет като него, вече е критична маса. ;

ЕД – е как да няма ние, тука какви сме

ИвоП – Това казвам и аз. Има и потенциала и друго, което ми направи впечатление склонни сме сами да се подценяваме. Потенциала не е за 5% и влизане впарламента. Потенциала е първа политическа сила.

Жоро – да, ама това означава сваляне на посланията и слизане до популизъм.. от умните и красивите и слизане до проблемите на хората.

Христев – това не е точно популизъм Жоро – популизъм в добрия смисъл.

Иво П – Не пречи да стане.. политиката живее в друга среда, с други средства. едно от предимставта на тази група е дигитализацията.

Мирчев – Трайчо

ТТ– сега, първо аз няма как да не започна с това, че ви благодаря на всички за, за подкрепата и за кампанията. мисля че всеки ми помогна с нещо. За самата кампания... аз бях от хората, които мислеха, че не е лошо да се мине през РБ заради финансите, инфраструктурата и заради добрите хора там които можеха да помогнат и някои от тях са тук. И в нито едно от тези неща не се излъгах. След като започнахме с ангажиментите на хората към кампанията, което стана, нещата горе долу ще вървят, защото никой не може да ми слага думи в устата. Не прецених едно нещо, което се оказа голям фактор – хора, които Борисов им е шеф, са хора на Борисов. Радан каза, че и БайХ е попречил, според мен не е попречил.

РЧ вместо ББ пишат БХ вече (смях)

ТТ – дори и да не можеха да говорят от мое име, те можаха да съсипят некщата. Но аз искам да имаме идея от следващия път. Някой да каже как щеше да се осигури финансирането на кампанията? После аз не съм правил детайлен анализ на резултатите, нотова което съм виждал от тезци 6%, половината не са гласували за парламентарните избори, а 25% са гласували за герб. хубава и лоша новина. Лошата е, как хората гласували за РБ сега не са ни видяли в президентската кандидатура. По–ласкаещи обяснения има други не са. По–ласкаещо е, президент на енто място не е като партия на ненто място. Много хора са решили да трупат на тая купчинка която е по–висока от цецкината. Другите, които не сагласували за рб, които осмислено не са избрали Цачева, Радев, бензина, бежанците 100 000 човека са гласували осмислено за нещата кото съм говорил, а аз сложих съдебната система най–отгоре. От РБ (управляващи) ми дуднеха, че с тоя протестърски език ще се ограничим в протестърския вот. Дотам се ограничихме. друго нещо като лично преживяване и не мога да се отърся – видях хора, на които не им беше много ясно какво става в София, но те искаха една сила която да представя тези идеи. слабо ги интересуваше рб или нещо друго. Това са остатъците от тези, които са гласували за РБ, които са били вдъхновени от обединеното усилие. Тези хора са два пъти по–малко но все още ги има. Те се плашат от думата разцепление. Това са точно тези хора, които не могат да схванат смисъла на нещо ново и малко. Те могат да бъдат загубени или да останат, но трябва да бъдатдопълнително убеждавани. Това са тези хора, които ми е трудно емоционално да ги отпиша, защото всичко, с което се занимавам влагам емоция. които са ми помагали, водили по пазарите, казвали са вярваме, че това ще стане нищо, че ГЕРБ ни мачкат, ще дойдем и ще седнем, нищо че ще ни снимат. Не мога да им кажа – не ви харесвам, казвам ви го като тема за мислене, как говорим на тия хора. Най–голямо предизвикателство ми се струва организационното, но виждам че никй не му се притеснява. (смях)

НСтайков – нека кажа за ИК, като съпортър. Има бели, сиви и черни практики за ИК, кои щяхме да изберем?

ТТ – А кой щеше да налее в сивите?

НС – Анализирай на РР финансирането и ще разбереш.

ТТ – Кой сега е нашия #кой? Питах вече Радан – кой е нашия кой– нали никой не се съмнява, че цветан василев отговаря и на други въпроси, освен журналистически

Пепи Славов – Това което казваш за хората по места, това е важно и ти си шанса, защото те са те подкрепили. те са искали да те чуят , нещо на чисто ново и нестрадащо от пороците на гадните практики. ти ако се идентифицираш и ги призовеш да дойдат,

21:54 | 05 Август 2020 г.

1 млрд. лв. заем от Европейската комисия иска прав...

21:54 | 05 Август 2020 г.
1 млрд. лв. заем от Европейския инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица поиска правителството. В сря...
Румен Радев
20:16 | 05 Август 2020 г.

Държавният глава обсъди промени в Конституцията с ...

20:16 | 05 Август 2020 г.
Липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности пред развитието на България като демократична ...
17:51 | 05 Август 2020 г.

Дончев: Няма да ставам премиер, не познавам Пеевск...

17:51 | 05 Август 2020 г.
Няма да ставам министър-председател. България ще влезе в комбинация от зловещи кризи. Обществото ни е разделено. Хората с пари контролира...
Сблъсъци между протестиращи и симпатизанти на ГЕРБ 2
14:11 | 05 Август 2020 г.

ГЕРБ категорично се разграничава от провокациите н...

14:11 | 05 Август 2020 г.
ПП ГЕРБ категорично се разграничава от действията на група провокатори, които предизвикаха сблъсъци на Националната конференция на партия...
Красимир Каракачанов
13:15 | 05 Август 2020 г.

Красимир Каракачанов: Протестиращите искат реформа...

13:15 | 05 Август 2020 г.
"В България има хора, които искат смяна на властта, интелигентни хора правят разлика с това, което е на Запад, сигурно има разлика. ...
Бойко Борисов
13:00 | 05 Август 2020 г.

Борисов: Има вариант да си тръгна и все пак правит...

13:00 | 05 Август 2020 г.
Готов съм по всяко време да си тръгна, правил съм го, готов съм. И заради мен по никакъв начин не искам да има напрежение. Аз не съм Раде...