Деница Сачева за джендър анкетата: Попълват я учители, не деца

Зам.-министърката на образованието твърди, че анкетата се провежда отпреди тя да постъпи в МОН

Деница Сачева
Източник: Канал 3

Зам.-министърката на образованието Деница Сачева представи своята позиция пред Епицентър по скандала с джендър анкетата, за която първо съобщи Канал 3.

Сачева отхвърля твърдението, че тя е разрешила провеждането на анкетата в училища в София и Стара Загора, като обяснява, че тя работи в МОН от месец май 2017 г., а този конкурс се провеждал вече пета година. Според Епицентър обаче писмото с указание до РУО-Стара Загора е подписано именно от нея. Деница Сачева уточнява още, че анкетата я попълвали не децата, а учителите им.

Ето и отговора й:

"Във връзка с разпространявана информация за анкета сред ученици за това в коя тоалетна ходят и дали носят сиучъри за втори път през последните дни трябва да заявя, че такова нещо няма.

Дезинформацията, която се разпространява стъпва на факта, че от учебната 2013/2014 година по методология, разработена от Националната мрежа за децата и фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“ се провежда конкурс „Училище без насилие и стереотипи, основани на пола“.

Министерството на образованието и науката (МОН) единствено съдейства за информирането на училищата за възможността да се включат в него, но участието е доброволно и по решение на директорите.
За сведение, на разпространяващите информация, че конкурсът се провежда по мое нареждане, подчертавам, че аз работя в МОН от м. май 2017 г.

Конкурсът се отнася до равнопоставеността между жените и мъжете и цели да се развиват училищни политики за противодействие на насилието и тормоза чрез изграждане на толерантна и подкрепяща среда.
Анкетите се попълват от директори или учителски колективи, а не от деца.
В тях не се съдържат подвеждащи въпроси и такива, чиито отговори да се тълкуват двусмислено. Темите, залегнали в анкетите, не са част от учебния материал и не се преподават в учебните часове.

Целта на конкурса е да се представят добрите практики на училищата за превенция на тормоза и насилието между децата, за изграждане и поддържане на спокойна и безопасна училищна среда, за създаване на пълноценно и продуктивно сътрудничество между ученици, учители и родители.

Добри примери в това отношение са насърчаването на равнопоставеното развитие на момичетата в областта на науките и технологиите, равнопоставеното участие на момичета и момчета в ученическите съвети, равнопоставения избор на професия от страна на момичетата и момчетата и т.н.
Равнопоставеността между момичетата и момчета не се отнася до феминизъм, мачизъм или хомосексуалност. Тя се отнася единствено и само до това да се гледа на другия като на човек на първо място".


Междувременно отговорната за средното образование друга зам.-министърка в МОН - Таня Михайлова, също обясни по БНТ, че въпросната анкета била за учител или група учители и не била предназначена за попълване от деца. Освен това се провеждала доброволно и повечето училища отказвали, защото анкетата вървяла вече от четири години.

При положение, че подобна анкета обикаля в българските училища толко дълго време, то тогава излиза, че е абсолютно безполезна на фона на агресията между момичета, между момчета, а и между момичета и момчета в училище, за които медиите постоянно алармират. Инцидентите се множат, а в някои случаи те завършиха и със смърт след ритник в корема.

14:57 | 03 Юни 2020 г.

Деница Сачева: Чрез проекта "Красива България" сти...

14:57 | 03 Юни 2020 г.
Проектът "Красива България" е част от програмата за намаляване на безработицата и стимулиране на заетостта и чрез него се осигу...
Емил Димитров
12:19 | 03 Юни 2020 г.

Екоминистърът утвърди графика за ползване на водат...

12:19 | 03 Юни 2020 г.
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров утвърди графика за използване на водите от комплексните и значими язовири за месец юн...
10:33 | 03 Юни 2020 г.

Бойко Борисов: От 15 юни сваляме всички мерки, осв...

10:33 | 03 Юни 2020 г.
Бойко Борисов събра днес на първо заседание на живо министрите в Министерски съвет, за да обяви решението, че всички ограничителни мерки ...
Народно събрание
09:46 | 03 Юни 2020 г.

Всички инсталации за отпадъци ще минават през ОВОС...

09:46 | 03 Юни 2020 г.
Депутатите гласуваха днес всички инсталации за отпадъци да преминават през процедура по задължителна Оценка на въздействието върху околна...
Дончев: До дни ще внеса в НС проектозакон за индустриалните зони
20:35 | 02 Юни 2020 г.

Дончев: До дни ще внеса в НС проектозакон за индус...

20:35 | 02 Юни 2020 г.
Вицепремиерът Томислав Дончев очерта перспективата държавата да насърчава развитието на икономиката чрез подкрепа на нови рентабилни сект...
Бойко Борисов
20:07 | 02 Юни 2020 г.

Борисов за последните "разкрития" на Божков: Не вл...

20:07 | 02 Юни 2020 г.
Темата с неверните твърдения на обвиняемия Божков приключи с коментарите на министъра на финансите Владислав Горанов и на председателя на...